top of page
  • Observer

Het hoeft niet meer…

RW-STF-Marc-Camargo-ABr

Dat de acties en reacties van het opperste gerechtshof bij sommigen in Brazilië weerstand oproepen, is inmiddels wel bekend. Rosa Weber (foto), een van de elf excellenties van dat hof, werd deze week op een tamelijk ironische manier “gefeliciteerd” door een advocate die haar een brief stuurde om te melden dat haar client, een man van 80 jaar uit Pelotas (RS) die al elf jaar wachtte op een oordeel van het hof, overleden was.

“Wij betreuren dat wij aan de documenten van dit proces een overlijdensattest moeten toevoegen van Celmar Lopes Falção, en wensen u hierbij te feliciteren voor de vertraging. De maatschappij is deze peperdure rechterlijke macht beu, een macht die geen rekening houdt met diegenen die wachten op effectiviteit en op de vervulling van constitutionele beloftes”, zo schreef advocate Lílian Velleda Soares in haar brief. Ze voegde er ook nog deze cynische uitspraak aan toe: “De begrafenis gebeurde in stilte en in alle eenvoud, zonder de kreeften en dure wijnen, betaald door de belastingplichtige”, hiermee verwijzend naar een recente aanbesteding (in april) van R$ 1,1 miljoen van het hof voor het leveren van voedingswaren en dranken, voor de maaltijden van de ministers.

De overledene vormde het onderwerp van een proces dat in 2001 werd opgestart, in Rio Grande do Sul, tegen de INSS (overheidsdienst voor sociale bijdrages en pensioenen). Het ging om een aanpassing van 28,86% van zijn uitkering waarop hij recht had sinds 1999, maar die niet werd uitbetaald. Het proces sleepte aan tot 2008 toen de INSS (opnieuw) in beroep ging bij het hoogste gerechtshof waar toenmalige minister Ellen Gracie aangeduid werd als ‘relator’ van de zaak. Gracie ging met pensioen in 2011 en de zaak kwam in handen van minister Rosa Weber. Aangezien het ging om een zaak met een ‘algemene repercussie’, moest er een oordeel gevormd worden door het voltallige hof.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#RioGrandedoSul #BraziliëNieuwsOnline #EllenGracie #INSS #RosaWeber #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page