top of page
  • Observer

Het drama van de PT

PT-38

Iemand zou aan de partijbonzen van de PT moeten vragen: welk deel van de stelling – De arbeiderspartij beleeft nu het meest dramatische moment in zijn 38-jarig bestaan – begrijpen jullie niet? Naast de historische omwenteling in de ongelijkheid van Brazilië, bouwden Lula en zijn medewerkers ook een reputatie van machtshonger, corruptie en autoritair gedrag op. Door blijven te hameren op de noodlottige uitspraak “nós contra eles”, hakte Lula zijn eigen land in twee stukken.

De PT is verantwoordelijk, vooral tijdens de eerste twee mandaten van Lula, voor de geboorte van een nieuwe en sociale politiek die de armoede verminderde, de vrijheid verhoogde. Lula placht te zeggen: Brazilië werd een voorbeeld van democratische co-existentie in verscheidenheid. De partij, destijds gezien als de belangrijkste gematigd linkse politieke groepering in Latijns-Amerika, is nu op de drift, in de touwen geslagen door een golf van autoritarisme van de extreemrechtse Jair Bolsonaro.

De eerste kiesronde haalde de oude politieke garde onderuit, inclusief de PSDB, de klassieke tegenstrever. De PT overleefde, slaagde erin om het meeste aantal volksvertegenwoordigers te laten verkiezen en kon hun kandidaat Fernando Haddad laten overgaan naar de tweede ronde. Toch blijft de partij het mikpunt van aanvallen uit alle hoeken. Het anti-petisme en anti-lulisme sleurt alles en iedereen mee. De arbeiderspartij beleeft de tragedie om door een groot deel van de bevolking te worden afgewezen. De partijbonzen beseffen maar al te goed dat vele kiezers niet bepaald verliefd zijn op Bolsonaro, maar wel aan hem de voorkeur geven om te beletten dat de PT terug aan de macht komt. Wat is de verklaring voor deze haat?

Niets in dit leven komt zomaar uit het niets of uit de geschiedenis opduiken en de PT moet zichzelf erg dringend een gewetensonderzoek opleggen. Eigenaardig genoeg was ex-president Lula de eerste die de ondergang zag aankomen, nog voor hij opgesloten werd in Curitiba, veroordeeld wegens corruptie. Tegen de socialistische leider Felipe González zei hij dat “de PT een moment van moeheid doormaakte” en dat velen binnen de partij “enkel dachten aan postjes en baantjes, en aan herverkozen worden”. En verder: “Niemand werkt nog belangeloos zoals voordien. De partij moet heropgericht worden”. Over die mogelijkheid werd al gedacht na het ‘mensalão’ schandaal, later ook na het ‘petrolão’ schandaal. Er gebeurde echter niets.

Het ontbrak de PT – een partij van radicaal linkse oorsprong die dankzij het pragmatisme van Lula transformeerde tot een sociaal-democratische partij, geapplaudisseerd door gans de wereld – aan de moed om de nodige zelfkritiek toe te passen over hun betrokkenheid met corruptie waaraan de ganse politieke klasse zich schuldig maakte. Dit vooral nadat Lula opbiechtte: “wij werden geboren om verschillend te zijn van de andere partijen”.

De PT staat vandaag voor gematigd sociaal links, absoluut nodig in een land met zoveel armoede als Brazilië, nog steeds gekenmerkt door grote ongelijkheden en onrechtvaardigheid. Hun linkse karakter wordt door alle segmenten van de samenleving als democratisch erkend, van de armsten en laagst geschoolden tot intellectuelen en academici. Dit zou moeten volstaan om voldoende kracht op te brengen om de extreemrechtse golf in te dijken, een golf die een groot deel van de Braziliaanse samenleving lijkt te besmetten.

Of ze nu winnen of verliezen op 28 oktober: de partij staat voor een ernstig dilemma. Indien Haddad het haalt, met Lula achter de tralies, dan zal het de eerste maal zijn dat de PT te maken krijgt met een keiharde en niet aflatende oppositie. Mogelijk zelfs met gebruik van geweld. En daar is de partij niet vertrouwd mee. De PSDB liet hen in vrede regeren (tot aan de afzetting van Dilma Rousseff). Lula kon zelfs rekenen op een goede samenwerking met de oppositie. Vandaag is dat helemaal anders. Het zal niet gemakkelijk zijn om opnieuw in kalmte en rust te regeren. Indien zij verliezen op 28 oktober, dan zullen zij oppositie moeten voeren tegen een antidemocratische en wraaklustige regering die maar al te graag een komaf wil maken met links.

Vandaar de enorm grote verantwoordelijkheid van de PT en van Lula om een gewetensonderzoek te doen, zonder tijd te verliezen, een onderzoek dat leidt tot een snelle hervatting. Het gaat om een noodzakelijke, radicale en dringende maatregel op een van de somberste en onzekerste momenten in de geschiedenis van Brazilië.

De PT zou zich ernstig vergissen indien zij menen dat het volstaat om Haddad netjes aan te kleden, het rood van de partij te vervangen door andere kleuren, het gezicht van Lula te verwijderen uit de campagne, of in alle stilte twijfelachtige afspraakjes te maken met rechts, d.m.v. het aanbieden van postjes en ministeries.

Zonder de PT is het land gedoemd om verder te gaan zonder een progressieve sociale en democratische kracht. De partij moet de natie toespreken in alle eerlijkheid, zonder complexen en zonder zijn zonden en schuld weg te steken. De maatschappij moet van hen te horen krijgen dat zij streven naar een verenigd Brazilië, zonder het noodlottige “nós contra eles”. De bevolking wil eens en altijd weten wat de partij denkt over de catastrofe in buurland Venezuela en dictator Nicolas Madura. De PT moet een Brazilië voorstellen waarin er plaats is voor alle verschillen, een Brazilië dat in staat is om de politiek te vernieuwen, niet een Brazilië dat verstikt wordt door de tegenstanders, gewond door zij die zich bezondigden aan corruptie en door de overdreven dorst naar de macht. Volhouden dat de anderen schuldig zijn of wraakgevoelens tonen indien men terug aan de macht komt, staat gelijk met politieke zelfmoord.

Brazilië moet weerstand tonen t.g.o. barbaarsheid, en tegelijk een dialoog opstarten met alle democratische krachten om de hoop terug te brengen die men onderweg verloor.

Bron

#Mensalão #FelipeGonzález #Venezuela #Petrolão #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JairBolsonaro #PT #Lula #NicolasMaduro #PSDB #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page