top of page
  • Observer

Het antwoord van de president: veel gescheer en weinig wol.

BolsoPronunciamento

President Bolsonaro gaf gisteren op zijn beurt uitleg aan de pers over zijn conflict met Sérgio Moro en veroorzaakte hierdoor een uitgebreide potten & pannenslag in vrijwel alle grote steden van het land. De toespraak van Bolsonaro duurde langer dan die van Moro, maar overtuigde niet.

Blijkbaar voelde hij zich ook niet erg sterk en vond het nodig om zich te omringen met alle ministers van zijn regering die, zo te zien in zeven haasten werden opgetrommeld, net als een ploeg brandweerlui om een grote brand te blussen. Daar kwam weinig of niets van in huis: de heren en enkele dames stonden er verloren bij, stoïcijns. Minister van Economie Paulo Guedes ging nog een stap verder en verscheen op zijn sokken, zonder das en als enige van de excellenties met een mondkapje (foto boven), net alsof hij duidelijk wou maken dat hij de eerstvolgende is die de straat op vliegt. Mogelijk was het ook zijn manier om te protesteren.

Tereza Cristina (Landbouw) voelde zich duidelijk niet op haar gemak en hield afstand van stafchef Braga Netto. Rogério Marinho (regionale ontwikkeling) probeerde zich voortdurend weg te stoppen. Roberto Campos (directeur Banco Central) leek erg boos terwijl Nelson Teich (gezondheid) achteraan bleef staan in zijn gebruikelijke catatonische houding. Niemand bleek erg gelukkig, behalve vicepresident Mourão die zich schijnbaar inhield om niet in lachen uit te barsten. Ondertussen sprak Jair Bolsonaro zonder ophouden, met korte pauzes om zijn woorden beter te laten doordringen.

Hij sprak over de corporatieve kredietkaarten van de president, de verwarming van het zwembad met olympische afmetingen in zijn ambtswoning, over taxichauffeurs, over het instituut InMetro (Instituto Nacional de Metrologia, Qualidade e Tecnologia), over Adélio Bispo (de man die een aanslag op hem pleegde), Marielle Franco (het vermoorde raadslid), over zijn zoon 04 (Renan, de jongste) die een verhouding had met de dochter van ex-politieman Ronnie Lessa, beschuldigd van de moord op Marielle, maar dat was maar een voorbijgaande flirt omdat Renan zowat de helft van de meisjes in het condomínio (waar de familie Bolsonaro woont) opvrijde, en zo gaat dat de dag van vandaag.

Hij herinnerde zich ook niet de laatste keer dat hij een vrouw bestempelde als “vet”, en dat de moeder van zijn echtgenote Michelle inderdaad knoeide met haar identiteitskaart, maar wat is daar nu aan hé, het is toch niet zo erg dat iemand wat jonger wil lijken, en de pers zou beter zoeken naar ernstige onderwerpen om over te berichten.

Verder ging het ook even over Weintraub (Abraham Weintraub, minister van Onderwijs) die schijnbaar afwezig was, maar zich in werkelijkheid wegstopte in een hoek, die belangrijk werk verrichtte in de universiteiten, jarenlang gedomineerd door de ideologie van extreem links, enz. enz…

Over Moro zei hij dat die een enorm ego heeft en niet aan de kant staat van Brazilië (waar hebben we dat nog gehoord), en beschuldigde de minister ervan om zowat alles te aanvaarden in ruil voor een zetel bij het STF. Hij legde echter niet uit waarom hij de minister met dergelijke negatieve eigenschappen dan al niet eerder ontsloeg.

En over Valeixo, de chef van de federale politie (PF), waar het eigenlijk allemaal om draaide? Daarover zei hij dat een president het recht heeft om de directeur van dat edele instituut te vervangen, het exclusieve recht. Moest hij daarvoor een motief opgeven? Neen dat hoeft niet.

Bolsonaro zei dat hij nooit tussenkwam bij de PF, maar hij liet hen wel Ronnie Lessa ondervragen, de veronderstelde moordenaar in een onderzoek waar hij direct bij betrokken is, omdat zoon 02 een van de onderzochten is. Als dat geen bekentenis is van een onrechtmatige tussenkomst in een orgaan van de staat (en niet van de uitvoerende macht), dan weet niemand wat het wel is.

Het avondnieuws van O Globo (Jornal Nacional) verkreeg inmiddels enkele bewijzen die aantonen dat Sérgio Moro het wel degelijk bij het rechte eind heeft. Bolsonaro wisselde via zijn privé-account bij Whatsapp (onder de naam ‘Presidente Novíssimo’) een boodschap uit met Moro over een onderzoek van de PF van een tiental volksvertegenwoordigers bolsonaristas waarbij hij schreef dat dit “nog een motief is voor de wissel aan het commando van het instituut (PF)”, m.a.w. het ontslag van Maurício Valeixo. Dat onderzoek wordt echter geleid door minister Alexandre de Moraes van het hooggerechtshof STF, zo antwoordde Moro aan de president.

In een ander gesprek, deze keer met volksvertegenwoordigster Carla Zambelli (PSL – grote aanhangster van Bolsonaro), bewijst Moro dat het voorstel om het ontslag van Valeixo in te ruilen voor een zetel bij het STF, niet van hem komt (Bolsonaro beweerde van wel in zijn repliek). Zambelli schreef: “A.u.b. minister, aanvaard de aanstelling van Ramagem bij de PF (Alexandre Ramagem, voormalige directeur van de geheime dienst Abin), en ga in september naar het STF. Ik beloof je te helpen hierbij”. Het antwoord van Moro: “Beste, ik ben niet te koop”.

Bron

Foto: Alan Santos - PR

#JairRenanBolsonaro #RonnieLessa #HamiltonMourão #AdélioBispo #BraziliëNieuwsOnline #AlexandredeMoraes #AbrahamWeintraub #MichelleBolsonaro #WalterBragaNetto #RogérioMarinho #CarlaZambelli #JairBolsonaro #JornalNacional #PauloGuedes #RobertoCampos #TerezaCristina #MarielleFranco #MaurícioValeixo #OGlobo #STF #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page