top of page
  • Observer

Glenn Greenwald aangeklaagd

Verdevalho

Het openbaar ministerie diende vandaag een aanklacht in tegen journalist Glenn Greenwald, van de website Intercept, wegens veronderstelde connectie met de hackers die de telefoons van diverse autoriteiten binnenvielen, waaronder minister van Justitie Sérgio Moro. Naast de journalist, worden zes andere personen aangeklaagd in het kader van de operatie Spoofing, van de federale politie, die de zaak onderzoekt.

Greenwald wordt aangeklaagd ondanks dat hij geen deel uitmaakte van het onderzoek. Hij werd ook niet aangewezen in dat onderzoek door de federale politie dat door hen naar het openbaar ministerie gestuurd werd. Het MPF (Ministério Público Federal) zegt echter dat “het bewezen is dat hij meewerkte en de groep hackers stimuleerde en oriënteerde in de periode dat de telefoons gehackt werden”.

De aanklacht werd ondertekend door procureur Wellington Divino de Oliveira, dezelfde die eerder een aanklacht indiende tegen de voorzitter van de orde van advocaten, Felipe Santa Cruz, wegens kritieken die deze uitte tegen Sérgio Moro. Die aanklacht werd inmiddels verworpen door het gerecht.

Wellington zegt in de aanklacht dat “de criminele organisatie”, verantwoordelijk voor de invasie van telefoons, “cybermisdaden pleegde op drie fronten: bankfraude, invasie van digitale apparatuur (zoals smartphones) en witwassen van geld”. Een eerder oordeel van minister Gilmar Mendes (STF) verbood een onderzoek tegen Glenn Greenwald omwille van het recht op geheimhouding van journalistieke bronnen, zoals voorzien in artikel 220 van de grondwet.

Dialoog tussen Greenwald en de hacker

Volgens het MPF werd in een computer MacBook, gevonden in de woning van Walter Delgatti, een audio aangetroffen van een gesprek tussen Glenn Greenwald en Luiz Henrique Molição (een van de zes hackers). Dat gesprek vond plaats, kort nadat bekend werd via de pers dat de telefoon van Sérgio Moro gehackt werd. Molição maakt duidelijk tegenover Greenwald dat de invasies en het monitoren van de telefoons nog steeds doorgingen en vroeg aan de journalist over de “mogelijkheid” om meer inhoud te downloaden uit de Telegram accounts van andere personen, vooraleer dat er meer zou gepubliceerd worden op de website Intercept. Greenwald antwoordde hierop dat de boodschappen die aan hem doorgegeven werden, best verwijderd zouden worden, dit om ze niet te kunnen linken aan illegaal verkregen materiaal. En dit betekent volgens het openbaar ministerie, dat Greenwald medeplichtig is, om het idee van bescherming van de journalistieke bronnen te om te vormen in een immuniteit en aldus de criminelen oriënterend.

Glenn Greenwald is, net als andere journalisten, de auteur van diverse reportages die verdachtmakingen opwekken over het gedrag van de voormalige rechter Moro en de procureurs van het Lava Jato onderzoek. Die reportages trekken de onpartijdigheid van Moro en leden van het openbaar ministerie in twijfel gedurende processen zoals dat waarin ex-president Lula veroordeeld werd.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Gustavo Bezerra

#BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #MPF #TheIntercept #GilmarMendes #FelipeSantaCruz #GlennGreenwald #STF #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page