top of page
  • Observer

Haddad for president

Lula-Haddad

Alles wijst erop dat de arbeiderspartij PT en ex-president Lula die, zelfs vanuit de cel nog steeds de lakens uitdeelt in de partij, ex-burgemeester van São Paulo Fernando Haddad uitkozen als hun kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen. De knoop werd doorgehakt, maar het nieuws zal pas officieel bekendgemaakt worden nadat het kiestribunaal TSE Lula onverkiesbaar verklaart. De informatie komt van journalist Vicente Nunes in Brasília.

Lula is alsmaar dichter bij Haddad aan wie hij zijn plan detailleerde. Het is niet voor niets dat de ex-president besloot om Haddad op te nemen in de groep advocaten die hem verdedigen en hem zullen vertegenwoordigen bij het kiestribunaal. Haddad behaalde een bachelor graad in de rechten in de universiteit van São Paulo. De opname betekent dat hij Lula dagelijks kan bezoeken indien gewenst, als zijn advocaat.

Interne enquêtes bij de PT wezen uit dat zijn naam makkelijker aanvaard wordt in deze radicale tijden. De ex-burgemeester heeft een goede reputatie als gematigde onderhandelaar, inclusief bij een groep politici van de PSDB o.l.v. ex-president Fernando Henrique Cardoso. Er wordt zelfs gefluisterd dat beide partijen op de achtergrond aan een groot politiek akkoord werken.

Om Haddad te verstevigen en te laten zien dat hij de kandidaat zal zijn van de PT, werd hij door Lula uitgekozen om te overleggen met generaal Eduardo Villas Boas, dit in het kader van een voorstel van de militairen waarin ze lieten weten dat ze met alle pré-kandidaten willen praten. In theorie zou dat een rol zijn voor Jaques Wagner, ex-minister van landsverdediging met een goede reputatie heeft in de kazernes.

Sommigen binnen de partij hebben haast en willen dat hun kandidaat zo snel mogelijk bekendgemaakt wordt, dit omdat tegenkandidaten nu vrijwel dagelijks in het nieuws komen. Maar niemand binnen de PT wil Lula voor de leeuwen gooien. Er werd immers afgesproken dat Lula officieel kandidaat blijft totdat het TSE zijn positie hieromtrent bekendmaakt.

De PT zet alles op alles in de kracht van Lula om stemmen naar Haddad te laten overbrengen. Lula scoort tot op vandaag het hoogst in de peilingen, tenminste in de scenario’s waar hij ingesloten wordt als kandidaat. De partij meent ook dat Haddad de aandacht zal trekken van de kiezers die nu verklaren dat zij een blanco- of nulstem zullen uitbrengen.

Foto: Rovena Rosa - Agência Brasil

#TSE #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JaquesWagner #FernandoHenriqueCardoso #PT #Lula #EduardoVillasBôas #PSDB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page