top of page
  • Observer

Het echte "verhaal" van Maduro


De Braziliaanse pers maakt vandaag duidelijk dat de enthousiaste ontvangst op het rode tapijt van Nicolás Maduro, president van buurland Venezuela door president Lula, geen taboe is, maar dat Lula wel wat voorzichtiger had kunnen zijn in zijn uitspraken, om het zacht uit te drukken. Zelfs Tio Rei (journalist Reinaldo Azevedo, de uitvinder van het denigrerende woord 'petralhas', verwijzend naar de PT, nu al enkele jaren een forse verdediger van Lula) reageerde in die zin.


Een andere journalist, de bekende freelancer Yan Boechat*, bijzonder ervaren op internationaal vlak (lees lager), vatte het op deze manier samen via Twitter:


Ik ben de afgelopen tien jaar vaak in Venezuela geweest. In tegenstelling tot wat je (zich richtend tot Lula) vandaag zei in Brasília is de Venezolaanse tragedie geen Amerikaans 'verhaal'. De Venezolaanse tragedie is grotendeels het werk van Nicolás Maduro en de chavista's die al meer dan 20 jaar aan de macht zijn.


Hugo Chávez vergrootte de rendabele afhankelijkheid van de Venezolaanse olie. De jaren van hoogconjunctuur, toen een vat amper 150 dollar waard was, werden niet gebruikt om de economie van het land te transformeren. De petroleum diende enkel om de lijdende Venezolaanse bevolking wat verlichting te bieden.


Maduro nam het roer over tijdens de crisis aan het einde van de commodities cyclus. Hij erfde een ​​gebroken land. Terwijl hij de reserves schraapte om de rente op de schuld aan Wall Street te betalen, zei hij dat hij door een Amerikaanse blokkade geen voedsel, medicijnen en, verbazingwekkend genoeg, ook geen toiletpapier kon kopen.


Op het hoogtepunt van de crisis, toen seropositieve mensen met het Kaposi-sarcoom leefden omdat er geen antiretrovirale middelen waren, weigerde Maduro buitenlandse hulp, simpelweg omdat hij de crisis niet toegaf. Mensen stierven in ziekenhuizen omdat er geen eenvoudig antibioticum was. Niemand heeft het me verteld, ik zag het met eigen ogen.


In het voorbije decennium verlieten bijna zes miljoen mensen Venezuela. Het is een van de grootste migratiecrissen in de geschiedenis.Lula weet heel goed dat niemand zijn vaderland verlaat omdat hij dat wil. De Venezolanen vluchten niet omwille van een "verhaal", ze vluchten voor een tragedie. Het is vandaag een trieste dag.


Boechat staaft zijn verhaal met enkele aangrijpende foto's die hij zelf maakte.
*Yan Boechat (foto) is journalist en fotograaf met meer dan 20 jaar ervaring bij de belangrijkste media van Brazilië. Afgestudeerd aan de Federale Universiteit van Santa Catarina, werkte hij op verschillende gebieden, zoals economie, politiek, geopolitiek en internationale zaken. In het afgelopen decennium deed hij verslag vanuit conflictgebieden als Syrië, Irak, Gaza, Afghanistan, Oekraïne, Democratische Republiek Congo, Egypte, Libanon, Venezuela en Tunesië. Hij publiceerde reportages in tekst, foto en video in kranten, tijdschriften, website en televisiezenders zoals Folha de S. Paulo, Estado de S. Paulo, O Globo, Veja, Istoé, Época, BBC, Deutsche Welle, Voice of America, De Morgen, Knack en TV Bandeirantes. Hij is momenteel een freelance verslaggever. Yan Boechat is geen familie van de betreurde journalist Ricardo Boechat, overleden in een helikopter ongeluk, op 11 februari 2019.


Foto's: Ricardo Stuckert/PR - YouTube


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page