top of page
  • Observer

Haddad: Moro leverde goed werk

Se-Moro

Presidentskandidaat Fernando Haddad (PT) stond gisteren een interview toe aan het televisiekanaal SBT waarin hij duidelijk zijn hand uitsteekt naar het politieke centrum dat hem tot nog toe geen steun verleende. Hij sprak er lovende taal over rechter Sérgio Moro (foto) en oud-president Fernando Henrique Cardoso (PSDB), en liet ook niet na om kritiek te leveren op Dilma Rousseff (PT).

Gevraagd naar zijn opinie over het werk van Sérgio Moro, onderzoeksrechter in het Lava Jato proces en verantwoordelijk voor de veroordeling van ex-president Lula, opgesloten in Curitiba sinds 7 april:

“Over het algemeen denk ik dat hij (Moro) veel hielp. Met betrekking tot de veroordeling van Lula vind ik dat hij zich vergiste, een fout die door hogere gerechtelijke instanties zal gecorrigeerd worden, omdat hij geen bewijzen aanleverde tegen de ex-president. Maar in het algemeen leverde hij goed werk, ook al denk ik dat hij bepaalde ondernemers veel te vroeg vrijliet en te snel afzag van het geroofde geld waardoor deze nu van het leven kunnen genieten. In het algemeen is er een positief saldo, maar er moeten bepaalde correcties uitgevoerd worden”, aldus Haddad.

De kandidaat zei ook dat de betrokkenen in het Lava Jato onderzoek de prijs voor hun fouten moeten betalen als ze veroordeeld worden door de rechtbank van tweede aanleg.

Haddad gaf ook kritiek op het beleid van voormalige presidente Dilma Rousseff. Volgens hem beging haar regering zware fouten door fiscale voordelen toe te kennen: “En die gaan wij elimineren”, zo bevestigde hij.

“Er zijn twee periodes. De periode dat ik deel uitmaakte van de federale regering waar 20 miljoen banen gecreëerd werden in 12 jaren tijd. Volgens mij werd er een zware fout gemaakt in twee jaren van de regering Dilma. We stonden toen fiscale voordelen toe aan de bedrijven omdat we meenden hierdoor banen te scheppen. Maar dat gebeurde niet. Wij gaan die maatregelen schrappen om de staatskas weer in evenwicht te brengen”, zo klonk het.

Over de allianties in de tweede kiesronde, minimaliseerde Haddad de kritiek van Cid Gomes op de PT, vorige maandag in Fortaleza, en zei dat Gomes inmiddels een video opnam waarin hij zijn steun aan Haddad bevestigd. Hij voegde eraan toe dat mensen rond zich wil verzamelen die de hoop vertegenwoordigen.

Haddad zocht opnieuw naar punten die hem nader kunnen brengen tot ex-president Fernando Henrique Cardoso (FHC), het gebrek aan expliciete steun wegwuivend: “President Fernando Henrique zit geklemd in een situatie waarin enkele kandidaten van de regering mij niet steunen. “Hij is mijn… Ik zou niet zeggen mijn vriend, maar iemand waarmee ik een lange relatie heb, vriendschappelijk en met wederzijds respect. Reciprociteit zou ik zeggen”.

De PT kandidaat zoekt ook naar steun van mensen die zich afzetten tegen de militaire dictatuur en martelingen (van destijds): “Vele ministers van FHC steunen mij, bijvoorbeeld José Carlos Dias, een gerespecteerd persoon in de nationale wereld van advocaten. Hij tekende een manifest in mijn voordeel en tegen de achteruitgang”.

Bron: Estadão – O Globo – Istoé

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#SBT #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JoséCarlosDias #LavaJato #FernandoHenriqueCardoso #CidGomes #Lula #DilmaRousseff #Fortaleza #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page