top of page
  • Observer

Grimmige sfeer

BL

Internetgebruikers hakken vandaag duchtig in op een video met een verklaring van president Bolsonaro, over Venezolaanse jonge meisjes, gedurende een interview met enkele podcasts (Paparazzi Rubro-Negro, Rica Perrone, Fernando Instaverde en Dieguinho Futebolaco Vasco), afgelopen week vrijdag.

Bolsonaro: “Ik was in Brasília, in de woonwijk São Sebastião, als ik me niet vergis, met de moto. Ik stopte op een hoek en zag er enkele meisjes, drie of vier, mooie meisjes, van 14 of 15 jaar. Goed opgemaakt, op een zaterdag, in een woongemeenschap. Ik zag dat ze op elkaar leken. Er hing een seks sfeertje in de lucht (hij zei letterlijk ‘Pintou uma clima’, wat als dusdanig kan geïnterpreteerd worden). Ik vroeg ‘Mag ik uw huis binnenkomen’. En zo gebeurde”.

Vervolgens insinueerde de president dat de Venezolaanse meisjes zich prostitueerden om te overleven: “Er waren zowat 15 tot 20 meisjes, op een zaterdagmorgen, zich opmakend. Allemaal Venezolaans. Ik vraag u: mooie meisjes, 14, 15 jaar zich klaarmakend op een zaterdag. Waarom? Om te overleven!”, zo zei hij.


Ao criticar ditadura de Nicolás Maduro, Bolsonaro cita episódio com venezuelanas em Brasília. “Olhei umas menininhas, três, quatro, bonitas, arrumadinhas. Pintou um clima, voltei. ‘Posso entrar na tua casa?’ Entrei, tinha umas 15, 20 meninas. Todas venezuelanas”, relatou. pic.twitter.com/KR9ZvmkvYN — Metrópoles (@Metropoles) October 15, 2022

Bolsonaro vertelde dit verhaal om het thema te versterken van zijn campagne, met name “dat Brazilië een soort Venezuela kan worden” indien Lula de verkiezingen wint.

“Is dat wat u voor uw dochter wil? Hoe komt het zover? Foute keuzes!”

Het voorval door Bolsonaro beschreven gebeurde op 10 april van vorig jaar, op het moment dat Brazilië aankeek tegen een nieuwe golf van covid-19 besmettingen. In een video, gepubliceerd op zijn Facebook pagina, is te zien hoe de president een bezoek brengt aan de wijk Morro da Cruz, in São Sebastião, in de administratieve regio van het Federaal District.

In die live verschijnt hij, samen met zijn gezelschap, en praat met de vrouwen die er wonen. Zij vertellen hem dat afkomstig waren uit Venezuela en naar Brazilië kwamen, op zoek naar een beter leven.

Bij die gelegenheid gaf Bolsonaro ook kritiek op Lula en de gouverneurs van het land omwille van de beperkende maatregelen, uitgevaardigd in de deelstaten om de pandemie in te dijken.

Op een bepaald moment zegt Bolsonaro dat de vrouwen om hulp verzochten om te overleven: “Een van de vrouwen vroeg mij om steun. Ik zal maandag praten met de minister om maatregelen te nemen. Ik ga dat bekijken met minister van Justitie, Anderson Torres”.

De ganse polemiek omtrent dit verhaal draait om die ene uitspraak “Pinto uma clima”, nu gebruikt door zijn tegenstanders om de president te beschuldigen van pedofilie, olie op het vuur van een polarisatie die nooit eerder geziene hoogtes bereikte en een bijzonder grimmige sfeer creëerde.

Bolsonaro en Lula bereiden zich op dit moment voor op het debat dat vanavond rechtstreeks te volgen is op de televisie, de eerste rechtstreekse confrontatie tussen beide kemphanen. De peilingen blijven wijzen op een voorsprong van ex-president Lula. Het lijdt geen enkele twijfel dat Bolsonaro van plan is om er duchtig op in te hakken, waarbij Lula niet anders kan dan zich verdedigen. Omgekeerd geldt zeker hetzelfde. Dat de kiezers veel wijzer zullen worden omtrent noodzakelijke voorstellen om het land in betere banen te leiden, is niet alleen twijfelachtig, maar zelfs zeer onwaarschijnlijk.

Bron

Illustratie: Twitter

#Venezuela #AndersonTorres #JairBolsonaro #DistrítoFederal #SãoSebastião #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page