top of page
  • Observer

Het is hun schuld, hun grote schuld

DoriaJoao

Een document, opgesteld door het Palácio do Planalto, gisteren vrijgegeven en gebaseerd op gegevens van vorige zaterdag, vermeldt de namen van gouverneurs en burgemeesters van de Braziliaanse regio’s met het hoogste aantal besmettingen en sterfgevallen door covid-19.

De gegevens zijn die van de dag waarop Brazilië de trieste kaap van 100.000 doden overschreed. Het document werd opgesteld door het secretariaat van de regering en verstuurd naar geallieerde parlementsleden. Het rapport belicht de vijf deelstaten waar zaterdag het hoogste aantal besmettingen en overlijdens genoteerd werden. São Paulo staat aan de top met 13.352 nieuwe infecties, met daarnaast de naam van gouverneur João Doria (foto boven).

De meest bevolkte staat van Brazilië staat ook aan de top van het aantal nieuwe overlijdens. Het rapport verwijst niet naar absolute cijfers en houdt dus geen rekening met het aantal sterfgevallen en besmettingen per 100.000 inwoners.

Doria en Bolsonaro werden verkozen in 2018 als geallieerden, maar vandaag is de gouverneur een politieke tegenstander van de president waarbij beiden herhaaldelijk met elkaar in botsing kwamen. Doria gaf een nota uit waarin hij reageerde op de verspreiding van het rapport:

“Net op het moment dat Brazilië het trieste punt bereikt van 100.000 doden, slachtoffers van het coronavirus, vertoont de federale regering opnieuw minachting voor het leven en politiseert de strijd tegen het virus. Het gebrek aan medegevoel van de regering Bolsonaro maakt het land verdrietig”, zo schreef hij.

TabelaMinSa

Naast São Paulo verschijnen Rio Grande do Sul, Bahia, Minas Gerais en Santa Catarina in de ranglijst van nieuwe gevallen, waarbij ook de gouverneurs worden belicht – respectievelijk Eduardo Leite (PSDB), Rui Costa (PT), Romeu Zema (New ) en Commandant Moisés (PSL). In het laatste geval werd alleen het woord “Commandant” in het document vermeld.

Op de ranglijst van het aantal doden staan de deelstaten Minas Gerais, Rio Grande do Sul, Goiás (met gouverneur Ronaldo Caiado) en Bahia, allemaal met de namen van de respectievelijke gouverneurs.


NetoACM

Het rapport bevat eveneens een “top 5” van de gemeentes met het totale aantal bevestigde gevallen. Bovenaan staat São Paulo, onder leiding van burgemeester Bruno Covas (PSDB), gevolgd door Brasília, Rio de Janeiro, Salvador en Fortaleza. Bij elke gemeente wordt de naam van de burgemeester vermeld, behalve de hoofdstad Brasília. Die stad wordt niet bestuurd door een burgemeester maar door gouverneur Ibaneis Rocha (MDB) van het federale district die zich in recente verklaringen aansloot bij Bolsonaro.

De reacties van de parlementairen

Het rapport zorgde voor negatieve reacties bij de parlementairen. Zelfs bondgenoten van de president verklaarden, onder voorwaarde om anoniem te blijven, dat het document lijkt op een truc van de regering om niet verantwoordelijk gesteld te worden voor de vele sterfgevallen als gevolg van de pandemie.

De plaatsvervangende leider van de PL in de Kamer, volksvertegenwoordiger Marcelo Ramos, gaf kritiek op de poging om de doden en besmettingen in verband te brengen met de lokale leiders: “Het cijfer van 100.000 doden is erg aangrijpend, en lokt veel reacties los. Ik kan mij heel goed voorstellen dat de regering de negatieve impact bestudeerde en naar een verhaal zocht om de verantwoordelijkheid door te schuiven naar de deelstaten”, zo zei hij.

Alessandro Molon, leider van de PSB in de Kamer, classificeerde het rapport eveneens als een poging van de executieve macht om de federale verantwoordelijkheid op de schouders van de lokale regeringen te schuiven: “Na alle maatregelen te hebben gesaboteerd die duizenden levens van Brazilianen hadden kunnen redden, probeert Bolsonaro opnieuw zijn verantwoordelijkheid over te dragen door met de vinger te wijzen naar gouverneurs en burgemeesters. Zijn gedrag is beschamend, het is net het tegenovergestelde van wat er van een president van de republiek wordt verwacht”, zo zei hij.

In een nota bevestigde het regeringssecretariaat het auteurschap van het document. Volgens het orgaan, werd het rapport opgesteld door het Speciaal Secretariaat voor Federatieve Zaken (Secretaria Especial de Assuntos Federativos – SEAF), om “de verspreiding van Covid-19 in de Federatieve Entiteiten te volgen”.

“Het document in kwestie is gemaakt om intern bij te dragen aan het beheer op korte termijn van hoe de pandemie zich gedraagt ​​in de staten en gemeenten. De gepresenteerde gegevens zijn allemaal openbaar en afkomstig van de website van het ministerie van Volksgezondheid ”, aldus de nota.

De regering legde niet uit waarom ze een kopie van het rapport naar parlementariërs van de geallieerde basis stuurde, noch waarom ze de lokale leiders, grotendeels tegenstrevers van Bolsonaro, in de grafieken identificeerde.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Governo do Estado de São Paulo
Valter Pontes - Secom

#IbaneisRocha #BraziliëNieuwsOnline #ACMNeto #CommandantMoisés #RonaldoCaiado #JairBolsonaro #JoãoDoria #RuiCosta #PaláciodoPlanalto #MarceloRamos #AlessandroMolon #Coronavirus #COVID19 #RomeuZema #EduardoLeite

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page