top of page
  • Observer

Handboek van de dictator

Dictators-Handbook

De ene peiling is nog niet koud, of er volgt weer een andere. De nieuwste komt van de nationale confederatie voor transport (CNT) en toont Jair Bolsonaro andermaal aan de leiding met 28,2%, gevolgd door Haddad met 17,6% en Ciro Gomes met 10,8%. In de tweede kiesronde zou Bolsonaro het enkel verliezen van Ciro Gomes met 37,8% tegen 36,1%. Een uiteindelijke overwinning van Bolsonaro is dus niet uitgesloten, ook al zal Haddad zeker nog stemmen winnen in de komende weken. Dat velen zich daarover ongerust maken, is een feit. Journalist Celso de Rocha de Barros (Folha de São Paulo) schreef er het volgende stukje over met als titel “De Bolsonaristas willen een staatsgreep plegen”. Een vertaling:

“Wel zo is het vriend. Als je voor Bolsonaro wil kiezen, profiteer ervan, want het zal je laatste stem zijn. Na de voorbije week kan er geen twijfel meer over bestaan dat de ‘bolsonaristas’ een staatsgreep willen plegen. Een echte staatsgreep, niet de flauwekul die we vandaag meemaken.

Laten we eerlijk zijn: er bestond nooit een reden om aan te nemen dat Jair Bolsonaro een democraat is. Ik heb nog geen enkel interview gezien waarin hij zegt dat hij een eventueel verlies bij de verkiezingen zal aanvaarden. Wat ik wel zag: enkele toespraken waarin hij belachelijke toespelingen maakt over de elektronische urnes.

Bolsonaro verdedigt een uitbreiding van het aantal rechters bij het hoogste gerechtshof STF, en dat is wat te lezen staat op pagina 2 van de handleiding van een dictator. Chávez deed het, de militaire dictatuur deed het, iedere dictator doet het. Tenslotte: de grondwet is datgene wat het STF zegt wat het is; en als je het STF vult met gatlikkers, dan wordt de grondwet datgene wat jij wil. Vanaf dan ben je een dictator.

Bolsonaro koos reserve-generaal Hamilton Mourão als kandidaat vicepresident. Die zei in een interview bij GloboNews dat de president van de republiek (Eender welke? Een eventuele president Guilherme Boulos?) het recht heeft op een “coup” als hij vaststelt dat hij zich in een situatie van een anarchie bevindt.

In werkelijkheid heeft niemand meer kansen om een anarchie in het leven te roepen dan de president van de republiek. Het is daarom dat geen enkele land met gezond verstand toelaat dat een president een dictator wordt omdat hij vindt dat er teveel anarchie is.

Diezelfde Mourão verdedigt nu de opmaak van een nieuwe grondwet zonder de noodzaak om de verkozenen van het volk daarbij te betrekken. De grondwet moet opgesteld worden door een commissie van notabelen: notabel is de term die een dictator gebruikt om zijn eigen vleiers te omschrijven.

Volgens Mourão moet de grondwet nadien goedgekeurd worden bij middel van een referendum. Ik heb niets tegen een referendum, maar voor wie de berichtgeving uit Venezuela volgt: die weet al in welke richting het zal uitgaan. Bij de uitvoering van het referendum is de oppositie al op voorhand afgezwakt en zal de bevolking stemmen met angst. Dat staat op pagina 3 van de handleiding voor dictators.

En ‘that’s it”. Als u dat allemaal goedkeurt, stem op Bolsonaro. Zo niet, stem voor iemand anders.

Blijft de vraag: hoe kwamen we op het punt dat een komaf maken met de democratie zorgt voor 25% van de stemintenties in de peilingen?

De publieke opinie won aan belang in de jongste jaren. Het Lava Jato onderzoek toonde aan de bevolking dat de corruptie algemeen is. De sociale media maakten het mogelijk dat de verontwaardiging hieromtrent op een heftige manier kon geuit worden. Dat heeft uiteraard een goede kant: politici moeten leren leven met de controle van de burgers op hun hielen. De slechte kant is dat dit regeren erg moeilijk maakt, omdat er veel niet-populaire maatregelen moeten genomen worden.

Het plan van de ‘bolsonaristas’ bestaat erin dat zij uw woede gebruiken tegen alles wat er op dit moment bestaat, tegen de democratie in. Zonder democratie is het makkelijker om te regeren, omdat de regering zich geen zorgen meer moet maken over wat u denkt, of over datgene wat u publiceert via de sociale media. Deze truuk staat uitgelegd op pagina 1 van de handleiding van de dictator. En wanneer u niet meer kan klagen, geen impeachment procedure meer kan opstarten, niet meer kan schelden via Facebook, of protesteren op straat, dan komt Paulo Guedes (economist, vooropgestelde minister van financiën van Bolsonaro) op de proppen met een programma dat veel radicaler is dan dat van eender welke andere kandidaat. En dan mag u er zeker van zijn dat u niet eens genoeg geld zal hebben om een wapen te kopen, zelfs als de verkoop daarvan vrijgegeven wordt voor iedereen”.

Bron

Illustratie: Youtube

#CiroGomes #HamiltonMourão #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #LavaJato #JairBolsonaro #PauloGuedes #Facebook #FolhadeSãoPaulo #STF #GuilhermeBoulos

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page