top of page
  • Observer

Haddad: gas geven!

Verkiezingen-2018

Presidentskandidaat Fernando Haddad deed gisteren een oproep aan zijn militanten in Rio de Janeiro “om gas te geven”. Hij zei erbij dat de PT kansen heeft om deze verkiezingen te winnen, en om te vermijden dat het land zich in een avontuur stort: “Iemand als hij verkiezen, met de rol die hij 28 jaar lang speelde in het parlement? Gaan we de 12de economie van de wereld in handen geven van Bolsonaro? We moeten banen beginnen te scheppen vanaf januari 2019, en daarvoor moet er nu gas gegeven worden. De optie om te kiezen voor de ex-kapitein is een delirium!”

De PT-kandidaat trok later op de dag naar een evenement in Fortaleza – Ceará, en ging er nog een stapje verder: “Alle bescheidenheid even opzijzettend: Brazilië heeft een professor nodig, geen leider van een privé militie”. Zonder rekening te houden met de reeds opgelopen achterstand van 19 miljoen stemmen, bevestigde hij dat een overwinning op Bolsonaro een speciale smaak heeft, omdat “het niet om een overwinning gaat op een redelijk mens. Het is winnen van een frauduleuze en gestoorde figuur”.

Haddad sprak ook over de WhatsApp affaire, de beschuldiging van zijn partij dat Bolsonaro gesteund wordt door ondernemingen die gespecialiseerde marketingbedrijven betalen om massaal berichten in zijn voordeel te verspreiden via deze app:

“Niemand begreep eigenlijk goed wat er gaande was. Wij groeiden sterk voor de eerste kiesronde. De projecties voorzagen dat we Bolsonaro gingen voorbijsteken, dat we van hem zouden winnen in de eerste ronde. Iedereen voorspelde dat. We begrepen niet wat er in die drie dagen vooraf gebeurde. En dat geldt niet alleen voor de presidentiële verkiezingen, maar ook voor de Senaat, de gouverneur van Minas Gerais (waar Fernando Pimentel – PT – verloor), Rio de Janeiro. Een heel vreemde zaak. Hoe kan het dat de kiezers zo snel van gedachte veranderden, een bruuske wijziging. Iets moest er gebeurd zijn. We begonnen te wantrouwen. En toen kwam die reportage in Folha de São Paulo (de krant die uitpakte met de WhatsApp affaire)”.

(WhatsApp liet weten dat ze onmiddellijke maatregelen namen om deze praktijken in te perken. Een groot aantal (vele duizenden volgens het bedrijf) accounts werden ook geblokkeerd, waaronder dat van senator Flávio Bolsonaro, een van de zonen van presidentskandidaat Jair Bolsonaro. Ook het account van Dilma Rousseff – Dilmazap – werd geblokkeerd)

Op een beschuldigende toon ging het verder: “Deze onthullingen werden niet getoond in de TV-journaals, noch op het Jornal Nacional (O Globo), noch bij TV Record, Bandeirantes, SBT. Vermoedelijk zal dat ook niet gebeuren, omdat zij het er allemaal over eens zijn dat ons project er niet mag op vooruitgaan”. Deze laatste uitspraak lag volledig in de lijn van de slachtofferrol die Lula zich steevast toekende. Het Jornal Nacional weidde gisterenavond uitvoerig aandacht aan de WhatsApp affaire.

De vooruitzichten voor Haddad zijn, ondanks al deze uitspraken, weinig rooskleurig. De partij schijnt tot op vandaag niet goed te begrijpen dat vele Bolsonaro kiezers niet de voorkeur geven aan de ex-kapitein omdat ze racistisch zijn, of autoritair, maar wel om andere redenen. Mala Htun schreef er een interessant artikel over in de Folha.

Morgen over een week zullen we weten wie de nieuwe president wordt van Brazilië. Wie het ook wordt, hij zal het niet gemakkelijk krijgen.

Brazilië Nieuws last een pauze in van een week. Vanaf dinsdag 30 oktober kan u weer rekenen op onze regelmatige berichtgeving.

Bron: UOL NoticiasJosias De Souza

#SBT #Ceará #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JairBolsonaro #JornalNacional #TVRecord #TVBandeirantes #Whatsapp #PT #FolhadeSãoPaulo #OGlobo #Fortaleza #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page