top of page
  • Observer

Het decreet in de lade

Bijgewerkt op: 3 apr.

Bols

De federale politie vond bij een huiszoeking in de woning van de voormalige Justitie minister Anderson Torres een ontwerpvoorstel van een decreet van Jair Bolsonaro om de ‘staat van verdediging’ in te stellen in de zetel van het kieshof TSE (Tribunal Superior Eleitoral).


Het objectief van dat decreet, aldus de tekst, betrof de omkering van de uitslag van de verkiezingen waaruit Luiz Inácio Lula da Silva uitkwam als overwinnaar. Een dergelijke maatregel zou niet grondwettelijk zijn.


Het document werd gevonden in een kast van de ex-minister gedurende de huiszoeking, naar aanleiding van een arrestatiebevel, uitgevaardigd door minister Alexandre de Moraes van het hooggerechtshof STF. Dat bevel kwam er omdat Moraes oordeelde dat Anderson Torres nalatig was geweest in zijn nieuwe functie als secretaris voor de Veiligheid van het federaal district, waardoor de rellen en vernielingen van vorige zondag konden plaatsvinden. De federale politie gaat nu de omstandigheden rondom het gevonden document uitzoeken.


Het materiaal lijkt opgesteld te zijn na de verkiezingen en had als doel om een verondersteld machtsmisbruik te onderzoeken, verdenkingen en illegale ingrepen uitgevoerd door de leiding van het TSE, voor, tijdens en na de verkiezingen.


Volgens bronnen van de krant Folha de São Paulo, vermeldt het document het onmiddellijk herstel van de juistheid en correctie van de verkiezingen van 2022.


Alexandre de Moraes is voorzitter van het kieshof en kwam regelmatig in botsing met Bolsonaro tijdens de verkiezingen. De ex-president verspreidde leugens en complottheorieën tegen de elektronische stembussen. Hij beschuldigde het kieshof er ook van – zonder daar enig bewijs voor te leveren – om zich in te zetten voor de verkiezing van Lula.


Bron

Foto: Clauber Cleber Caetano/PR

#TSE #AlexandredeMoraes #AndersonTorres #JairBolsonaro #FolhadeSãoPaulo #STF #BRNieuws

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page