top of page
  • Observer

Het is druk in Caracas

Guaido-04-03-2019

Manifestanten trokken vandaag massaal de straat op in buurland Venezuela, de oproep beantwoordend van zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó, in een protest tegen de regering van Nicolas Maduro. Aanhangers van Guaidó plaatsten beelden van de manifestaties in verschillende Venezolaanse steden.

Guaidó keerde terug naar zijn land na een rondreis van 11 dagen in Zuid-Amerika. De Venezolaanse autoriteiten dreigden met een aanhouding maar dat weerhield Guaidó niet om terug te keren.

Guaidó: ” Wij danken de ambassades van Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Peru, Ecuador, de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk, Nederland, Portugal en Roemenië die ons begeleiden in onze terugkeer naar Venezuela in een demonstratie waarin de wereld aantoont dat zij bezorgd zijn om onze democratie”.

Is dit allemaal terecht? Zal Nicolas Maduro overeind blijven in deze machtsstrijd, of zal hij het onderspit delven net zoals Haddam Hussein in Irak? Oliebelangen spelen nog altijd een rol, ondanks de opkomst van elektrische aangedreven voertuigen. Een flink aantal leiders in deze wereld zouden wat meer aandacht moeten besteden aan hun eigen volk i.p.v. toe te staan dat zij, net als hun voorgangers vallen voor een personencultus. Geen enkele leider van een land is beter dan eender welke onderdaan van dat land, nog minder zijn eigen nakomelingen.

Venezolaanse oligarchie

Ze zijn jong, miljonair en vinden het leuk om het fortuin van hun familie te tonen aan de wereld via de sociale media. Wie? De nakomelingen van de Chavistische elite in Venezuela.

Hugo Chavéz had een afkeer van rijke lui: “Rijk zijn is slecht, onmenselijk. Ik veroordeel alle rijken”, een van de uitspraken van de overleden commandant. Niemand weet of de patriarch van het Bolivarisme echt meende wat hij zei, maar als dat zo was, dan keek hij ten huize tegen enkele problemen aan.

Een groot deel van de Venezolaanse bevolking heeft het momenteel erg moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen, maar de nakomelingen van de Chavistische elite leven in alle luxe, boven de koppen van de gewone mensen. Zij verplaatsen zich in luxueuze privé jets, verblijven in sjieke en peperdure hotels en poseren voor een foto met een waaier dollars in de handen die nadien te zien is op de sociale media.

Een van de bekendste is María Gabriela Chávez, destijds door haar papa bestempeld als “Heroína” (heldin). De oudste dochter van Chavéz woont in New York als vice-ambassadrice voor Venezuela bij de Verenigde Naties. Volgens het tijdschrift Forbes is María de rijkste vrouw van Venezuela met een fortuin van 4 miljard dollar, geparkeerd op Amerikaanse en Europese banken.


Rosines-Chavez-Dollars

Zoonlief Hugo Rafael vormde een raadsel. Het was bekend dat hij in zijn jeugd nogal rebels was. Hugo Chavéz hield van honkbal maar de jongen had een voorkeur voor voetbal en was een fan van Lionel Messi. Hij hield niet van politiek. Vandaag houdt hij zich voornamelijk bezig met heen en weer te vliegen naar de Caribische eilanden met zijn vrienden, bij voorkeur met vliegtuigen van de Venezolaanse overheid.

Danielle-Cabello

De nakomelingen van Chavéz zijn niet de enigen van de Bolivariaanse elite die zich laten opvallen. Danielle Cabello (foto boven, nabij papa die een toespraak geeft), dochter van de voormalige vicepresident Diosdado Cabello, een van de belangrijkste figuren van het Chavisme, is ook bekend bij Instagram. Danielle is 26, socialite in Caracas, zichzelf voorstellend als invloedrijk en als zangeres.

Nicolasito, zoon van dictator Nicolas Maduro, geeft er de voorkeur aan om in Caracas te wonen waar hij baantjes cumuleert als ‘deputado’, coördinator van een filmschool en directeur van een agentschap, verbonden aan het vicepresidentschap van het land. In 2015 werd hij gefilmd bij een huwelijk van een ondernemer in Hotel Gran Meliá, in de hoofdstad Caracas, dansend terwijl dollarbriefjes over zijn hoofd werden uitgestrooid.

Maduro heeft ook nog twee stiefzonen, van zijn echtgenote Cilia Flores. De ene heet Yoswal Flores, 30 jaar en zonder enig bekend beroep. Sinds zijn stiefvader aan de macht kwam, reist hij enkel nog met peperdure privé jets en ontwikkelde een vreemde passie voor luxe auto’s en motoren met een grote cilinderinhoud. In 2017 verbraste hij, samen met zijn broer Walter Flores US$ 45.000 bij een verblijf van 18 overnachtingen in Hotel Ritz, een van de duurste hotels van Parijs.

Inmiddels kon de ganse wereld kijken naar de beelden van enkele jongeren die voedselresten opaten uit een vuilwagen in Caracas, gefilmd door de ploeg van de journalist Jorge Ramos van Univísion, een van de bekendste Spaanse TV-kanalen in de USA. Maduro vond dat niet leuk en stuurde de ganse ploeg terug naar huis in Miami.

Commandant Chavéz zei het al: “Het kapitalisme is het koninkrijk van het egoïsme”.

Bron 1Bron 2

Foto's: Twitter

#JorgeRamos #RosinésChavéz #NicolasitoMaduro #Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #MaríaGabrielaChávez #HugoChavéz #JuanGuaidó #HugoRafaelChavéz #DiosdadoCabello #LionelMessi #NicolasMaduro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page