top of page
  • Observer

Grenzen van het fatsoen overschreden

BolsoPotopYT

Het zou kunnen dat het nog niet helemaal doorsijpelde bij sommigen, maar het is wel duidelijk dat de huidige Braziliaanse leider de grenzen van het fatsoen overschrijdt, hierbij gesteund door een kleine maar  harde kern van aanhangers, waaronder, niet in het minst, zijn eigen nakomelingen. De belediging die hij deze week uitte aan het adres van de journaliste Patrícia Campos Mello (Folha de São Paulo) vormt hierbij een nieuw hoogtepunt.

Het begon allemaal tijdens een van de vrijwel dagelijkse ontmoetingen met het kleine groepje sympathisanten dat hem altijd staat op te wachten aan het Alvorada paleis, deze keer met commentaar over de hierboven geciteerde journaliste die in 2018 een reportage maakte over de lancering van illegale en valse berichten via gsm’s gedurende de presidentiële campagne. Die commentaar kwam er naar aanleiding van de getuigenis van Hans River, een medewerker van het bedrijf Yacows, gespecialiseerd in digitale campagnes. De getuigenis werd afgelegd voor de parlementaire commissie die de verspreiding van fake news berichten onderzoekt. River beweerde er dat de journaliste zichzelf aanbood aan hem in ruil voor informatie voor haar reportage.

Bolsonaro: “Zie nu die journaliste van de Folha de São Paulo. Er circuleert een nieuwe video van haar over het internet. Ik ga het daar niet over hebben, er zijn hier dames aanwezig. Zij zegt er ‘Ik ben bla bla bla van de PT’, juist? Hans River verklaarde in zijn getuigenis dat zij zichzelf aan hem aanbood in ruil voor informatie”. Hij ging verder op een ironische en beledigende toon: “Zij wilde absoluut een primeur (dubbele betekenis), tegen elke prijs. Ze vroeg: ‘Bolsonaro betaalde je om informatie te verspreiden via Whatsapp?’ . En ook: indien je fake news verspreidt over de PT, in de wiskunde geeft minder met minder, meer. Indien ik leugens vertel over de PT, dan doe ik meer goed dan kwaad omdat de PT alleen maar stommiteiten uithaalt”.

De uitspraak van de president zorgde voor erg veel verontwaardiging, niet in het minst bij de betrokken krant (die regelmatig het doelwit is van aanvallen door Bolsonaro). In een uitgegeven nota staat o.m. te lezen: “Het wordt met de dag duidelijker dat de president een therapeutische behandeling nodig heeft. ABI (Associação Brasileira de Imprensa – Braziliaanse Associatie van de Pers) doet een oproep aan de Brazilianen om te reageren op de uitspraken van ‘Cavalão’ (groot paard) zoals hij destijds bekend stond bij het leger, en om te eisen dat de procureur-generaal van de republiek zijn grondwettelijke rol vervult door de schending van het decorum door ex-kapitein Jair Bolsonaro aan de kaak te stellen”.

TV-presentator Luciano Huck is een van de vele anderen die reageerden op de beledigende uitspraken van de president aan het adres van de journaliste, zeggende dat deze episode alle grenzen van het fatsoen overschreed: “Ik heb echt geprobeerd om eender welke commentaar over iemand in het publiek te vermijden. Wellicht omdat ik supporter voor Brazilië, of omdat ik laster en intriges wil vermijden. Maar vandaag werden de grenzen van het fatsoen overschreden. En dat is tegelijk zeer triest en walgelijk. Respect vormt de basis van eender welke samenleving, en vormt de pilaar van de democratie. Het gewelddadig gedrag tegen een vrouw en aanvallen tegen een onafhankelijk journalisme is monsterlijk wangedrag. Mijn steun gaat naar de vrouw en journaliste Patrícia”, aldus Huck.

Ook in de Kamer werd er geprotesteerd, vooral door vrouwelijke volksvertegenwoordigers van de oppositie. Zoon Eduardo Bolsonaro nam het op voor zijn vader in dezelfde beledigende stijl: “Het gaat hier niet meer over een politieke discussie, maar wel om het opleggen van zwijgplicht van president Jair Bolsonaro! Ik zou willen weten welke andere president toelaat dat zijn vrouw het volk laat toespreken tijdens een inauguratie. De vrouw van Lula diende enkel maar om de schuld op zich te nemen van roofpartijen”, zo schreeuwde hij.

De oppositie schold hem met opgeheven armen uit voor ‘fascist’ waarop hij antwoordde: “Vergeet niet uw oksels te scheren, zo niet veroorzaakt dat een bijzonder onwelriekende geur, ok?” .

De president kwam later weer terug op het voorval toen hij de pers ontmoette en vroeg, geïrriteerd: “Is er iemand van de Folha aanwezig? Heb ik vandaag een reporter seksueel aangevallen? Proficiat voor de media hier, het loonde weer de moeite, niet?” .

Bron 1Bron 2Bron 3

Foto: YouTube

#BraziliëNieuwsOnline #PatríciaCamposMello #JairBolsonaro #PaláciodaAlvorada #ABI #EduardoBolsonaro #FolhadeSãoPaulo #LucianoHuck

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page