top of page
  • Observer

Het gezicht van de vernieuwing

Joyce-Kim

De verkiezingen van 2018 werden gekenmerkt door het wegvagen van de oude politieke oligarchie en een flinke injectie verse zuurstof in Kamer en Senaat. Van de 32 senatoren die een poging deden om herverkozen te worden, slaagden er slechts 8. Politieke dinosaurussen als Romero Juca (MDB), Edison Lobão (MDB) en Cássio Cunha Lima (PSDB) konden het schudden.

Namen die gelinkt waren aan de oude linkse garde, zoals ex-presidente Dilma Rousseff, kregen eveneens een njet te verwerken. Politici die het doelwit vormden van het Lava Jato onderzoek werden genadeloos afgekeurd. Leiders die zich positioneerden in het voordeel van het onderzoek van de federale politie, tegen Dilma, Lula en de PT, verrasten.

Het werd een overwinning van de vernieuwing, maar dan wel van rechts.

De groep politici van de PSL, de partij van presidentskandidaat Jair Bolsonaro, groeide zesmaal aan in de Kamer, van de actuele acht leden naar tweeënvijftig in 2019.

Eduardo Bolsonaro, van dezelfde partij als zijn vader, kreeg het meeste aantal stemmen in São Paulo, met name 1,8 miljoen. Journaliste Joyce Hasselmann (boven op de foto links), ook gelinkt aan Bolsonaro maar lid van de rechtse partij DEM, kreeg 1 miljoen stemmen op haar naam.

Een van de belangrijkste verdedigers van de impeachment procedure tegen Dilma Rousseff, de beweging MBL (Movimento Brasil Livre), kon ook vertegenwoordigers naar het parlement sturen, zoals Kim Kataguiri (DEM – foto boven rechts) die zijn mandaat als volksvertegenwoordiger opneemt vanaf 2019.

Het is duidelijk dat het steunen van Bolsonaro geen windeieren opleverde.

Politieke analisten menen dat de meeste partijen er niet in slaagden om een antwoord te geven op de vraag van de bevolking voor meer veiligheid. Het is daarom dat de kiezer op zoek ging naar nieuwe opties, naar kandidaten die bereid zijn om zwaar te investeren in de strijd tegen de misdaad die jaarlijks meer dan 60.000 doden oplevert in Brazilië. Het nieuwe parlement is er eentje van “orde”, gelinkt aan Bolsonaro, maar niet alleen aan de PSL. Vele kandidaten dragen namen mee als kapitein, luitenant zus of zo, rechter e.a. functies die gelinkt kunnen worden aan orde.

Wilson-Witzel

Rio de Janeiro werd verrast door het succes van rechter Wilson Witzel (PSC – foto), een perfect voorbeeld van dit imago. In zijn campagne had hij het erg veel over politieke vernieuwing en het was duidelijk dat ook hij zich wou linken aan de familie Bolsonaro, inclusief Flávio Bolsonaro, verkozen als senator met 4 miljoen stemmen. Witzel haalde het op ex-burgemeester Eduardo Paes (MDB) met 41,3% van de stemmen en maakt een erg grote kans om verkozen te worden als de nieuwe gouverneur, op 28 oktober.

Romeu-Zema

In Minas Gerais was het de zakenman Romeu Zema (Novo – foto) die zich presenteerde als tegengif voor de polarisatie tussen de PT en de PSDB die deze deelstaat al decennia lang beheerst. Hij verklaarde zijn steun aan Bolsonaro, elimineerde gouverneur Fernando Pimentel (PT) en is nu de favoriet van de tweede kiesronde tegen Antônio Anastasia (PSDB).

Negentien van de zevenentwintig deelstaten daalden dit jaar in de ranking van de veiligheid. Het is duidelijk dat Bolsonaro wist in te spelen op de kritische gevoelens van het electoraat. De Brazilianen hebben angst, voelen zich niet meer veilig. En dat maakt deel uit van de fundamentele condities van hun leven. Bolsonaro wist dat perfect te identificeren. De bevolking is het meer dan zat en aanvaardt hem als woordvoerder, de man die hun verzuchtingen verenigt.

De PT en de PSL beschikken nu over de twee grootste groepen in de Kamer. De partijen van de twee overblijvende presidentskandidaten vormen nu de twee polen van de Braziliaanse samenleving. Wie niet voor een van beide partijen kiest, moet maar hopen dat er zich een derde kracht aandient om hem of haar te vertegenwoordigen.

De beweging Agora werd hiervoor speciaal in het leven geroepen en slaagde erin om drie parlementairen te laten verkiezen: Joênia Wapichana (Rede-RR), Marcelo Calero (PPS-RJ), en Leandro Grass (Rede-DF).

RenovaBR, een andere beweging, bestaat uit politieke leiders (inclusief Joênia Wapichana en Marcelo Calero), en beschikt nu over een totaal van 9 federale volksvertegenwoordigers, zes deelstaat gedeputeerden en 1 senator.

Bron

Foto's: Facebook

#RomeroJuca #EdisonLobão #Agora #PSL #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #EduardoPaes #JairBolsonaro #KimKataguiri #RenovaBR #EduardoBolsonaro #PT #FlávioBolsonaro #Lula #CássioCunhaLima #DilmaRousseff #MDB #WilsonWitzel #RomeuZema #JoyceHasselmann

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page