top of page
  • Observer

Het drama van Manaus

Manaus1

De pandemie van het nieuwe coronavirus veroorzaakt al erg veel ellende in de grote Braziliaanse steden, met São Paulo op kop, gevolgd door Rio de Janeiro, Fortaleza en Manaus. Deze laatste stad kampt bovendien met de dreiging van een in elkaar stortende gezondheidszorg en een begrafenis infrastructuur die het nu al nauwelijks nog aankan om zoveel doden een fatsoenlijke teraardebestelling te verzekeren.

Het ministerie van Volksgezondheid kondigde de zending aan van mensen uit de gezondheidszorg van andere deelstaten om de deelstaat Amazonas hulp te verschaffen. Minister Mandetta liet gisteren ook weten dat de regering een veldhospitaal zal bouwen in Manaus. De stad van 2.183.000 inwoners wordt geleid door burgemeester Arthur Virgílio (PSDB). Hij duidt president Bolsonaro aan als “de voornaamste geallieerde van het virus”.

Volgens Virgílio kwam het in Manaus tot een isolatiegraad van 70%, zoals aanbevolen. Maar die graad daalde tot 50% nadat “de president herhaaldelijk de straat op ging, samenscholingen veroorzaakte, en dat te midden van de campagne waarin de bevolking opgeroepen werd om thuis te blijven”.


Manaus-Ponta-Negra

De burgemeester zegt dat de SUS (Sistema Única de Saúde – publieke gezondheidszorg) in elkaar stortte: “Ook privé hospitalen zitten aan de grens van hun capaciteit”. De gemeente improviseerde in snel tempo een soort veldhospitaal in een school, een druppel op een hete plaat. De snelle vooruitgang van het virus zorgde er zelfs voor dat de burgemeester suggereerde aan gouverneur Wilson Miranda om een volledige lockdown uit te vaardigen, gecontroleerd door de politie.

“Wij bevinden ons in een oorlogssituatie, een atypische oorlog. De tegenstander is onzichtbaar, maar wel erg krachtig en zonder medelijden”. De burgemeester betreurt het dat de president van de republiek het virus onderschat: “Soms heb ik zelfs de indruk dat Bolsonaro zelf besmet werd, maar zonder de gebruikelijke symptomen of ernstige gevolgen, en nu immuun is. Hij kan rondlopen waar hij wil. Hij vergeet wel dat de mensen die hij begroet, niet immuun zijn. Hij oefent invloed uit in het land, is zonder enige twijfel een politieke leider wiens voorbeeld door velen gevolgd wordt”.

Voor Virgílio is Bolsonaro blind voor de risico’s die hem omringen: “Als er een recessie komt, gevolgd door een economische depressie, zal hij dan kunnen beschikken over de politieke en parlementaire voorwaarden om aan te blijven als president? Hij provoceert iedereen en kan niet rekenen op de solidariteit van een politieke partij, geen enkele. Hij slaagt er zelfs in om ruzie te maken met zijn eigen vrienden”.

De staat Amazonas kent op het tijdstip van dit bericht 1.050 besmettingen met covid-19; 53 mensen kwamen om het leven waarvan 45 in Manaus.

Foto boven: Inspecteurs van de gemeente controleren een pizzaria in Manaus.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Marcio James - Semcom

#WilsonMiranda #Manaus #SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #SUS #LuizHenriqueMandetta #Coronavirus #COVID19 #ArthurVirgílio #Fortaleza #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page