top of page
  • Observer

Goofy in Disneyland

Goofy

“Wij hebben een president die houdt van coca-cola en van Disneyland”, zo zei Paulo Guedes tegen een publiek van Amerikaanse investeerders in Washington. De president in kwestie, Jair Bolsonaro, sprak daarna in dezelfde bewoordingen, zeggende dat hij een vriend is en dat hij de Verenigde Staten bewondert. Donald Trump is een van zijn helden.

JairDonald2

Uren later, in een interview door de Amerikaanse zender Fox News, werd Bolsonaro aangekondigd als de “Trump van de tropen”. Hij gaf toe dat hij Trump al altijd bewonderde: “Ik kreeg er veel kritiek door, maar ga niet ontkennen wat ik denk”. In de veronderstelling dat zijn achting voor de Amerikaanse president onmetelijk is, verdedigde hij het idee van Trump om een muur te bouwen tussen Mexico en de Verenigde Staten: “De meerderheid van de immigranten hebben geen goede bedoelingen”, zo meent hij, duidelijk makend dat zijn algemene standpunt een belediging inhoudt aan het adres van zijn landgenoten die ook graag naar het land van Uncle Sam willen. Bolsonaro trok nadien naar het Witte Huis, net zoals een fan die zijn idool gaat ontmoeten in de VIP-ruimte, met als hoogtepunt het uitwisselen van voetbal T-shirts. Bij deze is Neymar een internationale referentie, met vallen en opstaan. Bolsonaro kreeg een T-shirt met het nummer 19.

JairDonald01

Bij een confrontatie met de pers, herviel de Braziliaanse president in zijn rol als kandidaat tijdens de verkiezingen: “Er werd veel fake news verspreid tegen ons (zijn tegenstanders zeggen hetzelfde), de media waren tegen ons (zijn tegenstanders… .) en we kregen enkel een partij rond ons, om ons te steunen, zes maanden voor de verkiezingen (en dat was niet geval voor hun tegenstanders, eerder het tegendeel). Ik geloof dat er veel verbeterd kan worden in de Braziliaanse politiek, maar de zwaai van links naar centrum-rechts maakt het verschil voor Brazilië. Het volk is de oude politiek meer dan beu, het ‘toma-lá-da-cá’ principe, de eeuwige onderhandelingen en de slechte voorbeelden van de PT, gematerialiseerd door Dilma en Lula”.

Paulo Guedes pikte in op hetzelfde onderwerp: “Voorheen huppelden we op het linkerbeen, nu op het rechter. Wij verdienen hiermee anders behandeld te worden.”

Chicago-boy Guedes drukte zich uit in perfect Engels en richtte zich hiermee tot de internationale markten. Hij deed enkel wat hij moet doen, met name Brazilië verkopen als een kans die men niet mag laten liggen.

Er kan echter een probleem schuilen achter het springen met het rechterbeen. Dat klinkt goed in de oren van de republikeinen, niet de democraten. Het is tenslotte niet onwaarschijnlijk dat er in 2020 een democratische president aan het roer komt in de USA. Zij hebben nu al de meerderheid in de Kamer waar het akkoord zal gestemd worden over de (militaire) basis van Alcântara, in de staat Maranhão, de natte droom van de Amerikaanse militairen die daar een voet aan de grond willen krijgen.

JairFoxNews

De reporter van Fox News, Shannon Bream (foto boven), ging verder dan het personage “Deus acima de todos” en vroeg de president over een mogelijke link tussen zijn familie en de milities van Rio de Janeiro, bepaald geen leuk moment.

Bolsonaro verbroederde met Donald “Mickey” Trump in het Witte Huis, maar het blijft voorlopig gissen naar de commerciële en diplomatische resultaten van deze ontmoeting. Tot op vandaag wist hij de internationale gemeenschap niet te overtuigen van zijn interpretatie van Goofy.

Bron

Foto's: Alan Santos - Isac Nóbrega - PR / YouTube

#ShannonBream #BraziliëNieuwsOnline #FoxNews #DonaldTrump #JairBolsonaro #PauloGuedes #Disneyland #Goofy #MickeyMouse

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page