top of page
  • Observer

Grondwet als wegwijzer

Bolso-Camara-Toffoli-Temer

De nieuw verkozen president Jair Bolsonaro vloog vandaag voor het eerst sinds de verkiezingen naar de hoofdstad Brasília, deze keer met een straalvliegtuig van de Braziliaanse luchtmacht. Hij trok naar het parlement voor de viering van het dertigjarige bestaan van de Braziliaanse grondwet. Hij beloofde er plechtig om de grondwet te respecteren en zei dat dit zijn enige wegwijzer zal zijn.

Bolsonaro kwam aan in het gezelschap van zijn toekomstige minister van landsverdediging, reserve-generaal Augusto Heleno, en trok onmiddellijk naar de Senaat waar hij ontvangen werd door Senaatsvoorzitter Eunício Oliveira. Ook aanwezig: president Michel Temer, kamervoorzitter Rodrigo Maia, voorzitter van het STF Dias Toffoli en de stafchef van de regering Eliseu Padilha. Ex-senaat voorzitter José Sarney en de federale volksvertegenwoordiger Fábio Ramalho, vicepresident van de kamer, mochten ook aanschuiven bij de eretafel.

Door het grote aantal autoriteiten werden de veiligheidsmaatregelen aanzienlijk opgevoerd. Bolsonaro kwam binnen via de zuidelijke ingang die direct toegang geeft tot de tafel, dit omwille van zijn ‘colostoma’ probleem (veroorzaakt door de aanslag met een mes).

Carte blanche

Een week nadat Bolsonaro trots aankondigde dat rechter Sergio Moro ‘carte blanche’ krijgt in zijn toekomstige functie als minister van justitie en publieke veiligheid, moeten sommige details aangepast worden. De nieuwe president liet weten dat bepaalde thema’s ‘water in de wijn’ zullen vereisen. Het is duidelijk dat Moro het op sommige vlakken oneens zal zijn met de nieuwe president, vooral om een evenwicht te vinden tussen bepaalde extremistische ideeën en het gezond verstand.

Moro zou vandaag een persconferentie geven. Hij zal hierbij niet ontsnappen aan bepaalde vragen zoals “Wat is uw mening over het vrijgeven van de wapendracht, de vermindering van de strafbare leeftijd voor minderjarigen, immuniteit voor politieagenten die iemand doden tijdens hun diensturen, de omschrijving van acties van de landloze- en dakloze bewegingen als terrorisme en het verbod over het uitroepen van nieuwe reservaten voor inheemse volkeren?”

Bolsonaro stond gisteren een interview toe aan José Luiz Datena (TV Bandeirantes) en gaf toe dat deze onderwerpen niet ter sprake kwamen in zijn ontmoeting met de rechter, vorige week. De “carte blanche” die hij beloofde aan Moro betreft voornamelijk de strijd tegen de misdaad en tegen corruptie. Wat de rest betreft “zullen we elkaar moeten tegemoetkomen”.

Moro merkte al op tijdens een ontmoeting met ondernemers in Curitiba, dat hij zijn nieuwe functie vooral beschouwt als technisch: “Ik zie mezelf niet optreden als een politicus, maar louter als een technicus. Uiteraard zal er politiek in het spel zijn omdat ik zal moeten praten met mensen en parlementairen, om hen te overtuigen van bepaalde maatregelen”. En dat is wel degelijk politiek.

In het interview met Datena verdedigde Bolsonaro opnieuw de opstapeling van bandieten in de reeds overvolle Braziliaanse gevangenissen: “Indien er geen beroep mogelijk is, dan moet de crimineel er zich mee verzoenen om op de hoop gegooid te worden met de rest”. Zijn verklaring staat in tegenstelling met het besluit van het STF dat het recht erkent van slecht behandelde gevangenen om een schadevergoeding te eisen van de overheid. Als ‘technicus’ weet Moro heel goed dat het opstapelen van gevangenen zich omvormt tot een school van criminaliteit i.p.v. een herscholing die de crimineel terug kan brengen in de normale maatschappij.

Bolsonaro is ook akkoord met het idee van Wilson Witzel, pas verkozen gouverneur van Rio de Janeiro, om sluipschutters in te zetten tegen gewapende drugsdealers in de sloppenwijken: “Als je geconfronteerd wordt met misdadigers, dan is het beter om hen uit te schakelen dan het risico om onschuldige slachtoffers te treffen. Hier moet gewoon een komaf mee gemaakt worden”.

Rechter/minister Moro heeft ongetwijfeld erg veel stof om over na te denken.

Foto: José Cruz - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #EliseuPadilha #JairBolsonaro #TVBandeirantes #JoséSarney #MichelTemer #DiasToffoli #RodrigoMaia #WilsonWitzel #EunícioOliveira #SérgioMoro #JoséLuizDatena

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page