top of page
  • Observer

Het is allemaal de schuld van Lula

LulaCookJanjaTwit

Ex-minister en ex-gouverneur van Ceará Ciro Gomes (PDT) zei vandaag in een interview met UOL Notícias dat ex-president Lula (PT) de aanstoker is van de “kuiperijen” die momenteel overheersen in Brazilië, en dat hij schuldig is aan de situatie waarin Brazilië zich nu bevindt.

Gomes: “Het is allemaal de schuld van Lula. Enkel een fanatieke ‘lulista’ zal dat ontkennen”. Gevraagd naar zijn huidige relatie met de leider van de arbeiderspartij, was het antwoord erg kort: “Geen enkele. Ik verloor alle respect voor hem”, zo klonk het. En verder: “Lula is een politicus. Een groot deel van wat wij vandaag beleven, hebben we aan hem te danken”. Naar zijn inzicht bestaat het “luidruchtige en corrupte bolsonarisme” enkel omdat er voorheen een “luidruchtig en corrupt lulopetisme” bestond. Dit leidde volgens Gomes tot de grootste economische crisis in de Braziliaanse geschiedenis. Hij stelde ook Dilma Rousseff, opvolgster van Lula, verantwoordelijk voor wat hij omschrijft als de “grootste verkiezingsfraude” van zijn leven.

“Wie was Dilma? Is er iemand die gelooft dat zij er was door haar grote politieke carrière, haar buitengewone ervaring als raadslid, volksvertegenwoordigster, gouverneur, burgemeester, of gebruikte zij de populariteit van Lula om verder het bevel te kunnen voeren over het land?”

Vervolgens herinnerde hij aan het moment waarop Lula plots door Dilma werd aangesteld als stafchef, in maart van 2016: “Was dat niet het epicentrum van de crisis waardoor Lula benoemd werd als minister? Wat ging daar allemaal aan vooraf? Het fanatieke petisme is gelijk aan het fanatieke bolsonarisme”.

In die tijd maakte de toenmalige rechter Sérgio Moro een telefoongesprek publiek tussen Dilma en Lula met het Lava Jato proces als thema. De benoeming van Lula als stafchef was zogenaamd bedoeld om hem de parlementaire onschendbaarheid te verlenen zodat enkel het hoogste gerechtshof STF over hem kon oordelen. Dat hof verklaarde de benoeming vervolgens ongeldig.

In september van vorig jaar werd door de website The Intercept fragmenten van gesprekken gelekt waardoor de thesis van Moro afzwakte.

Ondanks de hevige kritiek van Gomes op Lula, ging hij in 2018 niet akkoord met de arrestatie van de ex-president en deed zelfs een poging om Lula te gaan bezoeken in zijn cel in Curitiba. De relatie tussen beide politici ging echter helemaal naar de haaien nadat de arbeiderspartij PT weigerde om Ciro, toen presidentskandidaat, te verenigen met Fernando Haddad als kandidaat vicepresident. Lula koos voor Haddad om hem te vervangen als presidentskandidaat, omdat hijzelf geen kandidaat kon zijn. Ciro Gomes verloor al in de eerste kiesronde, en Haddad verloor het tegen Bolsonaro in de twee ronde.

Sindsdien is de breuk tussen Gomes en Lula totaal, ook al gaat het om twee belangrijke leiders van de linkse oppositie tegen Bolsonaro. Het is niet zeker wat groter is: de rancune van Gomes, of het egoïsme van Lula. Hoe het ook zij, de kloof tussen beiden is niet echt van aard om een stevig links front te vormen tegen de extreemrechtse Bolsonaro en zijn aanhangers, integendeel.

Bron

Foto: Twitter - Janja Lula Silva

#CiroGomes #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #TheIntercept #PT #Lula #DilmaRousseff #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page