top of page
  • Observer

Haddad genadeloos voor Lula

Haddad-CBN-G1

De PT-kandidaat Fernando Haddad werd vandaag op de rooster gelegd door G1 (O Globo) en CBN (Radio O Globo) waarbij hij voor het eerst categoriek bevestigde dat hij geen genade (indulto) zal verlenen aan ex-president Lula, indien hij de verkiezingen zou winnen. Lula werd veroordeeld door de rechtbank van tweede aanleg voor corruptie en witwassen van smeergeld, tot 12 jaren en 1 maand gevangenisstraf. De arbeiderspartij liet Lula registreren als kandidaat, maar het TSE blokkeerde zijn kandidatuur op basis van de wet Ficha Limpa. Lula werd vervangen door Haddad op 11 september. De verwachte overdracht van de stemmen naar Haddad verloopt vrij goed volgens de jongste peilingen, ondanks dat Haddad nog altijd kampt met een zekere onbekendheid in het noordoosten van Brazilië waar Lula veel aanhang heeft. Velen vragen zich af wie die “Andrade” nu eigenlijk is.

Haddad kreeg verscheidene malen de vraag voorgeschoteld of hij vrijstelling zou verlenen aan Lula. De journalisten verwezen hierbij naar een verklaring van Fernando Pimentel, gouverneur van de deelstaat Minas Gerais, die vorige zaterdag zei dat hij zeker was dat Haddad onmiddellijk genade zou verlenen aan Lula na zijn verkiezing.

Haddad antwoordde eerst dat Lula zijn onschuld wil bewijzen: “Lula geeft de strijd niet op en wil geen gunsten. Hij wil dat het Braziliaanse gerecht zijn vergissing inziet en samen met de internationale fora erkent dat hij het slachtoffer is ven een gerechtelijke dwaling”.

Gevraagd of dat betekent dat hij geen genade zal verlenen, antwoordde Haddad: “Dat komt niet ter sprake. Ik geloof in zijn onschuld en denk dat hij vrijgesproken zal worden”. De journalisten: “En als dat niet gebeurt?” . Haddad: “Ik, als gewone burger, hou mij aan de campagne voor de vrijlating van Lula. Dus: neen, geen ‘indulto'”.

Haddad sprak ook over zijn voorstel om de fiscale lasten terug in evenwicht te brengen. Hij verdedigde de invoering van belastingen op dividenden, en de vrijstelling van belastingen voor wie tot vijf minimumlonen (nu iets minder dan R$ 5.000) verdient: “Wat wij verdedigen is dat de rijken, de grote rijken, terug belast worden zoals dat tot 1995 het geval was, en dat de middenklasse en de arbeiders op die manier minder moeten betalen. Aldus komt de fiscale last weer in evenwicht zonder dat die verhoogd moet worden”.

De presidentskandidaat zei ook dat hij de macht van de banken wil inperken door steun te verlenen aan krediet coöperatieven en fintechs (start-ups in de financiële sector), en dat hij fiscale voordelen zal toekennen aan banken die hun intresten verlagen.

“En waarom deed de PT dat niet allemaal toen zij aan de macht waren?” , zo luidde de volgende vraag. Haddad: “Omdat de economie goed draaide, omdat er genoeg goedkope kredieten ter beschikking waren… het is moeilijk om te roeren in een dergelijk wespennest, om op dergelijke hoogtepunten genoeg steun te krijgen van de juiste mensen om dergelijke veranderingen door te voeren”.

Journaliste Débora Freitas stelde de vraag waarom de campagne van de PT direct overstapte van het tijdperk Lula naar dat van Michel Temer, zonder te reppen over Dilma Rousseff. Haddad: “Omdat er een staatsgreep plaatsvond. Niemand kan mij ervan beschuldigen dat ik een geallieerde wegstop, voor welke reden dan ook. Ik doe alles open en bloot. Wanneer ik naar Minas Gerais ga, dan neem ik Dilma op in mijn gezelschap. Ik heb een miljoen foto’s en video’s met Dilma”.

Verder is Haddad voor de adoptie van kinderen door homoseksuele koppels en het belasten van fortuinen. De uitvoering van een straf na een veroordeling in tweede instantie is volgens hem niet noodzakelijk. Hij is tegen de bevoorrechte rechtspraak voor politici (foro privilegiado) en vindt dat militaire tussenkomsten zoals in Rio de Janeiro moeten vervangen worden door burgerlijke oplossingen.

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#G1 #MinasGerais #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #FernandoPimentel #CBN #MichelTemer #FichaLimpa #Lula #ForoPriviligiado #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page