top of page
  • Observer

Harde woorden

Silva-Paes-Lula-Cabral-Nuzm

Eender welke Braziliaan die met aandacht de nieuwsberichten leest en volgt, zal besluiten dat enkele van de jongste uitspraken van ex-president Lula enigszins afwijken van de feiten. Bij het bezoek van zijn (verkiezings)karavaan aan Rio de Janeiro verklaarde hij zonder blikken of blozen dat het failliet van deze deelstaat te wijten was aan het Lava Jato onderzoek.

Of dat nog niet genoeg was voegde hij eraan toe dat “Rio de Janeiro het niet verdiende dat democratisch verkozen gouverneurs achter de tralies belanden, enkel omdat ze overheidsgeld achterover drukken”. Verder:

– “Corruptie is een leugen die men uitvond om mij van de verkiezingen uit te sluiten”

– “Het Lava Jato onderzoek berokkende een schade van 140 miljard reais aan de Braziliaanse staat. Rechter Moro en het Ministério Público moeten beseffen dat als er iemand vocht tegen de corruptie, dan was dat de PT”

– “De kerel (rechter Sergio Moro) is een slecht karakter. Hij is doof en hoort niet wat ik zeg”

– “Wij zijn stukken beter dan de bende die nu het land regeert. Als men ons bestempelt als dieven, dan moet er onmiddellijk op geantwoord worden. Als men met uwe excellentie afkomt, uwe excellentie is ‘a puta que pariu’ (vulgaire manier om iemand naar de andere kant van de wereld te wensen)”

– Het Lava Jato onderzoek mag niet doen wat er momenteel in Rio (de Janeiro) gedaan wordt, met name een half dozijn mensen beschuldigen van corruptie zonder bewijzen, schade toebrengend aan Petrobras”

Lula werd gedaagd in zeven verschillende strafzaken, en aangeklaagd in 2 andere onderzoeken. Hij vormt het doelwit in zes criminele onderzoeken van de federale politie en van het openbaar ministerie in Curitiba, São Paulo en Brasília. Hij liep al een eerste veroordeling op van 9 jaren en 6 maanden door rechter Sergio Moro. Zijn advokaten gingen in beroep en hij mag de uitslag van dat beroep in vrijheid afwachten. Politieke analisten zeggen dat hij zo heftig reageert omdat het Lava Jato onderzoek de enige vijand is die hij niet kan verslaan. Dat onderzoek wordt echter gesteund door een groot deel van de Braziliaanse bevolking omdat het de corruptie in zijn geheel aanpakt en hierbij geen onderscheid maakt tussen politieke strekkingen, ook al doen vele politici hun best om via allerlei wetgevende kanalen het onderzoek te dwarsbomen.

Het beroep van Lula’a advokaten tegen de veroordeling van rechter Moro zal weldra gestemd worden door drie andere rechters, meer precies op 24 januari, in Porto Alegre. De PT en allerlei aanverwante sociale bewegingen roepen nu al op tot een dag van nationale opstand en willen dat al hun militanten massaal naar Porto Alegre trekken om er te protesteren. Indien de stemming in zijn nadeel uitdraait, dan verliest hij het recht om deel te nemen aan de verkiezingen en kan in principe zijn straf werkelijkheid worden. Dat laatste is eerder onwaarschijnlijk, ook al omdat zijn advokaten nog verschillende malen in beroep zullen kunnen gaan: bij het STJ (Superior Tribunal de Justiça), het STF (Supremo Tribunal Federal) en het TSE (Tribunal Superior Eleitoral).


Garotinho-Lula

Foto boven, Londen 2009, v.l.n.r.: minister van sport Orlando Silva, burgemeester van Rio de Janeiro Eduardo Paes, Lula, gouverneur Sérgio Cabral en de president van het Olympisch Comité Carlos Nuzman. Sérgio Cabral zit vandaag in de gevangenis, in totaal veroordeeld tot meer dan 70 jaren opsluiting wegens corruptie. Carlos Nuzman zat ook een tijd achter de tralies wegens corruptie, beschuldigd van omkoperij in het internationale olympische comité, dit om de spelen naar Rio te kunnen halen in 2016. Nuzman werd voorlopig terug in vrijheid gesteld.

Foto: Ricardo Stuckert - PR

#EduardoPaes #SergioCabral #OrlandoSilva #CarlosNuzman #Lula #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page