top of page
  • Observer

Haddad komt (niet) heelhuids uit de test

HaddadFB

De financiële wereld liet gisteren merken dat ze niet gediend zijn met de naam Fernando Haddad als mogelijke minister van Financiën in de nieuwe regering Lula. Deze laatste, recupererend van een ingreep aan zijn strottenhoofd in zijn woning in São Paulo, stuurde zijn pupil bij wijze van proef naar een bijeenkomst van bankiers, eveneens in São Paulo. De dag eindigde met een verlies van 2,55% op de beurs Bovespa, naar 108.976 punten. De dollar wipte omhoog met 1,89% en sloot de dag af aan een waarde van R$ R$ 5,410, de verhoging van het wantrouwen van de financiële markten weergevend.

Op het evenement van de Braziliaanse Federatie van Banken (Febraban), waaraan ook de president van de Centrale Bank, Roberto Campos Neto, deelnam, leidde het feit dat Haddad door de aanwezigen in de watten werd gelegd en met hartelijkheid werd behandeld, ertoe dat de leden van de overgangsregering zeiden dat “hij het goed deed”. De overgangsploeg verwacht nu een snelle bevestiging door Lula, van zijn besluit om Haddad te kiezen voor dat belangrijk ministerie. Van Lula is echter bekend dat hij wel vaker zijn linkse knipperlicht gebruikt om nadien toch rechts af te slaan. Het is nog niet zo ver.

De stafchef van de huidige regering, Ciro Nogueira, zei spottend: “De beurs daalt en de dollar stijgt na de toespraak van Haddad. Wil men een brandstichter benoemen aan het hoofd van de brandweer, of wat is de verwachting?”.

Haddad is een vertrouweling van Lula, en ook het feit dat de verkozen president weigerde om een naam te noemen van zijn toekomstige minister van Financiën tijdens de campagne, werd gezien als zijn manier om de weg vrij te houden voor hem, toen nog kandidaat gouverneur van São Paulo (dat pleit verloor hij van bolsonarist Tarcísio de Freitas). Een van Haddad’s uitspraken die in slechte aarde vielen, was toen hij een hogere belasting verdedigde op het patrimonium.

Investeerders zijn nog meer bezorgd voor de fiscale kwestie, omdat ze weten dat er een enorme financiële krater geslagen wordt in de begroting van 2023, afhankelijk van de uitgaves die het uitgavenplafond overschrijden, zoals gepland door de nieuwe regering.

Ondanks de boekhoudkundige verbetering van de overheidsrekeningen van dit jaar, met een schuld van minder dan 80% van het bruto binnenlands product, grotendeels dankzij de inflatie die bijdroeg tot een hogere belastinginning, en het rondpompen van miljarden reais in precatoria die de huidige overheid onder het tapijt gooide, zouden die extra uitgaves een sneeuwbaleffect kunnen veroorzaken en zijn de vooruitzichten voor 2023 allerminst bemoedigend.

Door zijn deelname aan het evenement met de bankiers, won Haddad in aanzien bij de leden van de overgangsploeg. Maar voor de financiële wereld toonde hij geen bezorgdheid voor de fiscale kwestie en dat verzuurde de sfeer met het gekende gevolg (dalende beurs, stijgende dollar). Een bron uit de overgangsploeg zei: “Haddad zei niets verkeerds en mocht dat ook niet, hij is nog geen minister”.

Volgens financiële analisten en ex-leden van PT-regeringen is Haddad niet zwaarwichtig genoeg om aan het hoofd te staan van deze belangrijke overheidssector, en om geloofwaardigheid over te brengen bij investeerders, in tegenstelling met ex-minister Henrique Meireles, die in staat was om een fiscaal gat van bijna R$ 180 miljard aan te kondigen, waarbij de beurs een dag later toch omhoog ging. Met andere woorden, hij kwam door de test, maar niet heelhuids.

Het ligt nu in de verwachtingen dat Lula pas iemand zal aanduiden nadat hij erin slaagt om een wetswijziging te laten goedkeuren door het parlement voor een extra budget van R$ 136 miljard, boven het uitgavenplafond. Echter, in het parlement bestaan er alternatieve voorstellen, van de senatoren Tasso Jereissati en Alessandro Vieira (beiden lid van de PSDB), respectievelijk van R$ 80 miljard en R$ 70 miljard.

Het is inmiddels wel duidelijk dat Lula voor een zwaardere opgave staat dan in 2002. Ondanks zijn succesvolle ambtstermijnen is het nu ook duidelijk dat hij niet altijd de juiste medewerkers uitkiest. Mocht dat wel zo zijn, dan was er misschien nooit sprake geweest van corruptieschandalen, of het allesbehalve succesvolle economische beleid van zijn opvolgster.

Bron

Foto: Facebook

#Febraban #FernandoHaddad #PT #Lula #CiroNogueira #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page