top of page
  • Observer

Het dilemma Huawei

BolsoXiJinping

De 5G technologie baart zorgen bij de Braziliaanse veeboeren die niets te maken hebben met de vooruitgang in kwestie, maar wel met de manier hoe Brazilië zal omgaan met de druk van de Amerikaanse regering om het Chinese bedrijf Huawei tegen te houden. De grote Braziliaanse slachthuizen opereren niet in de telefoon sector en zullen van niemand apparatuur kopen, maar zijn wel bang voor de reactie van de Chinezen indien Brazilië zich aansluit bij de politiek van de Amerikaanse president Donald Trump. Australië ligt immers dichtbij China, en er is niet veel nodig opdat de Chinezen de aankoop van Braziliaanse vlees zouden verminderen, en in plaats daarvan bij hun buren zouden aankloppen. Deze week, vrijwel aan het einde van de aanloop tot de Amerikaanse verkiezingen, werd er veel druk uitgeoefend op Brazilië door vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering.

Robert O’Brien, de nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, zei deze week tegen een groep ondernemers bij Fiesp (Federação da Indústrias de São Paulo), dat Huawei de Brazilianen zal bespioneren indien zij toegelaten worden om 5G apparatuur te leveren. De Amerikaanse ambassadeur Todd Chapman beloofde een dag later andermaal een krediet van 1 miljard dollar voor Brazilië indien de regering Huawei zou uitsluiten van de competitie. Zijn Braziliaanse collega in de Verenigde Staten deed een poging om het probleem vooruit te schuiven en zei dat de beslissing of Huawei al dan niet zal mogen deelnemen, in de toekomst genomen wordt. Het is tenslotte zinloos om daar nu over te beslissen omdat het nog niet zeker is dat Donald Trump in het Witte Huis zal blijven.

Nestor Forster (Braziliaanse ambassadeur in Washington): “Het is niet onredelijk om deze kwestie met de nodige ernst te bekijken, en volgens mij zal een beslissing hierover pas na nieuwjaar genomen worden. Het gaat er niet over om een of ander bedrijf uit te sluiten, het gaat om de verdediging van de Braziliaanse belangen”, zo verklaarde hij.

De Amerikanen slaagden er al in om enkele Europese landen ervan te overtuigen dat Huawei moet verbannen worden, net als bij hen. Het bedrijf verdedigt zich in Brazilië en zegt dat het absurd is om aan te nemen dat zij gaan spioneren. De Braziliaanse telefoniebedrijven vinden dat iedereen mag deelnemen. Huawei is op dit moment voor 45% verantwoordelijk voor de levering van apparatuur en benodigdheden in de sector van Brazilië. Hun leveringen zorgden ook voor betere aankoopprijzen. Andere belangrijke leveranciers zijn het Zweedse Ericsson en wat minder, het Finse bedrijf Nokia.

President Bolsonaro liet al weten dat hij de finale knoop zal doorhakken. Indien Trump opnieuw verkozen wordt, bestaat er een kans dat Bolsonaro hem zal volgen, iets waar de landbouwsector niet op zit te wachten.

Bron

Foto: Alan Santos - PR

#Australië #5G #Huawei #China #NestorForster #DonaldTrump #JairBolsonaro #Nokia #XiJinping #ToddChapman #Fiesp #Ericsson #RobertO039Brien #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page