top of page
  • Observer

Greenwald voelt zich bedreigd

Glenn-Greenwald

De Amerikaanse advocaat en journalist Glenn Greenwald (foto) kwam in het oog van een politieke orkaan terecht sinds hij via The Intercept, een website die hij in het leven riep, fragmenten publiceerde van privé gesprekken tussen magistraten, betrokken bij het Lava Jato onderzoek. Temidden van alle aanvallen op zijn persoon bevestigt hij dat zijn grootste bezorgdheid van vandaag draait rond een campagne, volgens hem gelanceerd door de regering Bolsonaro, gericht tegen zijn persoon. De journalist klaagt erover dat het om een regeringsoffensief gaat om zijn geloofwaardigheid af te nemen, en zelfs om hem te laten arresteren.

“Voor mij ligt de grootste bedreiging in de pogingen van (minister van justitie) Sérgio Moro om mij te laten onderzoeken, en dat de federale politie mij zal oppakken. Zij zoeken naar middelen om de journalistiek te criminaliseren, zeggend dat wij ‘handlangers’ zijn van de hackers, mij er bijna van beschuldigend dat ik betrokken was in datgene wat zij zien als een criminele invasie van hun gesprekken”, aldus Glenn Greenwald.

Eerder deze maand verklaarde Sérgio Moro in de Kamer van volksvertegenwoordigers dat hij de persvrijheid respecteert en dat “er geen sprake is van een vervolging van de journalist”. President Jair Bolsonaro ging verder en twitterde op 20 juli dat hij de rol van de pers verdedigt maar dat “een deel van hen de woorden verdraait met foute bedoelingen”.

De (rechtse) website O Antagonista wist op 2 juli te melden dat de federale politie vroeg aan Coaf (Conselho de Controle de Atividades Financeiras – een orgaan dat verdachte en atypische financiële verrichtingen van privé personen en bedrijven opspoort) om een rapport op te maken van de financies van Greenwald. Het doel zou erin bestaan om atypische verrichtingen op te sporen die gerelateerd kunnen zijn aan de activiteiten van de hackers. Later (op 23 juli) liet de politie weten dat er geen onderzoek werd opgestart tegen de journalist.

Paraty

Greenwald werd in de voorbije weken het doelwit van bedreigingen omdat hij delen van de privé gesprekken tussen Deltan Dallagnol en Sérgio Moro bekendmaakte via The Intercept. Hij werd beledigd, kreeg veel haatpraat te verwerken en werd zelfs met de dood bedreigd, dit alles voornamelijk via de sociale media, vooral afkomstig van Sérgio Moro aanhangers. het kwam zover dat de hashtag #DeportaGreenwald (verwijzend naar een uitwijzing uit Brazilië) gebruikt werd op Twitter om te vragen dat de Amerikaan die sinds 2005 in Brazilië (Rio de Janeiro) woont, uit het land zou gezet worden.

Op 12 juli ging Greenwald in op een uitnodiging voor een evenement in Paraty (RJ), gelijklopend met Flip (Festa Literária International de Paraty – een jaarlijkse cultureel gebeuren rond schrijvers en boeken) en ondervond er aan den lijve wat de polarisatie tussen aanhangers en critici van het Lava Jato onderzoek betekent. Tijdens de deelname aan een debat werd hij toegejuicht door het publiek als een held, maar wat verderop stond er een groep van ongeveer 60 mensen, protesterend tegen zijn aanwezigheid, onder de begeleiding van het geknal van vuurwerk en de klanken van het nationale volkslied.

De Amerikaan, die samenwoont met zijn echtgenoot, volksvertegenwoordiger David Miranda (PSOL), en twee aangenomen kinderen, in Rio de Janeiro, zegt dat hij voorzorgsmaatregelen nam om politiek geweld te vermijden, zelfs voor de publicatie van de gespreksfragmenten.

Het onderwerp baart reeds zorgen voor het koppel sinds de moord op gemeenteraadslid Marielle Franco (PSOL) die nauw bevriend was met Greenwald en Miranda. De volksvertegenwoordiger werd eveneens het doelwit van bedreigers nadat hij de plaats innam van Jean Wyllys (PSOL) die naar het buitenland trok omdat hij, naar eigen zeggen, met de dood bedreigd werd. Miranda werd hierdoor de vertegenwoordiger van de gay-gemeenschap in het Parlement.

Na de onthullingen, gepubliceerd door The Intercept, werden de veiligheidsmaatregelen om het koppel te beschermen, verhoogd: “Onze woning begint te lijken op een streng bewaakte gevangenis. David en ik gaan nooit ergens naartoe zonder de bescherming van bewakers”, zo zegt Greenwald. De grootste bedreiging in zijn ogen is de haatcampagne, volgens hem opgezet door groepen die de federale regering steunen: “Net als in de campagne waardoor Bolsonaro verkozen werd, worden er valse documenten gebruikt, verkeerde informatie verspreid, fake news, en dat allemaal in het duister, via Whatsapp”.

“Er wordt een klimaat geschapen om mij crimineel te kunnen vervolgen of tenminste te beschuldigen, om mij te kunnen oppakken onder een publieke opinie waarin ervan uitgegaan wordt dat ik een crimineel ben. En dat vormt de grootste bedreiging”, aldus Greenwald.

Bron

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil

#DeltanDallagnol #COAF #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #DavidMiranda #JairBolsonaro #TheIntercept #Paraty #Whatsapp #GlennGreenwald #MarielleFranco #OAntagonista #PSOL #Flip #JeanWyllys #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page