top of page
  • Observer

Het gaat goed met Bolsonaro

BolsoBelem1

De werkelijkheid gaat de ene richting op, de populariteit van president Bolsonaro de andere. Hiermee wordt nog maar eens bevestigd dat reclame de ziel is van politiek, en dat de grote uitdaging van regeringsleiders, op zoek naar een herverkiezing, niet bestaat uit het geven van goede voorbeelden, het toepassen van de juiste strategie of beslissingen nemen die ten goede komen aan het land, maar wel het electoraat gunstig te stemmen, de aandacht te trekken van de onbesliste kiezers en de tegenstrevers aan te vallen zonder enige vorm van medelijden.

Principes zijn niet van tel, de geldbeugel wel. Feiten zijn niet belangrijk, wel de versie ervan. De frauduleuze schema’s van de familie Bolsonaro, de “rachadinhas”, spookwerknemers en de eigenaardige gewoonte om alles in contanten te betalen: schoolgelden, ziekteverzekeringen en zelfs appartementen, speelt geen rol in de populariteit of afwijzing van de president. Het vermindert wat aan de ene kant, gaat wat omhoog aan de andere, het resultaat is dat Jair Bolsonaro de enige kandidaat is voor het presidentschap bij de verkiezingen van 2022 die zijn populariteit ziet stijgen.

Ook niet van belang is de tragische inzet van de president in de strijd tegen het coronavirus dat tot op vandaag bijna 110.000 Brazilianen doodde. Ook de ondergang van het ministerie van Gezondheid speelt geen rol, noch de schrikwekkende groei van het aantal brandhaarden in het Amazonegebied, de minachting voor het milieu, het in de steek laten van het onderwijs, het gebrek aan aandacht en zorg voor de cultuursector of een rampzalige buitenlandse politiek. Sérgio Moro, Lava Jato, de organen die de corruptie moeten bestrijden? Verleden tijd. Wie is daar nog in geïnteresseerd? De federale politie? Coaf (financiëel controle orgaan)? De fiscus? Het Openbaar Ministerie? Dit alles is voer voor de “linkse” media, de “petistas”, het wordt aan hen overgelaten om de “mythe” te ontkrachten. Het “volk” heeft wel wat anders aan zijn oren om zich zorgen te maken.

Het is ook niet van belang dat Bolsonaro zijn verkiezingsbeloftes verscheurde en terugkeerde naar de “oude politiek” en de centrumpartijen die hun ziel verkopen voor een appel en een ei. De echte bolsonaristas hebben een kort geheugen, maar blijven trouw. Zij die twijfelen worden gecompenseerd in de peilingen door iets anders, met name door hen die de overheid nodig hebben om te overleven, zelfs om te kunnen eten. Voor die groep maakt het niets uit dat Bolsonaro toegeeft aan het parlement, maar wel dat hij hen iedere maand R$ 600 geeft, en de bedrijven steunt.

Naast deze objectieve factor, die de perceptie in het arme noordoosten en bij de werklozen wijzigde, of bij hen die tot twee minimumlonen verdienen, is er een strategiewijziging die het bloeden stelpte bij de middenklasse en de hoger opgeleiden: Bolsonaro stopte ermee om Bolsonaro te benadelen. Hij richt zijn machinegeweer niet meer naar alle windhoeken, verschijnt niet meer in krantenkoppen met agressieve oneliners, en keerde de zaken om: in plaats van te vallen begon hij te stijgen.

De jongste Datafolha peiling wijst uit dat hij nu een goedkeuringspercentage haalt van 37%. De afwijzingsgraad daalde naar 34%. Dit kan ertoe bijdragen dat het interne spelletje van de regering gestimuleerd wordt, met name het doorbreken van het uitgave plafond om de campagne van Bolsonaro te voeden, tegen de zin in van economie minister Paulo Guedes.

Indien Rogério Marino (Regionale Ontwikkeling), Tarcísio de Freitas (Infrastructuur) en de militaire ploeg binnen de regering kunnen rekenen op Datafolha om Bolsonaro ervan te overtuigen dat hij meer moet uitgeven om opnieuw verkozen te worden, wat kan Guedes daar dan tegen in brengen? Een piepkleine groei in 2019, voor de pandemie, en daarna… niets meer. Maar het was toch de president die zich verzette tegen de fiscale hervorming en zijn veto stelde tegen de administratieve hervorming? Juist. Maar niemand is geïnteresseerd in de waarheid wanneer de bolsonaristische versie van belang is.

Sérgio Moro ging slapen als een held en werd wakker als Judas. Luiz Henrique Mandetta (ex-zorgminister) werd immens populair maar droogde weer op. Generaal Santos Cruz was een leider maar werd nu een eiland tussen de andere militairen. Guedes mag zichzelf klaarmaken. De “haatkabinetten” (meervoud) gaan niet alleen te werk tegen critici en linkse activisten, maar verbergen ook de waarheid en verspreiden andere versies van de feiten en nepnieuws. De peilingen oogsten de resultaten en ontdekken, bijvoorbeeld, dat de president niets te maken heeft met 106.000 covid-slachtoffers! Bolsonaro en de bolsonaristas doen het erg goed. Van Brazilië en de Brazilianen kan niet hetzelfde gezegd worden.

Bron

Foto: Alan Santos - PR

#COAF #Datafolha #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #RogérioMarinho #JairBolsonaro #PauloGuedes #LuizHenriqueMandetta #SantosCruz #TarcísiodeFreitas #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page