top of page
  • Observer

Het is nog niet zo ver, maar…

Maia-27-03-2019

… het zou zo ver kunnen komen dat miljoenen van de kiezers die de huidige president in het zadel hielpen, spijt gaan krijgen van hun stem. Het regent al kritieken in de binnenlandse pers, maar ook over de grenzen verschijnen er allesbehalve lovende artikels over de bewoner van het Palácio do Planalto. Het tijdschrift The Economist bekritiseerde de Braziliaanse president en bestempelde hem als een “leerling-president” wiens “mandaat erg kort kan zijn als hij niet ophoudt met provoceren en begint met te leren wat het betekent om te regeren”.

Het tijdschrift meent dat de investeerders beginnen waar te worden dat (minister van economie) Paulo Guedes tegen een erg moeilijke taak aankijkt om de hervorming van de pensioenen erdoor te krijgen en dat “president Bolsonoro hier allesbehalve behulpzaam mee is”.

De tekst zet de recente meningsverschillen tussen de president en Kamervoorzitter Rodrigo Maia in de verf, alsmede een “onnodige lof aan de voorbije militaire dictatuur”. Er staat ook te lezen dat het tijd wordt dat de president “zijn functie begrijpt” en dat de hervorming er enkel zal komen indien hij het commando voert zoals het hoort. Ook: zelfs al wordt hij gehaat door de democraten, “is het beter dat zij niet wensen dat zijn mandaat stopt. Hij is nog maar net begonnen. Maar zijn presidentschap kijkt tegen een cruciale test aan”.

Het tijdschrift Istoé, allesbehalve links, gaat zelfs een stap verder en vraagt zich af of de president de hervorming van de sociale zekerheid wil begraven: “Zonder deze hervorming gaat Brazilië naar de haaien in twee jaren tijd, en op een onverbiddelijke manier. Het land zal dan een tweede Griekenland worden en de regering zal al eerder in elkaar storten als een kaartenhuisje”. Volgens Istoé wordt er nu al gesproken over een “impeachment” in de straten, pleinen, ‘botequins’ (bars) en op de sociale media.

Het lijkt er echter op dat de president immuun is voor dit alles, wetende dat zijn regering het gevaar loopt om te zinken als de Titanic, maar blijft musiceren.

Kamervoorzitter Rodrigo Maia (foto boven) ging zover om te verklaren dat de president een spelletje speelt, genaamd “Brazilië regeren”.

Ondertussen wordt ex-president Michel Temer opnieuw aangeklaagd door het openbaar ministerie voor corruptie en witwassen, gaf rechter Marcelo Bretas het bevel om de voertuigen van Temer en ex-minister Moreiro Franco in beslag te nemen, en werd er een nieuw verzoek ingediend om Marcelo Crivella, burgemeester van Rio de Janeiro, af te zetten uit zijn ambt. De president komt zijdelings in het nieuws omdat de inspecteur van Ibama die hem beboette met een bedrag van R$ 10.000 voor onregelmatige visvangst in 2012, afgedankt werd.

Ah ja voor we het vergeten: er zijn op dit moment 13,1 miljoen werklozen in Brazilië.

Een lezer van de krant Estadão schreef: “Wat hier op het spel staat is het land, niet Bolsonaro”. Deze laatste vertrekt morgen naar Jeruzalem. Brazilië kan wel even wachten…

Bron 1Bron 2

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#MarceloBretas #BraziliëNieuwsOnline #TheEconomist #Jeruzalem #MarceloCrivella #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #PauloGuedes #MoreiraFranco #MichelTemer #Estadão #RodrigoMaia #Istoé #Ibama

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page