top of page
  • Observer

Het Amazonegebied hoort toe aan de mensheid


De Braziliaanse president Lula (PT) verklaarde vandaag in een toespraak voor de menigte op het Power Our Planet-festival in Parijs: "Het Amazonegebied is een soeverein grondgebied van Brazilië, maar tegelijkertijd behoort het toe aan de hele mensheid."


De president sprak tussen de optredens van artiesten zoals Billie Eilish en Lenny Kravitz, als onderdeel van een gelegenheid voor wereldleiders voor deelname. Hij benadrukte dat zijn regering streng zal optreden voor iedereen die bomen wil kappen om soja, maïs te verbouwen, of om vee te telen. Hij wees op de inspanningen voor de bescherming van het Amazonegebied en de overvloedige levering van hernieuwbare energie in het land, wat een uitzondering is in vergelijking met de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen elders in de wereld.


Lula herhaalde zijn standpunt dat rijke landen moeten betalen voor milieubescherming in ontwikkelingslanden. Hij verklaarde dat het Afrikaanse volk niet verantwoordelijk was voor de vervuiling van de wereld, evenals de Latijns-Amerikanen. Volgens hem waren "zij die de afgelopen 200 jaar de planeet hebben vervuild degenen die de industriële revolutie hebben veroorzaakt, en zij moeten de historische schuld aan de planeet op hun schouders nemen". Lula kreeg luid applaus en gejuich van het publiek na zijn uitspraak.


Een ander applausmoment vond plaats toen Lula bevestigde dat Brazilië zich verbindt om tegen 2030 de ontbossing volledig te stoppen, zoals afgesproken in het Akkoord van Parijs dat in 2015 is ondertekend.


In zijn zes minuten durende toespraak nodigde Lula het publiek ook uit om het Amazonegebied te bezoeken tijdens de COP30 Climate Conference van de VN, die eind 2025 in Belém (Pará) zal worden gehouden.


Chris Martin (Coldplay) en Lula


Het evenement Power Our Planet is een muziekfestival dat aandacht en middelen wil genereren om de klimaatcrisis en sociale ongelijkheden aan te pakken. Lula werd uitgenodigd voor het evenement door Chris Martin, de leadzanger van Coldplay. De Britse band was echter niet opgenomen in het programma. Het festival, georganiseerd door de Global Citizen-organisatie, vindt plaats voor de Eiffeltoren.


Ondanks het succes van Lula's bijdrage aan de gebeurtenis, zal de wereld toch wensen dat het wat sneller gaat met de stopzetting van de bomenkap in het regenwoud, liefst vooraleer er niets meer overschiet, of tenminste voor het "point of no return" wordt bereikt. De uitspraak dat het Amazonegebied aan de ganse mensheid toekomt, ook al gaat het om een soeverein grondgebied van Brazilië, is daarentegen al een flinke stap vooruit in vergelijking met zijn voorganger die er steevast enkel op wees dat Amazonië van Brazilië is, zonder het belang van de groene long voor de ganse wereld toe te geven. Het is nu wel duidelijk dat het land weer internationaal gerespecteerd wordt, en dat is een pluim die Lula zeker op zijn hoed mag steken.


Folha de São Paulo


Foto's: Ricardo Stuckert/PR

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page