top of page
  • Observer

Glenn Greenwald: Moro is corrupt, zwak en een klein mannetje

Moro-Pequeno

Journalist Glenn Greenwald, verantwoordelijk voor het uitlekken van gesprekken die de geloofwaardigheid van het Lava Jato onderzoek aantastten, zei gisteren dat minister van justitie Sérgio Moro corrupt is. Hij voegde eraan toe dat de minister al verscheidene nederlagen leed bij de pogingen om zijn anti-misdaad pakket te laten goedkeuren door het parlement. Hij omschreef de minister als “een zwak klein mannetje”, hierbij een gevaar makend met zijn duim en wijsvinger.

De verklaringen werden afgelegd gedurende een lezing tijdens de 41ste week van journalistiek, in de katholieke universiteit PUC, in São Paulo. Greenwald beschuldigde de minister van partijdigheid, omdat hij een rechter zou geweest zijn die liet uitschijnen dat hij neutraal was, maar in werkelijkheid samenzweerde en oordeelde i.s.m. de procureurs.

Volgens de journalist zette Moro een corrupt proces op: “Als advocaat ben ik daar heel goed van op de hoogte. Wanneer we in de eerste instantie met een corrupte rechter te maken krijgen, dan is het proces sowieso een compromis. Deze rechter bepaalt welk bewijs opgenomen wordt, welke getuigen moeten worden gehoord. Hierdoor is het ganse proces corrupt. Het STF (Supremo Tribunal Federal) zal hier nu over oordelen.”

De gelekte boodschappen (door de website The Intercept van Glenn Greenwald) laten uitschijnen dat de huidige minister van justitie de leden van het openbaar ministerie oriënteerde in een van de aanklachten. Zijn betrokkenheid in diverse fases van het onderzoek werd ook aangetoond door The Intercept.

Greenwald had ook kritiek op het openbaar ministerie en zei dat de procureurs gegevens van de Receita Federal (fiscus) en Coaf (financieel controleorgaan) nakeken. De journalist zei er niets over, maar kort na het uitlekken van de boodschappen werden de bankgegevens van zijn echtgenoot (volksvertegenwoordiger David Miranda – PSOL) gepubliceerd door de pers. Ook zei hij dat hij vervolgd werd door federale agenten en sprak over Abin (Braziliaanse geheime dienst) en de federale politie. Hierbij wenste hij hen een “goede avond” op een ironische manier, hiermee suggererend dat sommigen van hen aanwezig waren tussen het publiek in het theater van de universiteit waar het evenement plaatsvond.

Hij sprak ook over de toekomst van de journalistiek. Hij meent dat dat het lekken van informatie alsmaar uit grotere bronnen zal komen, en legde uit dat alles nu op een digitale manier wordt opgeslagen, en hierdoor meer kwetsbaar is. Hij zei dat hij bij het oprichten van The Intercept niet zocht naar bekende journalisten en uitgevers, maar wel naar informatica specialisten.

Bron

#COAF #PUC #Abin #BraziliëNieuwsOnline #ReceitaFederal #DavidMiranda #TheIntercept #GlennGreenwald #STF #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page