top of page
  • Observer

Gugu: alles voor de kijkcijfers

Gugu

Brazilië treurt om het verlies van Gugu. De man overleed eergisteren aan de gevolgen van een val van het dak van zijn woning, in Orlanda – Florida, USA. Gugu Liberato, voluit Antônio Augusto Moraes Liberato, was een bijzonder bekende en geliefde televisiepresentator, zakenman, acteur en zanger. Gugu was 60. Hij begon zijn carrière bij de zender SBT van Silvio Santos, maar werkte ook voor Rede Record. Zijn populairste programma heette “Domingo Legal”, een rivaal van “Domingão do Faustão” bij O Globo, een programma dat oorspronkelijk eigenlijk voor Gugu bedoeld was, maar uiteindelijk gepresenteerd werd (en nog steeds) door Fausto Silva.

De carrière van Gugu kende ook enkele controverses die alles te maken hebben met de eeuwige strijd om kijkcijfers. De man kende een dieptepunt na een interview met enkele onechte leden van de misdaadorganisatie PCC (Primeiro Comando da Capital). Gugu zag zijn kijkcijfers dalen nadat dit een zaak werd van de politie die een grote smet wierp op zijn loopbaan.

In dat interview, uitgezonden op 7 september 2003, bevestigden de zogenaamde criminelen dat zij verantwoordelijk waren voor de ontvoering van priester Marcelo Rossi (een week daarvoor), en spraken doodsbedreigingen uit tegen presentatoren José Luiz Datena, Milton Neves, Marcelo Rezende en Oscar Roberto Godoi die elk een politioneel programma verzorgden, het soort sensationele programma’s waar criminelen met naam en voornaam uitgescholden worden. De veronderstelde bandieten gebruikten de namen Alfa en Beta, en bedreigden opnieuw de priester Marcelo die een goede vriend was van Gugu, alsook Hélio Bicudo, destijds de viceburgemeester van São Paulo.

De antwoorden lieten niet op zich wachten. Datena, presentator van Brasil Urgente (bij TV Bandeirantes) reageerde verbolgen: “Silvio Santos, als je niets anders te tonen hebt dan journalisme op een dergelijk laag niveau, dan heb je beter geen journalisten. Kom thuis maar eens kijken hoe het met mijn familie gaat, bang om zich nog op straat te vertonen! Ik voel mij diep gekwetst en teleurgesteld!” .

Marcelo Rezende, presentator van Reporter Cidadão (Rede TV), interviewde Hélio Bicudo die zei: “Mensen die bedreigingen uiten, begaan een misdaad. En wie die bedreiging toont, begaat geen misdaad?” .

Het interview van Gugu met de valse criminelen, uitgezonden bij SBT, werd een politiezaak. Het openbaar ministerie van São Paulo opende een onderzoek en vroeg de opnames op van het programma. Procureur Luiz Antonio Guimarães Marrey uitte de verdenking dat het om een farce ging: “Beide individuen spreken een andere taal dan criminelen die jaren in de cel doorbrachten”. Saulo Castro de Abreu, destijds secretaris voor de publieke veiligheid in São Paulo, zei dat Gugu fictieve personages opvoerde. Procureurs meenden dat het om ex-politiemannen ging die bij SBT werkten als bewakers. Wagner Mafezolli, de producer van het programma Domingo Legal, ontkende de farce in een getuigenis bij Gaeco (Grupo de Atuação Especial e Repressão ao Crime Organizado).

Silvio Santos, de grote baas van de zender, werd ongerust en vreesde represailles van de regering. Gugu werd georiënteerd door SBT om zijn mond te houden. Hij zei al zijn afspraken af en bracht een week door met zijn ouders die beiden ziek waren.

De weerslag van het verhaal was ook financieel. Petrobras cancelde een mega reclamecampagne met Gugu (geschat op R$ 1,7 miljoen). Het programma Domingo Legal dat tot R$ 750.000 factureerde, zag dit bedrag dalen tot R$ 400.000, enkele weken na het PCC-schandaal. Het ministerie van justitie verbood het programma dat gedurende 2 weken vervangen werd door herhalingen van programma’s met Ratinho, Grammy Latino en Troféu Imprensa.

Gugu sprak eindelijk over de zaak op 15 september, in het programma van Hebe Camargo. Op een verrassende manier vroeg hij toelating aan zijn collega om zijn verontschuldigingen te uiten tegenover de bedreigde personaliteiten, en zei dat hij het programma in kwestie niet vooraf gezien had, voor het uitgezonden werd. Een week later legde hij een getuigenis af bij de politie en stelde SBT verantwoordelijk voor het uitzenden van het materiaal. Het onderzoek van de politie bevestigde de farce en SBT werd door het ministerie van communicaties beboet voor een bedrag van R$ 1.792,53 voor het valse interview. Gugu slaagde er nadien niet meer in om de kijkcijfers op gelijke hoogte te krijgen als voorheen.

Sensatie

In de jaren negentig was er een onderdeel van het programma Domingo Legal met de naam “Banheira do Gugu”. Dames in minuscule bikini’s probeerden te verhinderen dat mannen in een zwembroekje naar stukken zeep zochten in een klein zwembad. Het onderdeel werd uiteindelijk verboden door het openbaar ministerie.

In februari 2015 nam Gugu een interview af van Suzane von Richthofen. Suzane zit een straf uit van 39 jaren en 6 maanden voor de moord op haar ouders, een misdaad die uitgevoerd werd door haar toenmalig vriendje Daniel Cravinhos. In het interview legde zij gedetailleerd uit hoe de moord gepland werd, en vertoonde ook haar spijt over de wandaad. Het programma scoorde hoge kijkcijfers maar er kwam ook erg veel kritiek.

In 2016 liet Gugu Liberato het graf openen van de bekende actrice Dercy Gonçalves, overleden in 2008 op 101-jarige leeftijd, dit om te zien of de actrice inderdaad rechtopstaand begraven werd zoals zij wenste voor haar dood (dat klopte, maar Decimar Martins Senra, de enige dochter van de overleden beroemdheid, liet dat dit jaar veranderen, omwille van de vele negatieve reacties).

Bron

Foto: Fotos Públicas - Twitter

#DercyGonçalves #Ratinho #SBT #RedeRecord #BrasilUrgente #BraziliëNieuwsOnline #DomingoLegal #SilvioSantas #GAECO #MarceloRezende #MiltonNeves #DomingãodoFaustão #TVBandeirantes #ReporterCidadão #DanielCravinhos #SuzanevonRichthofen #HélioBicudo #Petrobras #RedeTV #GuguLiberato #OscarRobertoGodoi #OGlobo #JoséLuizDatena #MarceloRossi

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page