top of page
  • Observer

Herinneringen aan de dictatuur

CVeloso

De Braziliaanse zanger Caetano Veloso lanceerde gisteren via zijn sociale netwerken een versie van de Beatles klassieker Hey Jude uit 1968. Het nummer werd contractueel gecrediteerd aan Lennon & McCartney. Met deze versie wil hij de aandacht trekken voor de film Narciso em Férias, waarin hij verslag doet van zijn tijd in de gevangenis tijdens de militaire dictatuur. De prent van Renato Terra en Ricardo Calil gaat in première op maandag 7 september, op het 77ste Filmfestival van Venetië. De Braziliaanse mediagigant O Globo zal de film ook tonen op die dag via de streamingdienst Globoplay.

De herinneringen van Caetano aan de dictatuur komen aan bod in de film, zoals de dag waarop hij en Gilberto Gil uit hun huizen werden gehaald, enkele dagen voor de omstreden wet AI-5* werd uitgevaardigd. Hij spreekt over de 54 dagen die hij doorbracht in de gevangenis en zegt over Hey Jude: “Het staat mij nog helder voor de geest dat Hey Jude van The Beatles, een positief lied was. Wanneer ik het hoorde, dan was dat voor mij een teken dat mijn situatie zou verbeteren, dat de deuren weer zouden opengaan, dat ik opnieuw het daglicht zou zien”, zo zegt hij in de documentaire.

Het nummer mag dan al deze betekenis hebben voor Caetano, maar de inhoud was zeker niet politiek bedoeld. Paul McCartney schreef het liedje zonder deelname van John Lennon nadat hij zag hoe Julian Lennon, de oudste zoon van John, zich triest en eenzaam voelde na de breuk tussen zijn ouders.


*AI-5

De institutionele wet nr. 5 (AI-5) werd van kracht op 13 december 1968, onder de regering van generaal Costa e Silva, de tweede president in de periode van de militaire dictatuur. De wet bleef van kracht tot december 1978 en gaf uitzonderlijke bevoegdheden aan de uitvoerende machten waardoor vervolgingen, arrestaties, marteling en zelfs de dood van politieke tegenstanders van het regime, mogelijk werden. Op de dag dat AI-5 in voege trad, werden 11 volksvertegenwoordigers afgezet en het parlement tijdelijk gesloten om pas opnieuw open te gaan in oktober van 1969, dit om de benoeming van generaal Emilio Garrastazu Medici als nieuwe president te bevestigen.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Roberto Parizotti

#JohnLennon #AI5 #BraziliëNieuwsOnline #HeyJude #Caetanoveloso #NarcisoemFérias #EmilioGarrastazuMedici #PaulMcCartney #GloboPlay #TheBeatles #OGlobo #GilbertoGil

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page