top of page
  • Observer

Good morning Vietnam

EdPaz

Er bestaat een groeiende perceptie, binnen en buiten de Braziliaanse strijdkrachten, dat het leger in een modderpoel terechtkwam, zo schrijft de krant Estadão. Een niet nader genoemde militair zei tegen de journalisten van de website O Antagonista: “Dit is onze Vietnam”.

Door de druk die uitgeoefend wordt op president Bolsonaro nadat het ministerie van Gezondheid al twee maanden geleid wordt door een interim-minister, te midden van een pandemie die gisteren alleen al 1.341 slachtoffers maakte, met een cumul van meer dan 74.000 doden sinds de uitbraak, ziet hij zich verplicht om aan de selectie van een nieuwe minister te beginnen, zodra zijn eigen quarantaine eindigt. Volgens medewerkers van het Palácio do Planalto zou de naam kunnen aangekondigd worden ergens in de helft van volgende maand.

De vervanging van de interim-minister, generaal Eduardo Pazuello (foto), wordt voorbereid te midden van een nieuw conflict tussen de strijdkrachten en een lid van het hooggerechtshof STF, een nieuwe crisis veroorzakend tussen de machten. De details van dat conflict werden gisteren en eergisteren omschreven bij Brazilië Nieuws. De uitspraak van minister Gilmar Mendes, zeggende “dat het leger betrokken is in een genocide”, verwijst naar de sanitaire crisis van covid-19, mikkend op de 20 militairen die strategische postjes bekleden op het ministerie van Gezondheid, waarvan 14 nog altijd in actieve dienst bij het leger.

Ondanks de protesten van kopstukken van de strijdkrachten, trekt Mendes zijn verklaring niet in, zeggend dat die moet geplaatst worden in een “pure academische context”, eraan herinnerend dat ex-zorgminister Luiz Henrique Mandetta en de bekende arts Dráuzio Varella, die eveneens deelnamen aan het debat waarin de uitspraak gedaan werd, ook problemen aanwezen in het administratief beheer van de pandemie. De manifestatie van de minister werd niettemin als onvoldoende beschouwd door de militairen die zich op hun pik getrapt voelen.

In de praktijk zou het opstappen van generaal Pazuello (die geen arts is) beantwoorden aan de druk van velen binnen het leger. Indien hij aanblijft, dan zou hij volgens hen moeten overstappen naar de status van reserve generaal. De strijdkrachten toonden onlangs dezelfde ontevredenheid met de situatie van Luiz Eduardo Ramos, minister van het Secretariaat van de regering, die met pensioen ging. Bolsonaro gaf al tekenen dat hij bereid is om Pazuello in te ruilen, ook al kan de uitspraak van minister Gilmar Mendes dat vertragen. De militairen die samen met Pazuello werken op het ministerie, voorzien dat zij ten laatste in september zullen terugkeren naar het leger. Ook Pazuello zelf zei al dat zijn periode op het ministerie beperkt is.

Gilmar Mendes is trouwens niet de enige die kritiek heeft op de manier waarop de regering de coronavirus crisis beheert. De groep “Prerrogativas”, een verzameling van 400 juristen en personaliteiten uit de gerechtelijke wereld, verdedigt Mendes. In een nota wordt gesteld dat de minister “de vinger op de wonde van de regering legde”, maar dat de strijdkrachten ervoor kozen “om de boodschapper aan te vallen”, “te vechten met de feiten” en de aandacht af te leiden van de vele doden, veroorzaakt door “de afwezigheid van de overheid in het bestuur” en door het in handen geven van het beleid van het ministerie van Gezondheid aan “militairen zonder de nodige ervaring”, naast het ontkennen van de wetenschap m.b.t. de pandemie. “Het woord genocide is een duidelijke overdrijving om de omvang van de crisis en de minachting van de regering voor tienduizenden doden, die binnenkort de honderdduizend zullen bereiken, aan te tonen”, zegt de tekst.

Ook senator Renan Calheiros en minister Bruno Dantas van het Rekenhof staan achter de uitspraak van Mendes. Calheiros twitterde: “De cijfers van de covid-19 pandemie tonen het gebrek aan controle, de plaatsing van een militaire interim-zorgminister suggereert een militaire tussenkomst. Het leger moet hierover nadenken zoals iedereen, net zoals over de uitspraken van minister Gilmar Mendes”.

Dantas schreef: “Ik oordeel niet over de woorden die Gilmar Mendes koos om commentaar te geven op de nationale situatie tijdens een lezing. Wat ik denk en ondersteun is de duidelijkheid van een diagnose, de resultaten van een analyse, en het trekken van de aandacht van de autoriteiten hierop omdat deze niet kunnen genegeerd worden in het licht van meer dan 70.000 doden”.

Bron

Foto: Anderson Riedel - PR

#EduardoPazuello #BraziliëNieuwsOnline #RenanCalheiros #LuizEduardoRamos #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #GilmarMendes #BrunoDantas #LuizHenriqueMandetta #Coronavirus #Estadão #OAntagonista #DráuzioVarella #COVID19 #STF #Prerrogativas

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page