top of page
  • Observer

Halve waarheden

LulaBolso

Mario Osava (72 – echte naam Chizuo Osava) is een journalist voor het internationale nieuwsagentschap IPS sinds 1980. Sommige van zijn stukjes worden (vertaald naar het Nederlands) gepubliceerd op de website van Wereldmorgen (meestal gewoon gekopieerd van andere websites, zolang het maar past in de linkse filosofie van Wereldmorgen). Hij is Braziliaan van Japanse afkomst. Ook de Belgische krant De Standaard publiceerde vandaag een artikel van zijn hand, onder de titel “Corrupte Braziliaanse politici malen zelfs niet meer om reputatie“. Nou ja, die is toch al om zeep nietwaar.

Net zoals bij de Wereldmorgen gaat het om een eenzijdige berichtgeving, onder het mom van “opinie”. Het staat iedere wereldburger immers vrij om zijn/haar eigen mening te formuleren. Brazilië nieuws ontkent ook niet de feiten die Osava aanhaalt in het stukje. Maar…

“De Arbeiderspartij, die Brazilië bestuurde van 2003 tot de afzetting van Roussef in 2016, wil zijn leider, Luiz Inacio Lula da Silva, graag als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van oktober dit jaar. Lula, die president was van 2003 tot 2010, is favoriet in de peilingen. Maar ook hij werd veroordeeld voor corruptie.”

Juist. Die veroordeling zal al dan niet bevestigd worden door het beroepshof dat zich op 24 januari over de zaak buigt.

Links Brazilië roert zich als een duivel in het wijwatersvat omtrent dat besluit: “Politieke vervolging”, zo klinkt het. Ex stafchef José Dirceu (PT), een van de meest corrupte politici van Brazilië riep op om 24 januari uit te roepen als de dag van “Fúria, revolta e ódio” (razernij, opstand en haat) en zet de militanten aan tot “tocar o terror nas ruas” (om het terrorisme in de straten aan te wakkeren).

I.p.v. het Braziliaanse volk te verenigen in de strijd tegen corruptie, zowel van links als rechtse oorsprong, wakkert hij de haatgevoelens nog aan: “Nós contra eles” (wij tegen hen).

Dirceu werd, net als Lula, veroordeeld door rechter Moro voor zijn betrokkenheid in het Lava Jato schandaal. Hij zat eerder al enkele jaren achter de tralies voor zijn aandeel in de mensalão affaire.

Dirceu is niet de enige. Naast hem werden veroordeeld:

João Vaccari Neto – Schatbewaarder van de PT André Vargas – Volksvertegenwoordiger PT Delubio Soares – Voormalige schatbewaarder PT Luiz Inácio Lula da Silva – Ex-president PT Antonio Palocci – Ex-minister PT

Nog in onderzoek:

Lindbergh Farias – Senator PT Humberto Costa – Senator PT Guido Mantega – Ex-minister financiën PT Arlindo Chinaglia – Volksvertegenwoordiger PT Ana Paula Lima – Provincieraadslid PT Carlos Zarratini – Volksvertegenwoordiger PT Décio Lima – Volksvertegenwoordiger PT Jorge Viana – Senator PT Carlos Zarattini – Volksvertegenwoordiger PT Marco Maia – Volksvertegenwoordiger PT Maria do Rosário – Volksvertegenwoordiger PT Nelson Pellegrino – Volksvertegenwoordiger PT Paulo Bernardo – Ex-minister PT Paulo Rocha – Senator PT Tião Viana – Gouverneur PT Vander Loubet – Senator PT Vicente Candido – Volksvertegenwoordiger PT Vicentinho – Volksvertegenwoordiger PT Zeca Dirceu – Volksvertegenwoordiger PT Zeca do PT – Volksvertegenwoordiger PT

Bovenstaand lijstje bevat enkel namen van de linkse arbeiderspartij PT en is niet eens volledig. De lijst wordt aangevoerd door namen van de PT, PMDB (nu MDB) en de PSDB. De naam van Gleisi Hoffmann, senator voor de PT, ontbreekt. Zij werd in mei van vorig jaar aangeklaagd door het openbaar ministerie, samen met haar echtgenoot Paulo Bernardo en zakenman Ernesto Kruger Rodrigues, dit voor hun betrokkenheid in het ontvangen van smeergelden van Petrobras. De aanklacht tegen haar werd unaniem aanvaard door het hoogste gerechtshof op 27 september van vorig jaar. Gezien de traagheid van die gerechterlijke molen kan er hooguit dit jaar een uitspraak verwacht worden.

Osava is dus niet onjuist, hij is onvolledig. Werkelijk alle lagen van de politieke bevolking zaten met hun vingers in de vetpot, inclusief Lula en zijn discipelen. De Braziliaanse bevolking is de pineut en weet nu niet meer goed op wie dat er moet gestemd worden in oktober. Populisten als Lula en Bolsonaro maken hier dankbaar gebruik van en lullen de bevolking plat met hun demagogische uitspraken die uitvoerig aan bod komen op de sociale media, door velen doorgeslikt als een hemelse rijstpap.

De kans dat Lula niet zal kunnen deelnemen door een bevestiging van het beroepshof is niet gering. Een verdeeld centrum heeft tot op dit moment geen afdoend antwoord op deze situatie en er is dus geen enkele reden om niet ongerust te zijn. Halve waarheden als die van Mario Osava zullen geenszins bijdragen tot een gezonde beoordeling.

#DeStandaard #Lula #MarioOsava #Wereldmorgen

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page