top of page
  • Observer

Haddad over Lula en het PT-programma

Haddad2

De verkiezingsstrijd zal over enkele weken openbarsten. Tot hiertoe ging het voornamelijk over kandidaten en mogelijke allianties, alsmede de vraag van 100 miljoen: zal Lula kunnen deelnemen of niet, door velen geïnterpreteerd als “zal de PT kunnen deelnemen of niet?” . Fernando Haddad, campagne leider van ex-president en kandidaat Luiz Inácio Lula da Silva, legde het programma van zijn partij uit, in een interview aan het tijdschrift Carta Capital.

Haddad voert regelmatige gesprekken met de opgesloten Lula in zijn cel, mogelijk gemaakt door dat hij toegevoegd werd aan het team advocaten dat hem verdedigt. Hij zegt dat de registratie van Lula als presidentskandidaat essentieel is voor de partij, gedreven door politieke en morele overwegingen. De ex-burgemeester van São Paulo vertrouwt er hierbij op dat Lula de toelating zal krijgen om video’s op te nemen in zijn cel die moeten dienen voor de kiescampagne, dit na de analyse van het kiestribunaal TSE. Hij geeft evenwel toe dat 17 september, de limietdatum om wijzigingen aan te brengen in de samenstelling van de namen voor het presidentschap, zowel president als vicepresident, een beslissend moment zal zijn. Voorlopig blijft het bij Lula: “Ik laat hem niet in de steek. De kiezer nog minder. Waarom zouden wel wel? Zelfs niet als de kiezer zou afhaken, maar dat deed hij niet”.

Programma

Voorop in het PT-programma staat het omkeren van de maatregelen, genomen door de regering van Michel Temer, op de eerste plaats het plafond van de uitgaves. Volgens Haddad betekent dit een belemmering die een rem zet op de aanpassingen van de publieke rekeningen: “Beeldt u in dat de uitgaves van de staat bevroren worden gedurende 20 jaar, zelfs in de zoektocht naar efficiëntie, dat is allesbehalve intelligent. Dat gebeurt nergens in de wereld. Wij zoeken naar meer intelligente wegen om de publieke uitgaves te controleren, volgens het patroon van Lula. Hij heeft bewezen dat hij op een ernstige manier omgaat met publieke rekeningen, zelfs zijn tegenstanders zijn hier erkentelijk voor: alle staatrekeningen verbeterden aanzienlijk tijdens zijn regeringen. Die werkwijze moet gerecupereerd worden, rekening houdend met een nieuwe internationale realiteit zoals Donald Trump, protectionisme, de intresten op internationaal niveau, een reeks problemen die moeten opgelost worden door iemand met ervaring”.

De PT wil ook volksraadplegingen houden, o.m. met betrekking tot de fiscale hervorming. De partij oordeelt dat de huidige fiscale regelgeving veel nadeliger is voor de lagere sociale klasse en wil beroep doen op de bevolking om een hervorming in die zin door te voeren. Verder willen ze reeds doorgevoerde hervormingen van de arbeidswetgeving intrekken. Haddad: “De enige manier om dit alles uit te voeren is via de wetgevende machten: publieke uitgaves, hervormingen van de arbeidswetgeving, fiscale hervorming, de ontginning van het pré-sal gebied (petroleum). Voor dit laatste is een referendum minder geschikt. Indien iedere regering dergelijke dingen op zijn manier gaat doen, dan kan het model niet stabiel zijn. Wie is de eigenaar van deze oliereserves? Het Braziliaanse volk is de eigenaar. Een regering is er slechts voor vier jaren. De exploratie van het pré-sal gebied duurt veel langer, 30, 40 of vijftig jaar. We hebben zelfs geen idee van de omvang van deze reserves. Wat dit betreft moeten alle partijen hun mening uiten. De PSDB zegt wat zij denken, de PT zegt hoe zij er over oordelen, en dan pas kan het volk oordelen. Moet er een verband zijn met gezondheidszorg en opvoeding, moet er een pré-sal fonds worden opgericht? Dit moet voorgoed geregeld worden om de stabiliteit te garanderen”.

Over het einde van de verplichte vakbondsbijdrage

“Brazilië belandde op een dood punt waarbij er geen bijdrages meer moeten betaald worden aan de vakbonden. Maar de collectieve arbeidsovereenkomsten komen wel iedereen ten goede, of je nu lid bent of niet. En dat is een anomalie. Zonder die bijdrages moet het lidmaatschap van een vakbond gestimuleerd worden omwille van de voordelen die een vakbond brengt voor deze of gene categorie arbeiders. De balans tussen kapitaal en arbeid moet hersteld worden. Die is nu uit evenwicht, volkomen uit evenwicht. CUT (Central Única dos Trabalhadores) was altijd al van mening dat de vakbondscontributie diende afgeschaft te worden, al sinds de jaren tachtig, maar altijd met het idee dat een vrijwillige bijdrage moet gekoppeld worden aan de voordelen van collectieve arbeidsovereenkomsten. Op die manier stimuleer je de vakbond om goed te functioneren. Niemand zal willen bijdragen aan een vakbond die slecht of niet functioneert”.

Het volledige interview leest u hier (Portugees)

Foto: Antonio Cruz - Agência Brasil

#TSE #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #DonaldTrump #PT #MichelTemer #CUT #Lula #CartaCapital #PSDB #Présal

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page