top of page
  • Observer

Greenpeace protesteert in Brasília

Greenpeace

Arbeiders van de gemeentelijke ophaaldienst in het federaal district haalden vandaag 6 ton vuil op voor het ‘Palácio do Planalto’ (het presidentiële paleis) in de hoofdstad Brasília. Het afval is het resultaat van een protest, georganiseerd door Greenpeace, tegen de olievervuiling aan de stranden van het noordoosten van Brazilië. Volgens Tica Minami, directeur van de Greenpeace campagnes in Brazilië, maakt het achtergelaten vuil deel uit van de manifestatie: “Onze actie symboliseert de verwoesting van het milieu patrimonium, het achtergelaten vuil moet de regering eraan herinneren dat ze actie moet nemen. Het zou zinloos zijn dat wij het zelf weer zouden verwijderen”, aldus Greenpeace.

Tijdens de actie werden 30 mensen aangehouden door de militaire politie voor vervuiling van het milieu, meer bepaald het illegaal droppen van afval op een publieke plaats. Later werden ze weer vrijgelaten.

De milieuactivisten gebruikten zwarte verf om de ruwe olie te simuleren die aanspoelt op de noordoostelijke stranden. Het hekken rond het paleis en het marmer van de oprit werden besmeurd door het goedje. De arbeiders hadden vier uur nodig om de smurrie te verwijderen: stukken hout, aarde, stukken zeilwerk en plastic afval. De actievoerders droegen borden met slogans als “Brasil manchada de óleo” (Brazilië vervuild door olie) en “Patria queimada Brasil” (het verbrande vaderland Brazilië). Ze verweten de regering traagheid in de reacties op de vervuiling van de stranden. Op een blauw zeil werd zand gestrooid om een strand te simuleren, nadien overgoten met een zwarte vloeistof, een mengeling van olie en zwarte verf.


OIL07

Ondertussen zetten honderden vrijwilligers zich in aan de echte stranden om de echte olie te verwijderen die nu ook paradijselijke eilanden als Morro de São Paulo en Boipeba bereikte. Daar werd snel ingegrepen en alle vervuiling verwijderd.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Heudes Regis - SEI / Greenpeace

#BraziliëNieuwsOnline #MorrodeSãoPaulo #PaláciodoPlanalto #Boipeba #Greenpeace

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page