top of page
  • Observer

Het eerste televisie debat

Haddad-Internet

Vanavond is het zo ver: het eerste echte debat tussen de presidentskandidaten zal plaatsvinden bij het TV-station Bandeirantes, om 22u lokale tijd. De afwezigheid van Lula en niet echte briljante uitstraling van PSDB kandidaat Geraldo Alckmin (tot nog toe) zal de tweestrijd van de vorige verkiezingen (PT X PSDB) voorlopig nog wat opschuiven. Alle aandacht zal waarschijnlijk gaan naar de prestaties van Jair Bolsonaro, door journalist Josias de Souza omschreven als “de nieuwigheid met een benzinegeur”. De verwachting is dat hij zal bijten zodra hij gekieteld wordt. De extreem rechtse kandidaat kondigde het al aan: “Ze mogen afkomen met pompoenen; als ik wil praten over ananas dan praat ik over ananas”.

De kandidaten worden geconfronteerd met drie forse uitdagingen:

  1. De onbesliste kiezer zal de weg uitstippelen. Twee maanden voor de verkiezingen weet een derde van het electoraat nog steeds niet voor wie te stemmen.

  2. De marketing speelt geen grote rol meer, integendeel. Het Lava Jato onderzoek maakte een komaf met “caixa dois” (marketing lui als João Santana e.a. werden bij vorige verkiezingen vet betaald in het zwart, maar dat kan niet meer).

  3. Met Lula achter de tralies zijn er geen favorieten meer. Wie president wil worden, zal zijn (of haar) mouwen moeten oprollen.

Alckmin heeft reden tot zorgen. Bolsonaro pikt stemmen weg van de PSDB kandidaat tot in São Paulo, de regio waar hij normaal gesproken de meeste stemmen haalt. Alckmin is ook niet agressief, ten minste tot nog toe. Hij zou Bolsonaro kunnen aanvallen op thema’s als economie, gezondheid en opvoeding. Maar hij riskeert hierbij forse aanvallen op zijn persoon m.b.t. gevoelige schandalen als Dersa, Rodoanel en Odebrecht.

De marge tot discussies is wat groter bij Marina Silva en Ciro Gomes. Deze laatste zal moeten vechten tegen zijn aangeboren driften; Marina kampt met retorische moeilijkheden en de neiging om eenvoudige dingen op een complexe manier uit te leggen.

Henrique Meireles zal de radioactieve straling, opgelopen bij de regering Temer, van zich af moeten schudden. Hij zal waarschijnlijk zijn eigen aanpak van de economie verdedigen, maar dat Temer hierbij klappen zal krijgen, is erg waarschijnlijk.

Lula zal het debat moeten bijwonen in zijn cel in Curitiba, en hopen dat Guilherme Boulos hem zal verdedigen. Mogelijk zal die er de voorkeur aan geven om zichzelf te verkopen, of de idealen van zijn eigen partij (PSOL).

Reservewielen Fernando Haddad (foto boven) en Manuela D’Ávila mogen niet meedoen: kandidaat vicepresidenten doen niet mee aan debatten tussen presidentskandidaten. Beiden kondigden aan een parallel debat te zullen voeren via het internet (Facebook), luisterend naar wat de anderen zeggen, en daar dan op reageren. Het valt te vrezen dat dit een show is die vooral voor eigen publiek opgevoerd wordt.

Lula sloot de PT uit door zijn beslissingen, dacht aan alles, vooral aan zichzelf.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#Rodoanel #CiroGomes #GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #JoãoSantana #JosiasdeSouza #Odebrecht #ManuelaDAvila #JairBolsonaro #TVBandeirantes #Facebook #MarinaSilva #MichelTemer #Dersa #Lula #HenriqueMeireles #GuilhermeBoulos

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page