top of page
  • Observer

Het gebral van de goeroe

OlavoGuru

Het gebral van goeroes als Olavo de Carvalho (72) is iets wat mensen met gezond verstand meteen negeren en in de vuilbak kieperen. Dat is niet het geval voor de Bolsonaro clan en hun aanhangers die elk woord van deze uitgeweken extreemrechtse schrijver, astroloog en filosoof ernstig nemen. Vanuit zijn ivoren torentje in Richmond – Virginia, blijft hij hen bestoken met richtlijnen waarbij niet zelden een flink aantal scheldwoorden gebruikt worden.

Gisteren liet hij weten dat Luiz Henrique Mandetta, minister van Gezondheidszorg, moest “aangehouden” worden omdat hij geneesmiddelen verbergt voor een veronderstelde genezing van een besmetting met het coronavirus.

“De ene verbert chloroquine, anderen verbieden het gebruik. Mandetta legde een verbod op tot gebruik. Zij (gouverneurs en het ministerie van Gezondheidszorg) willen doden. Die Mandetta, ik zou niet eens mijn hond aan hem toevertrouwen. Hij is kinderachtig, dom en verwaand. Ik zal het niet eens hebben over Doria (João Doria, gouverneur van São Paulo), Caiado (Ronaldo Caiado, gouverneur van Goiás)… die kerels verdienen geen aandacht”. Olavo gebruikte deze woorden tijdens een live, uitgezonden door het conservatieve kanaal Terça Livre.

Hij is ervan overtuigd dat het plan van Mandetta en de gouverneurs erin bestaat om de bevolking in quarantaine te houden om de nationale economie om zeep te helpen, en als gevolg daarvan, de regering van president Jair Bolsonaro omver te werpen.


Nhonho

Carvalho had het ook over Kamervoorzitter Rodrigo Maia die hij “Nhonho” noemde (een fictief personage uit de humoristische serie Chaves) en zei dat hij “het bewijs vormt van de zwakzinnigheid van onze Braziliaanse cultuur” en verantwoordelijk was voor de passieve houding van de generaals: “We zijn op het punt gekomen dat eender welke zwakke figuur als deze Nhonho het voor het zeggen krijgt, en dat is gewoon absurd. Die generaals zien de criminaliteit van deze kameraden en doen helemaal niets, integendeel, ze loven hen nog in plaats van onze natie te verdedigen”.

Verder had hij ook kritiek op de coördinator van het “Centro de Contingência ao Coronavirus” in São Paulo, dokter David Uip, die persoonlijke redenen aanhaalde om niet te zeggen of hij al dan niet hidroxichloroquine nam om te genezen van de besmetting die ook hij opliep (begrijpelijk standpunt: toegeven dat hij een middel gebruikte waarvan de effectiviteit wetenschappelijk nog altijd niet bewezen is, zou ertoe kunnen leiden dat anderen het middel op eigen initiatief nemen, met alle risico’s van dien). Olavo: “Die dokters genezen maar zwijgen over het geneesmiddel dat ze namen, zodat anderen het niet kunnen nemen. Is dat compatibel met de medische eed? Deze kl*te minister hoort achter de tralies, ook hij steekt geneesmiddelen weg. Hij zou het leven van duizenden mensen kunnen redden”.

Mandetta bevestigde gisteren, na een vergadering met Bolsonaro, dat hij aanblijft als minister. Hij zei tijdens de dagelijkse persconferentie dat “een dokter zijn patiënt niet in de steek laat” en dat hij “blijft werken, zich baserend op de wetenschap en met de nodige planning”. Hij gaf echter ook toe dat hij zich ongerust voelde en dat ook hij, naast een aantal van zijn medewerkers, er al mee begonnen was om zijn lades leeg te maken.

Figuren als Olavo de Carvalho zijn op zich ongevaarlijk. Het gevaar schuilt erin dat sommigen hem wel ernstig nemen, met mogelijke zware gevolgen als het om mensen gaat die de macht in handen hebben.

Bron

Foto: Youtube

#Richmond #DavidUip #BraziliëNieuwsOnline #TerçaLivre #RonaldoCaiado #JairBolsonaro #JoãoDoria #Virginia #OlavodeCarvalho #LuizHenriqueMandetta #RodrigoMaia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page