top of page
  • Observer

Going back in time

EduardoBolso

Eduardo Bolsonaro, zoonlief (dat ‘lief’ moet u niet letterlijk nemen) nummer 03 van de president, verkondigde eerder deze week al in de Kamer dat de politie ingezet moet worden indien er in Brazilië protesten zouden komen zoals de jongste dagen in Chili, en dat het land dan kan toekijken “hoe de geschiedenis zich herhaalt”. Wat hij daar precies mee bedoelde, maakte hij niet duidelijk. Wel duidelijk was de dreiging met repressie. Later, tijdens een interview met de journaliste en YouTuber Leda Nagle verdedigde hij drastische maatregelen zoals een nieuwe “AI-5” om eventuele manifestaties zoals in Chili, in toom te houden.

Wat was AI-5?

De institutionele wet nr. 5 (AI-5) werd van kracht op 13 december 1968, onder de regering van generaal Costa e Silva, de tweede president in de periode van de militaire dictatuur. De wet bleef van kracht tot december 1978 en gaf uitzonderlijke bevoegdheden aan de uitvoerende machten waardoor vervolgingen, arrestaties, marteling en zelfs de dood van politieke tegenstanders van het regime, mogelijk werden. Op de dag dat AI-5 in voege trad, werden 11 volksvertegenwoordigers afgezet en het parlement tijdelijk gesloten om pas opnieuw open te gaan in oktober van 1969, dit om de benoeming van generaal Emilio Garrastazu Medici als nieuwe president te bevestigen.

Eduardo Bolsonaro: “Indien links Brazilië op dit punt (manifestaties, protesten) gaat radicaliseren, dan moeten we een antwoord geven. En dat antwoord kan een nieuwe AI-5 zijn, via een wet die goedgekeurd wordt via een volksraadpleging, zoals in Italië gebeurde. Hoe dan ook moet er dan een antwoord komen”.

Zoon 03 verklaarde dit in een antwoord op de vraag van de journaliste over een eventuele betrokkenheid van het Foro de São Paulo (een conferentie van linkse politieke partijen en andere organisaties uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De conferentie werd opgericht door de Arbeiderspartij van Brazilië in 1990 in de stad São Paulo) in de protesten in Chili. Hij zei ook dat het geld van de Braziliaanse investeringsbank BNDES gebruikt werd om de linkse bewegingen in Latijns-Amerika te financieren, meer bepaald in Cuba en in Venezuela: “Wij achten het heel goed mogelijk dat het geld door Lula en Dilma via de BNDES doorgesluisd werd op deze manier. En waarom zou dat geld niet naar hier kunnen terugkeren om protesten te financieren? Nu kunnen ze dat, en veel meer dan vroeger”, zo voegde hij eraan toe, en:

“We moeten het op een gegeven moment onder de ogen zien. Er komt nog een tijd dat de situatie vergelijkbaar wordt met die in de late jaren zestig in Brazilië, toen vliegtuigen gekaapt werden, politiemannen en militairen vermoord werden. Dit is een asymmetrische oorlog, geen oorlog waar de vijand tegenover je staat en je hem kan uitschakelen zoals in een militair conflict. Het gaat om een interne vijand die moeilijk te identificeren is in dit land. Ik hoop dat het niet zo ver komt, maar we moeten er ons wel van bewust zijn”.

Vorig jaar, tijdens de kiescampagne, zei Eduardo dat er niet meer nodig is dan een korporaal en een soldaat om het hoogste gerechtshof STF te sluiten, een verklaring die flink wat polemiek veroorzaakte. In het interview zei hij dat enkel maar een grapje herhaalde dat hij op straat had gehoord.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#Dilma #AI5 #BraziliëNieuwsOnline #BNDES #EmilioGarrastazuMédici #Chili #CostaeSilva #EduardoBolsonaro #Lula #STF #LedaNagle #ForodeSãoPaulo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page