top of page
  • Observer

Het debat: de verliezer(s)

LUBOBA

In een presidentieel debat waarin kandidaten Lula en Bolsonaro meer praten over de pandemie dan over corruptie in het eerste blok, wanneer de kiezer zijn volle aandacht geeft aan wat er gezegd wordt, komt er een duidelijke winnaar uit de bus. Het is niet eens nodig om die aan te duiden.

Het was duidelijk dat de PT-leider meer slagen uitdeelde dan de extreemrechtse leider van het land die er niet in slaagde om zich te verdedigen, nog minder om de forse klappen te vermijden. De president werd negen minuten lang tegen de koorden van de ring gedrukt.

Lula sprak over de confrontatie met covid-19 en het gebrek aan vaccins, een thema waarbij Bolsonaro niet kon winnen. Lula maakte ook enkele fraaie opmerkingen zoals: wie iets van bandieten afweet is Bolsonaro die een buur is van een zwaarbewapende van dat soort.

Bolsonaro keek op dat moment zelfs niet eens in de richting van de camera, een beeld dat zenuwachtigheid uitstraalde, terwijl Lula zich duidelijk meer op zijn gemak voelde, zoals meestal trouwens.

De president deed een poging om de noordoostelingen te betrekken in het debat, verloren moeite zoals even later bleek via de sociale media.

Journalisten als Vera Magalhães (TV Cultura) en Patrícia Campos Mello (Folha de São Paulo) waren duidelijk wat zenuwachtig maar stelden niettemin ter zake doende vragen. Magalhães, in een vorig debat geschoffeerd door Bolsonaro, kreeg nu te horen dat hij blij was om haar te ontmoeten. De president slaagde zelfs in zijn poging om de negatieve uitstraling over wie het meeste baat heeft met de verspreiding van nepnieuws, om te keren in zijn voordeel, door een recent besluit van (nota bene aartsvijand) TSE minister Alexandre de Moraes luidop voor te lezen (over de aantijging van de PT dat Bolsonaro een pedofiel zou zijn).

Het was niettemin geen gemakkelijke discussie. Bolsonaro was altijd betrokken bij de verspreiding van fake news en groeide ermee. In deze campagne werd hij hierom vaak op de vingers getikt maar dat drong wellicht nog niet goed door bij de kiezer. Denk maar aan het deel van de Brazilianen dat geloof hecht aan de bewering van de president dat er een communistische dreiging hangt boven Brazilië. Lula keek recht in de ogen van Bolsonaro en zei zonder blikken of blozen: “U bent de koning van het nepnieuws”.

Journalist Josias de Souza (UOL) stelde een vraag over het petrolão schandaal waar Lula niet echt op inging en zelfs grapte tegen Bolsonaro: “Je mag het wel uitleggen, je was er zelfs trots op om volksvertegenwoordiger te zijn onder de regering Lula”.

De PT-leider vluchtte handig weg van netelige kwesties, zoals het lijstje van terugbetalingen van het weggesluisde geld van Petrobras, opgesteld door ex-rechter Sérgio Moro die tot ieders verrassing plotseling de rol speelde van papegaai van Bolsonaro (en hierbij velen teleurstelde). Lula gebruikte het thema om te praten over werkgelegenheid door te zeggen dat het Lava Jato onderzoek de economische crisis deed aangroeien, maar liet Bolsonaro wel 7 minuten lang praten. De president verloor dan weer tijd door het te hebben over dingen die geen impact hebben op de meerderheid van de kiezers. In andere woorden: Lula verloor kostbare tijd en Bolsonaro de pedalen.

Aan het einde van het debat werden de rollen omgekeerd en was het Lula die erg lang aan het woord bleef, waardoor Bolsonaro minuten lang bleef schuifelen met een verloren grijns en iets kon zeggen als “Lula, uw Paulo Freire leverde geen goed werk”, toen het onderwerp opvoeding aan bod kwam.

Besluit: Bolsonaro won van Lula in het debat over corruptie, en verloor toen hij aangevallen werd met betrekking tot de pandemie. Geen van beiden heeft de grootheid en intelligentie om hun fouten uit te leggen, laat staan toe te geven of uit te leggen wat ze er gaan aan doen indien ze verkozen worden. Beiden scholden elkaar herhaaldelijk uit voor ‘leugenaar’. Koudweg en mathematisch zou Lula kunnen aangewezen worden als winnaar van het debat, maar hij slaagde er zeker niet in om het antipetisme bij een groot deel van de kiezers, te verminderen.

De grote verliezer is wel bekend, met name de kiezer. Hij hoorde en zag hoe beide rivalen elkaar naar beneden haalden, maar vernam erg weinig over hun toekomstplannen. Weeral een gemiste kans.

Bron

Foto: Reproductie TV Bandeirantes

#UOL #TSE #Petrolão #VeraMagalhães #AlexandredeMoraes #JosiasdeSouza #PatríciaCamposMello #TVBandeirantes #Bolsonaro #TVCultura #FolhadeSãoPaulo #Lula #BRNieuws #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page