top of page
  • Observer

Haddad, Lula’s nieuwe pupil

Haddad-Lula-R-Stuckert

De arbeiderspartij van ex-president Lula sleept het theater omtrent zijn kandidatuur naar het bittere einde, ondertussen tijd verliezend die hen mogelijk duur te staan komt. Partijleidster Gleisi Hoffmann geeft geen krimp toe en bevestigt de reputatie die ze wist te winnen in de periode van de “bancada da chupeta”*. Toch nam de partij vorige week het besluit om ex-burgemeester van São Paulo aan te duiden als kandidaat vicepresident, op de valreep van de limietdatum. Tegelijk kwamen ze overeen met de PCdoB dat zij hun kandidate (Manuela D’Ávila) terugtrokken en gaven haar een plekje naast Fernando Haddad als “reserve vice”. Immers, zo gauw het doek valt over de novela Lula kan Haddad de hoofdrol overnemen, dit in de hoop dat de stemmen die voor Lula bedoeld waren, naar hem zullen gaan. Zal dat lukken?

De PT heeft geen keuze, het is alles of niets. Haddad’s aanduiding vormt een test om te zien of het Lula theater het gewenste effect oplevert, met name de terugkeer van de verloren macht. Maar dat zal niet makkelijk zijn. Zoals Marta Suplicy uitlegde in het interview met Universa: Haddad is een “poste”, net als Dilma Rousseff. Hij is een academicus die nooit veel belangstelling vertoonde voor de partijpolitieke routine, nog minder om politiek te bedrijven in de straten van Brazilië, iets waar Lula een kampioen in is. Een partijlid verklaarde (in anonimiteit) dat Haddad “enkel aan zichzelf denkt, en zelfs niet eens vraagt aan een ‘deputado’ hoe het gaat met zijn campagne”. Ex-minister Jaques Wagner (67) zei eerder dat hij geen belangstelling heeft voor het presidentschap, maar dat hij “die deur niet volledig afsloot omwille van het profiel van Haddad”: “Velen zijn van mening dat Haddad veel lijkt op Dilma Rousseff. Als er hierdoor een scheuring dreigt in de partij, dan zal ik erover nadenken”, zo zou hij gezegd hebben.

Haddad-Doria-Rovena-Rosa-AB

Net zoals Dilma Rousseff is Haddad een creatie van Lula, zonder een geschiedenis binnen de partij, en zonder veel politieke ervaring. Hij werd verkozen als burgemeester in Sáo Paulo door het toedoen van Lula. De partij was daar nooit echt gelukkig mee, en Haddad was nooit echt een partijbons. De PT vindt ook dat hij te weinig of helemaal niet aan politiek deed in de periferie van São Paulo, tijdens de weekends. De grote nederlaag tegen João Doria (PSDB) bij de eerste verkiezingsronde toonde aan dat hij zelfs verloor in de randsteden waar de PT voordien altijd hoog scoorde. De overdracht van het burgemeesterschap gebeurde op een erg vriendschappelijke manier (foto boven), ondanks het feit dat Doria de PT en Lula erg zwaar aanviel tijdens zijn campagne. De partij vergaf het hem (Haddad) niet.

Maar hij onderging een metamorfose en wist voormalige tegenstanders binnen de partij te overtuigen. Dat verbeterde voornamelijk zodra de eerste barsten begonnen te verschijnen in het beheer van João Doria, vorig jaar. En nu zijn er ‘petistas’ die zeggen dat Haddad beter kan luisteren dan Jaques Wagner.

Na de aanhouding van Lula in april, had hij ambities om Lula’s woordvoerder te worden. Hij liet zijn registratie bij de orde van advocaten reactiveren (om Lula te kunnen bezoeken in zijn cel, als een van zijn advocaten). Ondanks zijn diploma in de rechten, oefende hij nooit eerder het beroep uit van advocaat. Gleisi Hoffmann gooide roet in het eten en slaagde erin om benoemd te worden als de enige woordvoerder. Zij heeft het bevel over de partij in handen. Dat stimuleerde Haddad om actiever te worden en hij begon zich te vertonen onder het publiek. Voorheen beschouwde hij de weekends met eigen familie belangrijker. Het resultaat is bekend: Haddad wordt uiteindelijk Lula’s vervanger, niet Gleisi. Er bestaan nog altijd twijfels of hij de bevelen van de grote baas in Curitiba zal opvolgen, maar Lula heeft geen keuze en moet erop vertrouwen dat de nieuwe “pupil” zijn raad zal opvolgen, hopende dat het deze keer wel lukt en niet opnieuw op een mislukking uitdraait, zoals met Dilma.

Haddad-Lula-mascara-FB

De peilingen wijzen uit dat 30% van de kiezers bereid is om te stemmen op een kandidaat die door Lula aangeduid werd, en dat betekent heel wat in het verpulverde electoraat. Met dergelijke vooruitzichten valt de metamorfose van Haddad goed te begrijpen. Of het opzetten van het Lula-masker volstaat om de tweede stemronde te halen, zullen we pas weten op 7 oktober.

*Bancada (in deze betekenis): afgevaardigden van een deelstaat of van een bepaalde politieke partij (of groep van gelijkgestemde partijen), of een fractie in de kamer of senaat. Chupeta: fopspeen. De “Bancada da Chupeta” maakte furore in de senaat ten tijde van de impeachment procedure tegen Dilma Rousseff door zijn heftige en rumoerige tussenkomsten. De belangrijkste leden van dit tumultueuze groepje: Lindbergh Farias (PT), Gleisi Hoffmann (PT), Humberto Costa (PT), Vanessa Grazziotin (PCdoB) en Fátima Bezerra (PT).

Foto's: Ricardo Stuckert - Facebook - Rovena Rosa - Agência Brasil

#BancadadaChupeta #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JaquesWagner #Universa #ManuelaDAvila #Curitiba #GleisiHoffmann #MartaSuplicy #PT #VanessaGrazziotin #PCdoB #FátimaBezerra #Lula #DilmaRousseff #LindberghFarias

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page