top of page
  • Observer

Green-ik-weet-niet-wie

Bolso-Deodoro-RJ

President Bolsonaro zei dat de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, een van de oprichters van de website The Intercept, mogelijk in Brazilië in een cel zal eindigen: “Hij gaat niet weg. ‘Green’ mag gerust zijn. Mogelijk vliegt hij hier in Brazilië achter de tralies, maar elders niet”, zo bevestigde hij.

Bolsonaro legde deze verklaring af tijdens een militair evenement in Deodoro, in Rio de Janeiro (foto boven). De verklaring ging over de ministeriële verordening, deze week uitgegeven door minister van justitie Sérgio Moro. De verordening geeft een overzicht van de mogelijke deportatie van buitenlanders in Brazilië die als ‘gevaarlijk’ beschouwd worden.

De president ontkende dat de maatregel van de minister iets te maken heeft met de journalist die via zijn website veronderstelde dialogen publiceerde tussen Sérgio Moro en procureurs van het Lava Jato onderzoek in Curitiba, zoals Deltan Dallagnol: “Van wat Moro tegen mij zei – hij heeft carte blanche – ik zou een decreet uitgevaardigd hebben. Dergelijke mensen moeten wel degelijk het land uitgezet worden, wie niet deugt, moet weg. Dit heeft echter niets te maken met deze Green-ik-weet-niet-wie (Glenn Greenwald), niets met zijn geval. Het is zelfs zo dat zijn misdaad niet past in het overzicht van deze verordening. Ook al omdat hij gehuwd is met een andere man (volksvertegenwoordiger David Miranda – PSOL) en twee Braziliaanse kinderen adopteerde. Deugnieterij hé, om dergelijke problemen te voorkomen huw je met een andere deugniet, of niet, of je adopteert een Braziliaanse kind”, aldus Bolsonaro.

Greenwald reageerde via Twitter en omschreef de verklaring van de president als ‘gestoorde opmerkingen’: “Ondanks zijn wensen is hij (nog) geen dictator. Hij kan niet beslissen wie het land uitgestuurd wordt. Er bestaan nog altijd gerechtelijke instanties die hierover moeten beslissen. Om iemand op te pakken, moeten bewijzen aangeleverd worden bij een tribunaal die aantonen dat er een misdaad gepleegd werd. En die bewijzen bestaan niet”.

De Amerikaan gaf ook kritiek op de woorden van de president over zijn adoptiekinderen. Volgens Greenwald is hij al veertien jaar gehuwd met David Miranda: “Suggereren dat iemand kinderen adopteert en voor hen zorgt om de wet te manipuleren, is walgelijk. Brazilië heeft 47.000 kinderen die in weeshuizen zitten. Adoptie is een mooie zaak en moet aangemoedigd worden, niet belachelijk gemaakt”, zo schreef Greenwald.

De Braziliaanse associatie voor onderzoeksjournalistiek Abraji (Associação Brasileira de Jornalismo Investigativo) keurde de verklaringen van de president af: “Door te dreigen met de opsluiting van een journalist die informatie publiceert die hem niet zint, promoveert de president ernstige aanvallen op de vrijheid van meningsuiting. Zonder een vrije journalistiek dreigen ook andere vrijheden te verdwijnen. Geen vervolging meer”, zo luidt het commentaar van de associatie via Twitter.

Bron: Estado de São Paulo

Foto: Marcos Corrêa - PR

#DeltanDallagnol #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #DavidMiranda #JairBolsonaro #TheIntercept #GlennGreenwald #Abraji #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page