top of page
  • Observer

Het adres van het geweld

Arma

In tegenstelling tot wat velen denken, wordt het meeste geweld niet altijd gepleegd in de grootste Braziliaanse steden als Rio de Janeiro, São Paulo, Recife, Fortaleza e.a., maar ook niet in de kleine dorpjes. Dit wordt duidelijk door de jongste resultaten van de “Atlas da Violência”, van het instituut Ipea (Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada).

Het rapport (dat u hier in PDF kan downloaden) wijst op de moordcijfers van steden met meer dan 100.000 inwoners. Opvallend is dat 5 van de 10 meest gewelddadige steden in de staat Bahia liggen: Eunápolis, Simões Filho, Porto Seguro, Lauro de Freitas en Camaçari. Het minste gevaar loopt de bevolking in de staten Santa Catarina (Brusque, Jaraguá do Sul), São Paulo (Atibaia – jawel, het município met de zogenaamde ‘sítio’ van Lula – Tatuí, Jaú, Botucatu, Indaiatuba en Limeira) en in Minas Gerais (Varginha en Lavras).

Hieronder de tien meest gewelddadige municípios met de moordcijfers per 100.000 inwoners (in 2016):

Queimados (RJ) – 134,9 Eunápolis (BA) – 124,3 Simões Filho (BA) – 107,7 Porto Seguro (BA) – 107,7 Lauro de Freitas (BA) – 99,2 Japeri (RJ) – 95,5 Maracanaú (CE) – 95 Altamira (PA) – 91,9 Camaçari (BA) – 91,8 Almirante Tamandaré (PR) – 88,5

De tien minst gewelddadige municípios. Let op het grote verschil van de moordcijfers in vergelijk met het bovenstaande lijstje:

Brusque (SC) – 4,8 Atibaia (SP) – 5,1 Jaraguá do Sul (SC) – 5,4 Tatuí (SP) – 5,9 Varginha (MG) – 6,7 Jaú (SP) – 6,9 Lavras (MG) – 6,9 Botucatu (SP) – 7,1 Indaiatuba (SP) – 7,2 Limeira (SP) – 7,4

Het rapport wijst eveneens op de link tussen armoede en geweld. Bij de gemeentes met het minste geweld bedraagt het aantal inwoners in extreme armoede 0,6%. In de meest gewelddadige gemeentes loopt het aantal mensen die in extreme armoede verkeren, op tot 5,5%. Anders uitgedrukt: de tien steden met de hoogste geweldscore hebben negen keer meer inwoners in extreme armoede dan de tien steden met de laagste geweldscore.

Camacari-Industrial

Toch kan een stad als b.v.b. Camaçari niet echt als arm beschouwd worden. De stad ligt op ong. 40km afstand van Salvador, heeft een uitgebreide industriezone (foto) die veel werk verschaft, en is verantwoordelijk voor minstens 20% van het bruto intern product (PIB – Produto Interno Bruto) van Bahia.

Andere gegevens

In 2016 werden er in gans Brazilië 62.517 moorden geregistreerd; 50% van die moorden vonden plaats in 123 municípios, 2,2% van het totaal aantal gemeentes in het land.

#PortoSeguro #MinasGerais #Ipea #Eunápolis #LaurodeFreitas #AtlasdaViolência #BraziliëNieuwsOnline #SantaCatarina #SimõesFilho #Camaçari #Bahia

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page