top of page
  • Observer

Het eerste debat: alles of niets?

BXL

De verkiezingsstrijd met open vizier werd al een feit sinds de kandidaten openlijk om stemmen kunnen vragen en grote kiesmeetingen kunnen organiseren. De (betaalde) propaganda is al 10 dagen een feit, de gratis zendtijd op radio en televisie begon 2 dagen geleden.

De eerste programma’s van de presidentskandidaten gingen gisteren de lucht in, ‘s middags en ‘s avonds. Maar het is pas vanaf vandaag, vanavond om 21 u, dat de kandidaten, zij aan zij, een debat kunnen voeren op het podium van het netwerk Bandeirantes, over de belangrijkste problemen van Brazilië.

Een loting had tot gevolg dat Lula (PT) en Bolsonaro (PL) op enkele meters van elkaar staan, en Bolsonaro wordt de eerste die vragen kan stellen. Het is mogelijk dat jij zich hierbij tot Lula zal richten om het debat te polariseren, net zoals hij ook de verkiezingen polariseert.

De laatste keer dat het ganse land Lula in een debat zag, was met Geraldo Alckmin – toen nog lid van de PSDB – in de 2de kiesronde van 2006. In dat jaar nam Lula niet deel aan de voorafgaandelijke debatten, en kreeg daar spijt van. En nu is Alckmin zijn kandidaat vicepresident.

In 2018 nam Bolsonaro slechts deel aan 2 debatten in de eerste kiesronde. Na de aanslag met een mes in Juiz de Fora, stuurde hij zijn kat, ook al zeiden zijn dokters dat hij al in staat was om te debatteren. Dat risico wilde hij toen niet nemen.

Tot vorige vrijdag was hij ook vastbesloten om niet mee te doen aan het debat van vanavond, maar veranderde van mening na het interview met Lula op het avondjournaal Jornal Nacional. Bolsonaro gaf toe dat zijn rivaal het goed deed en besloot om kost-wat-kost in de tegenaanval te gaan.

Het wordt nog even afwachten om te zie of hij echt deelneemt, en als hij dat doet, of het de juiste beslissing was. Een debat zorgt er niet voor dat iemand verkozen wordt, maar een slechte indruk heeft invloed op de militanten omdat de tegenstanders er gebruik van maken om in te hakken op Bolsonaro via de sociale netwerken.

Hoe dan ook, volgens de berekening van Lula en Bolsonaro, is het beter dat beiden op hetzelfde toneel verschijnen. Indien er slechts een van de twee komt opdagen, dan wordt de ander het doelwit van aanvallen van alle anderen.

Het objectief van de twee leiders in de peilingen is om de afwijzing tegen de andere te verhogen. Die peilingen geven aan dat Bolsonaro het meest afgewezen wordt, gevolgd door Lula of een zekere afstand. Bolsonaro gaat proberen om het anti-petisme, verantwoordelijk voor zijn verkiezing in 2018, te verhogen. Lula zal mikken om hetzelfde te doen met het anti-bolsonarisme.

Ciro Gomes (PDT) gaat op beiden inhakken, bezorgd om het behoud van het niveau van het debat. Hij moet aan beide kanten stemmen inpikken om niet weg te zinken. Simone Tebet (MDB) en Soraya Thronicke (União Brasil) zitten nog in de fase om zichzelf bekend te maken bij de kiezers.

Simone heeft affiniteiten met Lula, Soraya met Bolsonaro. Luiz Felipe d’Ávila zou Bolsonaro wat kunnen helpen. Indien Bolsonaro van idee verandert en niet kiest voor “alles of niets” tegen Lula, zou zijn eerste vraag kunnen gericht zijn aan d’Ávila.

Wat het ook wordt, het debat gaat zeker hoge kijkcijfers opleveren.

Bron

Foto: Marcello Casal/Agência Brasil - Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#CiroGomes #GeraldoAlckmin #FelipeD039Avila #JairBolsonaro #JornalNacional #TVBandeirantes #SorayaThronicke #SimoneTebet #JuizdeFora #Lula #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page