top of page
  • Observer

Het is nog niet voorbij

HospitalEspagnol

Het is niet mogelijk om de Braziliaanse situatie te vergelijken met de tweede golf van covid-19 in Europa, maar de regeringen van bepaalde deelstaten worden opnieuw geconfronteerd met een verhoging van de druk op hospitalen. Sommigen maken plannen om weer meer IC-bedden vrij te maken.

Sinds twee maanden vertonen de cijfers van de pandemie een daling. Het dagelijkse aantal dodelijke slachtoffers, dat maandenlang meer dan 1.000 bedroeg, zweeft nu rond een gemiddelde van 500. Het virus blijft zich echter verspreiden in het land, zij het dan aan lagere snelheden. De dalende tendens staat wat in contrast met het feit dat tien Braziliaanse hoofdsteden tekenen vertonen van een verhoging van het aantal infecties in de laatste weken. Deze conclusie komt van Infogripe, een groep van Fiocruz die het aantal opnames in hospitalen voor mensen met ernstige ademhalingsmoeilijkheden op de voet volgt. Infogripe corrigeert ook vertragingen in de berichtgeving en berekent de kansen op een mogelijke stijging van het aantal besmettingen in het land.

Dergelijke stijgingen worden vooral vastgesteld in Aracaju (Sergipe), Florianópolis (Santa Catarina), João Pessoa (Paraíba), Macapá (Amapá), Maceió (Alagoas) en Salvador (Bahia), en wat minder opvallend in Belém (Para), São Luís (Maranhão) en in São Paulo. In deze laatste deelstaat kwam er een einde aan de daling van de cijfers die weer lichtjes beginnen te stijgen.

De toename van het aantal opnames in hospitalen isvooral merkbaar in de noordoostelijke hoofdsteden, de eerste regio die hard getroffen werd, bevindt zich nog altijd op verre afstand van de situatie op het hoogtepunt van de sanitaire crisis. Sindsdien werd in het ganse land 65% van het extra aantal IC-bedden, toen beschikbaar gesteld, gesloten. De regels m.b.t. het houden van een sociale afstand werden versoepeld, naarmate dat het aantal besmettingen minderde. Die versoepeling, gepaard gaande met allerlei publieke samenkomsten, georganiseerd door politici met het oog op de gemeentelijke verkiezingen, zorgden ervoor dat de druk op de gezondheidsdiensten weer begon te stijgen in sommige deelstaten.

Dit is bijvoorbeeld het geval voor Manaus. De hoofdstad van Amazonas was een van de eersten van Brazilië waar de gezondheidszorg in elkaar klapte. Het scenario was er vooral tragisch tussen april en mei, met erg veel doden waardoor de hypothese van groepsimmuniteit aan kracht begon te winnen. Vorige maand kwam er echter weer een stijging.

De situatie in de stad Florianópolis – in de zuidelijke staat Santa Catarina – wordt als zorgelijk beschouwd. In de jongste vijf weken werd een stijging vastgesteld van het aantal ziekenhuisopnames. Meer dan 86% van het aantal IC-bedden is bezet. Enkele privé hospitalen schorsten reeds chirurgische ingrepen.

Fortaleza – Ceará, vertoont eveneens een tendens van groei van het aantal besmettingen in de voorbije vijf weken, volgens Infogripe. In de hoofdstad en 42 andere steden is meer dan 63% van het aantal beschikbare IC-bedden volzet. De groei zorgde ervoor dat gouverneur Camilo Santana de versoepeling van de regels wat terugdraaide. Evenementen in gesloten lokalen werden weer verboden omdat recente gegevens erop wijzen dat de infecties tussen personen van 20 tot 39 jaar intenser zijn, en omdat er bij dergelijke gelegenheden weinig mensen zijn die een mondkapje gebruiken. De gouverneur wijst ook op het gevaar van politieke samenscholingen t.g.v. de komende verkiezingen.

Het is nog niet voorbij

Onderzoeker Marcelo Gomes vindt dat de dalende trend van de jongste maanden, en de versoepeling in diverse deelstaten, niet mag geïnterpreteerd worden als een onomkeerbaar feit, met een graduele terugkeer naar normaal en het einde van de pandemie. Hij herinnert eraan dat er nergens sprake is van groepsimmuniteit en dat de Braziliaanse bevolking nog altijd vatbaar is voor het virus.

Een tweede golf kan dan ook niet uitgesloten worden. Het volstaat om te kijken naar enkele Europese landen zoals Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië en België, om te beseffen dat dit ook in Brazilië kan gebeuren. Anderzijds is het moeilijk om te vergelijken: “Wij kenden een zeer sterke groei en veel plaatsen waar de daling erg traag verliep, zonder echt lage waardes te bereiken. Dit kan betekenen dat bij herstel het percentage vatbare mensen minder hoog is dan in Europa. Maar dat is geen voordeel. Het betekent dat we de crisis niet kunnen bedwingen”, aldus Gomes.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Fernando Vivas - GovBA

#Manaus #InfoGripe #Ceará #CamiloSantana #Florianópolis #Fiocruz #Coronavirus #Amazonas #COVID19 #Fortaleza #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page