top of page
  • Observer

Hard tegen hard

Praca3Poderes

Verslagen van de inlichtingendienst van de regering wijzen op de aankomst van 100 bussen met een totaal van 3.900 mensen in Brasília, bereid om de protesten te hernemen tegen de verkiezing van president Lula. De extremisten hebben het in de sociale media over een manifestatie in de hoofdstad. Om te vermijden dat er weer vernielingen worden aangebracht, zoals op 12 december, werden de veiligheidsdiensten versterkt en vanuit de regering klinkt het dat het hard tegen hard zal opgetreden worden indien er opnieuw stemmen opgaan voor een staatsgreep.

Sinds de inauguratie van Lula op 1 januari liepen de kampen voor de kazernepoorten stilaan leeg. In de voorbije week waren er in totaal hooguit nog 200 mensen aanwezig. Met de aankomst van de bussen en de toename van de geruchten bij Whatsappgroepen, nam ook de bezorgdheid van de regering toe.

Autoriteiten lieten weten aan de pers dat de bewegingen van de extremisten nauwkeurig worden opgevolgd. Tot op dit moment werden de nog aanwezige manifestanten zacht aangepakt, zonder dat ze gedwongen werden om hun kampen te verlaten.

Afgaande op de geruchten dat de radicalen besloten hadden om opnieuw te handelen, zeggende dat ze de confrontatie met de verkozen regering zullen aangaan met een “alles of niets” ingesteldheid, besloot de koepel van de regering het ganse apparaat in te zetten: de federale politie, de wegenpolitie en de Força Nacional, om de toegangsweg Esplanada naar de regeringsgebouwen te beschermen. Ook de regering van het Federaal District doet een duit in het zakje voor de veiligheid van haar hoofdstad.

Een bron uit de regering zegt dat de radicalen die zie nog voor de kazernepoorten bevinden, niet gesteund worden door de militairen. Maar het verslag dat overgemaakt werd aan de president, zegt dat er nog twijfels bestaan bij een deel van de officieren van de strijdkrachten. Een nauwe medewerker van Lula zegt dat de militairen “streven naar vrede, maar dat ze nog niet volledig overtuigd zijn”. Het scenario wordt dan ook omschreven als vredelievend, maar niettemin “delicaat”.

Met deze diagnose in handen besloten ministers van de regering om geen twijfels te laten bestaan over de bereidheid van het huidige beleid om de extremisten aan te pakken, en hiervoor rekenen op de medewerking van de veiligheidsdiensten.

Uniforme agenda

De groepen die de acties in Brasilia organiseren, beweren via sociale netwerken dat ze niet van plan zijn iets te vernielen, maar praten over militaire interventie en confrontatie met de regering. Er werd een “uniforme agenda” uitgedeeld aan groepen om uit te leggen wat de extremisten willen.

“Wat houdt onze beweging vanaf nu in? Burgerlijke ongehoorzaamheid; een opkuis van de drie machten. Wat zijn onze uiteindelijke doelen? Het voorkomen van het socialisme of communisme in Brazilië, en de uitroeiing van de corruptie. Wat is onze eis? De onmiddellijke tussenkomst van de strijdkrachten. Wat zijn onze acties? Het bezetten van het Plein van de Drie Machten (foto), de blokkering van alle raffinaderijen, een blokkering van het wegvervoer, het stilleggen van alle industriële, commerciële en agrarische activiteiten en het opschorten van alle betalingen van belastingen”, aldus de tekst.

Bron

Foto: Wikimedia Commons

#ForçaNacional #Brasília #PraçadosTrêsPoderes #DistrítoFederal #Lula #Esplanada #BRNieuws

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page