top of page
  • Observer

Haatpraat

Eunicio-Viana

Senatoren Eunício Oliveira (MDB) en Jorge Viana (PT) werden eergisteren verbaal aangevallen door twee landgenoten in de VIP-ruimte van de luchthaven in Dubai (waar gewacht werd op de aansluiting voor een reis naar Japan). Naast hen was ook senator Antonio Anastasia (PSDB) aanwezig. Een van beide agressors riep hen toe: “Jullie zijn een bende vuile ratten, vagabundos!”. In de video (hieronder) kregen de parlementairen ook klachten te horen over de “roofpartijen” van de Braziliaanse politici: “Hoeveel mensen sterven er niet in de publieke hospitalen door jullie voortdurend geroof?”

Bij aankomst van de twee mannen stond senator Jorge Viana recht. Beide agressors vroegen waar hij heen ging en hij antwoordde dat hij een frisdrank ging bestellen. Beiden gingen verder en stelden op een agressieve manier vragen over de nieuwe regeling van de pensioenen (die nog moet gestemd worden) en over de afzetting van president Dilma Rousseff, in 2016 toen de senatoren in kwestie respectievelijk voor of tegen stemden wat nu blijkbaar geen beletsel vormde om samen op reis te gaan.

Dergelijke verbale vormen van agressie zijn al enkele jaren niet meer ongewoon in Brazilië, niet alleen gericht op politici maar ook op andere bekende Brazilianen die op een of andere manier met de politieke chaos in verband worden gebracht. In juni van vorig jaar was het de beurt aan Miriam Leitão, journaliste bij O Globo. Zij presenteert een wekelijkse column m.b.t. de economie in het tv-programma “Bom dia Brasil”. Tijdens een vlucht tussen Brasília en Rio de Janeiro werd zij aangevallen door een twintigtal leden en sympatisanten van de arbeiderspartij PT en kreeg twee uur lang allerlei verwijten en scheldnamen naar de kop geslingerd. O Globo is een belangrijke “kop van jut” voor de partij en haar leiders, inclusief Lula.

Minister/rechter Gilmar Mendes van het STF overkwam hetzelfde toen hij vanuit de hoofdstad Brasília naar huis vloog (Cuiabá – Mato Grosso), in januari van dit jaar. Onlangs werd hij opnieuw aangevallen tijdens een verblijf in Portugal door enkele Braziliaanse vrouwen:

Het lijstje houdt niet op met bovenvermelde feiten. Anderen kregen eveneens een scheldpartij te verwerken, hetzij in een of andere luchthaven, in een vliegtuig, een restaurant of een andere publieke plaats, o.m. Gleisi Hoffmann (PT), Guido Mantega (PT), João Pedro Stedile (leider MST – landloze beweging)…

Telkens blijkt er “toevallig” iemand klaar te staan met een smartphone om een en ander te filmen om het nadien zo snel mogelijk op het internet te plaatsen waar het, al even snel, opgepikt wordt en verder verspreid wordt, via de sociale media en blogs allerlei, uiteraard ook via de klassieke media.

Het is niet altijd duidelijk of het om oprecht verontwaardige burgers gaat, of om opgezet spel om de betrokkene zoveel mogelijk te schaden. Hoe het ook zij, dergelijke haatpraat kan niet goedgekeurd worden, ook al is het waarschijnlijk een gevolg van de politieke polarisatie, niet zelden op een of andere manier gestimuleerd door zij die nu het mikpunt vormen van deze “violência verbal”.

Foto: reproductie

#EuníciodeOliveira #BrazilieNieuws #BraziliëNieuwsOnline #GleisiHoffman #GilmarMendes #GuidoMantega #AntonioAnastasia #JorgeViana

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page