top of page
  • Observer

Guedes: Ambtenaren moeten productiever worden

Pa-Guedes

De federale regering is niet van plan om in de komende jaren examens uit te schrijven voor overheidspersoneel, aldus Paulo Guedes, minister van economie. Hij is van mening dat er moet geïnvesteerd worden in de digitalisering bij de overheid om de vermindering van het aantal ambtenaren te compenseren. Het ministerie waarschuwt er ook voor dat er onvoldoende financiële middelen beschikbaar zullen zijn om de lonen van de overheidssector te betalen in 2020, mocht de hervorming van de sociale zekerheid en pensioenen niet goedgekeurd worden.

De minister wijst erop dat 40 tot 50% van het ambtenarenkorps in de komende jaren met pensioen gaat, maar dat die niet zullen vervangen worden: “Wij gaan investeren in de digitalisatie”, zo kondigde hij aan. De economische ploeg verdedigt een verhoging van de productiviteit bij de ambtenaren die gemiddeld meer verdienen dan anderen in de privésector.

Naast een vermindering van het aantal ambtenaren voorziet het ministerie moeilijkheden om volgend jaar de salarissen te kunnen betalen. Guedes beklemtoonde dat er voldoende inkomsten komen na de goedkeuring van de geplande hervormingen. Een studie, uitgevoerd door secretaris Adolfo Sachsida, toont dat in er in het andere geval zelfs geld zal ontbreken voor de begroting van de ministeries van gezondheid, opvoeding en publieke veiligheid. Projecties van het miniserie van economie tonen aan dat, indien de overheidsrekeningen aan het huidige ritme blijven doorgaan, de publieke schuld zal oplopen tot 102,3% van BNP.

De technische ploeg van Guedes spreekt harde taal. Guedes beweert dat de komende generatie veroordeeld is indien de overheid er niet in slaagt om minstens R$ 1 triljoen te bezuinigen in de komende tien jaren. Hij meent ook dat het voorstel van de hervorming nu al kan rekenen op 260 stemmen in de Kamer. Voor die goedkeuring zijn echter 308 stemmen nodig, in twee stembeurten. Ondanks de projectie van Guedes zijn economisten er niet van overtuigd dat de doelstelling van 1 triljoen zal gehaald worden. Zij projecteren een maximale bezuiniging van 500 tot 850 miljard in tien jaar.

Analisten houden er ook een andere mening op na wat betreft de termijn die nodig is om het voorstel erdoor te krijgen. Guedes wil dat alles rond is tot aan het einde van het eerste semester van dit jaar, t.t.z. over 75 dagen. De inhoud van het voorstel moet echter nog besproken worden in de “Comissão de Constituição e Justiça” (CCJ) in de Kamer, de eerste etappe van het verhaal.

De Braziliaanse markten denken eerder aan september of oktober. Guedes zegt dat er veel goede wil en belangstelling bestaat bij de politieke klasse, maar geeft toe dat de timing van hen afhangt.

Antonio Spilimbergo, de Braziliaanse afgevaardigde van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) zegt dat het ingediende voorstel tot hervorming door de regering Bolsonaro krachtig is, maar onvoldoende om de rekeningen van de overheid weer in het juiste spoor te krijgen: “Bijkomende hervormingen zullen noodzakelijk zijn om de fiscale duurzaamheid van Brazilië te herstellen”. De economist zegt dat er ambitieuze fiscale hervormingen nodig zijn om het plafond van de uitgaves in de komende jaren te respecteren.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #IMF #JairBolsonaro #PauloGuedes

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page