top of page
  • Observer

Haat-liefde verhouding

JairHamilton

Deze week werd het andermaal duidelijk dat het eigenlijk niet zo best gesteld is met de verhouding tussen de Braziliaanse president, en zijn vice, generaal Hamilton Mourão. Gisteren zei Bolsonaro dat Mourão de regering “niet helpt”.

Het motief voor de uitspraak was een interview waarin de vicepresident verklaarde dat de overwinning van Joe Biden in de Verenigde Staten telkens meer onomkeerbaar wordt. Bolsonaro staat onder druk om het verlies van zijn politieke voorbeeld, Donald Trump, toe te geven.

Eerder was er de zaak van een uitgelekt document van de Nationale Raad van het Amazonegebied (onder leiding van Mourão) waarin gesproken werd over de onteigening van gronden van illegale houtkappers. De president reageerde hierop door te zeggen dat het idee een “delirium” is. Later zaten beiden samen gedurende enkele uren en de brokken werden weer gelijmd. Die vrede duurde echter niet lang, zelfs minder dan 24 uur. Het interview dat Mourão toestond aan Rádio Gaúcha (Porto Alegre) gooide opnieuw roet in het eten.

Tijdens hun samenkomst werden diverse meningsverschillen besproken. Een daarvan is de veronderstelling dat Mourão betrokken zou zijn in de toenadering tussen ex-minister Sérgio Moro en TV-presentator Luciano Huck, met het oog op een alliantie bij de verkiezingen van 2022. De speculaties in het Palácio do Planalto verhoogden nog na een uitspraak van Sérgio Moro die zei dat Mourão thuishoort in het groepje van de gematigden. Moro en Mourão konden het altijd al met elkaar vinden toen de ex-rechter nog in de regering zat.

Bolsonaro en Mourão zouden het er wel over eens zijn dat het zogenaamde “Gabinete do Ódio” (haat kabinet – een ideologisch groepje dat haatpraat en nepnieuws verspreidt via de sociale media) er belang bij heeft om een wig te drijven tussen beiden. Het is wellicht daarom dat Bolsonaro weer boos reageerde op de uitspraak van de generaal m.b.t. Joe Biden, ook al zei Mourão duidelijk dat hij praatte als een “individu”, niet als vertegenwoordiger van de regering.

Het ziet er niet naar uit dat er een nieuw gesprek komt. De president verklaarde al dat hij geen intenties heeft om het zegevierende duo uit 2018 te herhalen. Mourão van zijn kant, zegt dat hij focust op zijn functie als vicepresident en gaf zelfs toe dat hij zich in 2022 mogelijk verkiesbaar stelt als senator: “Wanneer het zover is, dan neem ik de beslissing die niet alleen goed is voor het land, maar ook voor mij en mijn familie”, zo zei hij tijdens het interview.

Haat-liefde verhouding

Bolsonaro is zich goed bewust van het temperament van zijn vicepresident en weet dat die zonder aarzelen zijn eigen mening verkondigt, soms polemisch, over diverse onderwerpen. Anderzijds weet hij ook dat de generaal hem verdedigt en antwoord geeft op kritieken m.b.t. uitspraken van de president. Het zal dus waarschijnlijk een haat-liefde relatie blijven tot aan het einde van de ambtstermijn.

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR

#HamiltonMourão #JoeBiden #DonaldTrump #JairBolsonaro #PortoAlegre #RádioGaúcha #BRNieuws #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page