top of page
  • Observer

Haddad: juiste man en foute partij, of andersom?

F-Haddad-Feira-d-Santana

Vriend van Lula. Weinigen kunnen dit op hun visitekaartje schrijven. Een van die weinigen is professor Fernando Haddad, voor de tweede maal in zijn politieke carrière naar voren geschoven als kandidaat door ex-president Luiz Inácio Lula da Silva. Haddad zwoor trouw aan Lula, in zijn cel in Curitiba, en beloofde tijdens zijn campagne dat “hij het Braziliaanse volk weer gelukkig zou maken, net zoals ten tijde van Lula”.

Tijdens zijn korte campagne werd hij snel omgevormd tot een van Lula’s advocaten en kon hem op die manier eenmaal per week gaan opzoeken in zijn cel. Hij stelt zichzelf voor aan de Brazilianen als de stem en de benen van de ex-president van wie hij helaas niet de vindingrijkheid en charisma erfde. Zelfs in de noordoostelijke regio’s waar de PT de beste resultaten behaalde in de peilingen, slaagt hij er niet in om zichzelf bekend te maken.

Oorspronkelijk werd Haddad aangesteld als kandidaat vicepresident van Lula, en werd pas echt presidentskandidaat op 11 september. Het programma van zijn synthetische regering, dat hij voorstelde bij het kiestribunaal, bevatte voornamelijk noodmaatregelen om banen te scheppen. Haddad verdedigt het annuleren van de hervorming van de arbeidswetgeving en van het uitgaveplafond, maatregelen die genomen werden door Michel Temer en zijn regering. Hij is ook van plan om de banken “in te kaderen” door een hervorming.

Bij de eerste peilingen omtrent de verkiezingen, verscheen hij met 5 tot 8% intentiestemmen. Minder dan een maand later ging dat cijfer omhoog tot boven de 20% waardoor hij op de tweede plaats belandde. Ook de afwijzing tegenover zijn persoon steeg en bereikte meer dan 35%.

Minister van opvoeding

Als ex-minister van opvoeding belooft hij de toegang tot creches uit te breiden, en tot de scholen voor jongeren en kinderen. Het programma ProUni, studiebeurzen voor jongeren uit de lagere sociale klasses voor toegang tot private onderwijsinstellingen, komt van hem. Ook de wijzigingen in Fies (programma van financieringen voor studenten) en Enem (Exame Nacional do Ensino Médio) waren initiatieven van Haddad, alsmede het programma Caminho da Escola, een initiatief dat schoolbussen verdeelt over gemeentes, en het verhogen van het aantal plaatsen in federale universiteiten en instituten.

Onder zijn commando leed het Enem examen onder een van de ergste aanvallen ooit: in 2009 werden de proefschriften gestolen uit de drukkerij Gráfica Plural, verantwoordelijk voor het drukken van het materiaal. De daders waren medewerkers van het consortium dat de uitbesteding won voor de uitvoering van het examen. De Enem proeven werden hierdoor twee maanden uitgesteld.

In 2011 kwam er zware kritiek vanuit de Braziliaanse maatschappij en vanuit het parlement – inclusief van zijn huidige tegenstander Jair Bolsonaro (PSL), deel uitmakend van een groep evangelische volksvertegenwoordigers – toen het MEC (ministerie van opvoeding) de zogenaamde “kit gay” sponsorde, materiaal dat bedoeld was om de homofobie te bestrijden in de publieke scholen. De productie van het materiaal werd stopgezet waardoor Haddad een politieke nederlaag leed.

Campagne

Op de vooravond van de eerste kiesronde koos de PT-kandidaat het noordoosten uit om de campagne (voorlopig) te beëindigen. Hij was gisteren in Feira de Santana, de tweede grootste stad van Bahia, o.l.v. de PT. Van daaruit weerlegde hij, door een rechtstreekse uitzending via de sociale media, enkele fake news berichten. In de video zei hij dat hij de kleinzoon is van een religieuze leider, 30 jaar gehuwd, voorstander is van familiale waardes, en dat hij de school verdedigt als plaats waar men kan kennismaken met wetenschap, kunst en literatuur. Hij verspreidde ook een bericht met kritiek op zijn tegenstanders: “Hun ideeën bestaan uit kracht, onze kracht bestaat uit ideeën”.

Fernando Haddad werd tijdens de voorafgaandelijke debatten op TV in de verdediging geduwd door zijn tegenstanders die de PT beschuldigden van corruptie. Hijzelf werd vorige maand trouwens aangeklaagd door het openbaar ministerie voor passieve corruptie, criminele connecties en witwassen. Volgens die aanklacht zou hij 2,6 miljoen reais gekregen hebben van het aannemersbedrijf UTC om zijn campagne te financieren, in 2012. Het campagne team zegt dat de aanklacht gebaseerd is op verklaringen van zakenman Ricardo Pessoa (UTC), zonder bewijzen.

Snelle carrière

Fernando Haddad werd lid van de PT in 1983, op twintigjarige leeftijd. Ex-minister Guido Mantega nodigde hem in 2003 uit om deel uit te maken van de regering Lula. Vanaf toen ging het snel vooruit.In minder dan twee jaar ging het van raadgever bij het ministerie van planning naar executieve secretaris bij het ministerie van opvoeding, waar hij wat later minister werd en bleef, gedurende zes en half jaar, inclusief een jaar tijdens het eerste mandaat van Dilma Rousseff.

Een jaar later verliet hij de regering om kandidaat burgemeester te worden in São Paulo, onder de goedkeurende blikken van Lula. En hij won die verkiezingen. Echter, vier jaar later bleek dat zijn beleid afgekeurd werd en hij verloor de herverkiezing tegen João Doria (PSDB), al in de eerste kiesronde.

Haddad is de zoon van Libanese afstammelingen, geboren in São Paulo op 25 januari 1963. Hij is al 30 jaar gehuwd met universiteitsprofessor Ana Estela Haddad en heeft twee kinderen: Frederico en Carolina. Haddad is afgestudeerd in de rechten, met een Masters in economie en een PhD in filosofie, aan de universiteit van São Paulo. Hij is een fan van rockmuziek en speelt vaak gitaar, samen met vrienden.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#LuizInácioLuladaSilva #Fies #UTC #AnaEstelaHaddad #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #FeiradeSantana #CaminhodaEscola #RicardoPessoa #MEC #GuidoMantega #PT #MichelTemer #Enem #DilmaRousseff #ProUni

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page