- Observer
Haal de PT van het altaar!

Katholieke gelovigen uit Londrina, in het noorden van de staat Paraná, lieten een reclamebord opmaken, vragend om een kerk zonder partij. De boodschap is duidelijk: “Tirem o PT do altar: por uma igreja sem partido” (haal de PT van het altaar: voor een kerk zonder partij). De foto van deze campagne verspreidde zich via de sociale media en de actie krijgt de steun van katholieken in het ganse land.

Het aartsbisdom gaf een nota uit, reagerend op de reclameborden. In het document wordt gesteld dat “zij er zich van bewust zijn dat er verschillende meningen bestaan die spanningen kunnen opleveren, maar dat zij altijd streven naar dat wat essentiëel is, met name de broederlijke liefde”, en: “Als een religieuze instelling, bevestigen zij dat de kerk het inbrengen van haar gelovigen en alle burgers van goede wil in politieke participatie steunt, ongeacht partijen, met het oog op vreedzame, broederlijke en ondersteunende coëxistentie.” Het aartsbisdom zei tenslotte ook dat het gebruikelijk is dat mensen van verschillende partijen en politieke groeperingen zich bezighouden met pastorale activiteiten en bewegingen binnen het katholieke instituut, en verwelkomd worden. De reclameborden werden gefinancierd door de leden van de beweging. De groep verdeelde ook 6.000 zelfklevers en verzamelde 3.000 handtekeningen van kerkgangers in de parochies van Londrina om hun medewerking te vragen in de acties tegen de aartsbisschop, inclusief het verzoek om hem te laten vervangen.
Diaken Sirineu Pedrazani: “We moeten ons verenigen en vragen dat de PT van het altaar verwijderd wordt. We kunnen niet toestaan dat onze kerk ingenomen wordt door corrupte politici, of mensen die socialistische partijen steunen, communisten. Zij willen van ons land een tweede Venezuela maken.”
José Aparecido Ronchi, een van de leiders van de beweging van ontevreden katholieken: “We begonnen met 1 reclamebord, gevolgd door drie anderen. En nu gaan we er nog drie laten plaatsen. Een van onze borden kreeg het bezoek van vandalen, maar dat zal enkel nog meer aandacht trekken.”
Volgens Ronchi maken de 3.000 gelovigen die de petitie ondertekenden, 1% uit van een totaal van 300.000 katholieken in Londrina, maar gaat het wel om mensen die sterk aanwezig zijn in de kerken van de regio. Zelf geeft hij toe dat hij nooit een politiek geïnspireerde preek meemaakte in een van de kerken van Londrina. Toch vindt hij dat de kerk alsmaar meer op één lijn staat met de ideeën van links, niet alleen in zijn stad, maar in gans de wereld. De realisatie van de Synode van Amazônia is daar een voorbeeld van, zo zegt hij. De kerkelijke vergadering van bisschoppen in het Vaticaan, voorgezeten door de paus, bespreekt kerkelijke onderwerpen, maar er komen ook milieu thema’s aan bod: “Waarom wordt er geen Synode gehouden over het noordoosten van Brazilië, de nood is daar immers ook erg hoog? En waarom geen Synode over Afrika waar mensen van honger sterven?” , zo vraagt hij zich af.
De priester Alexandre dos Anjos zegt dat aartsbisschop Geremias de doctrine van de katholieke kerk volgt, en dat hij door zijn collega’s gesteund wordt. Ongeveer 70 priesters (van de 150 die deel uitmaken van het aartsbisdom), tekenden een document in zijn voordeel, na het protest van de gelovigen. Voor hem is Londrina een centrum van de polarisatie en de radicalisering van de politiek, een fenomeen dat in diverse maatschappelijke instituten kan vastgesteld worden. Hij vindt dat dit radicalisme een venijn vormt voor de sociale relaties, en hoopt op een verandering: “De mensen slagen er niet meer in om een dialoog te voeren. Wie een andere mening heeft, wordt meteen beschouwd als een vijand”, zo zegt hij.
Foto: Facebook - Paulo Antônio Briguet / Catedral de Londrina - Paraná
#BraziliëNieuwsOnline #GeremiasSteinmetz #PT #Londrina #MovimentoBrasilCatólico #Parana