top of page
  • Observer

Het einde van een tijdperk

Maluf01

Het nieuws kwam eerder onverwacht. Rechter Edson Fachin van het hoogste gerechtshof gaf het bevel om Paulo Maluf te arresteren. Na een politieke carrière van vijftig jaar en meer dan 60 aanklachten zakt de 86-jarige volksvertegenwoordiger naar de bodem van de put. Indien hij niet vrijgelaten wordt, bijvoorbeeld om humane redenen, zal hij de komende zeven jaren moeten doorbrengen in een gevangeniscel voor ouderlingen, wat dat ook moge betekenen, een melancholisch einde voor iemand met een “doctoraat” in corruptie.

Maluf heeft een legendarische reputatie op dat vlak. Er bestaat zelfs het werkwoord “malufar” in de Braziliaans Portugese spreektaal wat zoveel wil zeggen als frauderen – overheidsgeld achterover drukken. Ook de uitdrukking “rouba mas faz” (steelt maar doet iets) is op hem van toepassing. Maluf was gouverneur en burgemeester van São Paulo, en in die functies liet hij werken uitvoeren die ten goede kwamen aan de paulistanen, tegelijk karrevrachten geld in eigen zakken stoppend. De vele aanklachten en processen tegen zijn persoon liepen tot nog toe op niets uit, mede dankzij de kronkels in de Braziliaanse gerechterlijke procedures en de lange termijnen van de rechtspraak. Aan die straffeloosheid lijkt nu een einde te komen.


Maluf02

Het STF beval ook dat de deputado ontheven wordt uit zijn openbare functie. Net een maand geleden gind de verdediging van Maluf voor de zoveelste keer in beroep omdat het gerecht geen unanieme uitspraak deed. Dit werd nu onder de tafel geveegd door rechter Fachin die oordeelt dat het beroep “protelatório” is, m.a.w. enkel bedoeld om de zaak opnieuw op de lange baan te schuiven.

Maluf wordt ervan beschuldigd om een bedrag van (in totaal) 1 miljard reais (geactualiseerde waarde) weggesluisd te hebben naar offshore banken. Dit leidde al eerder tot een veroordeling op het eiland Jersey. Ook in Frankrijk liep de politicus een veroordeling op. Maluf staat op de “wanted” lijst van Interpol en kan hierdoor niet reizen naar het buitenland. In de USA wordt hij aangeklaagd voor het witwassen van 12 miljoen reais, geld dat afkomstig is van overfacturaties ten tijde van zijn burgemeesterschap (1993-1996). In 2005 werd hij er door een wisselagent van beschuldigd om nog eens 160 miljoen dollar naar de USA weg te sluizen. Dit leidde toen tot een arrestatie waarbij Maluf en zijn zoon Flávio 40 dagen doorbrachten achter de tralies.

Maluf wachtte de arrestatie van deze week niet af en meldde zichzelf aan bij de federale politie in São Paulo. Zijn advokaten dienden al een verzoek in tot huisarrest dit omwille van de hoge ouderdom en slechte gezondheidstoestand van Maluf. Dit verzoek werd al afgewezen. Maluf zou zijn straf moeten uitzitten in de strafinstelling Papuda, in de hoofdstad Brasília.

Foto: Wilson Dias - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #EdsonFachin #PauloMaluf #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page